360 MLQ®

Multifactor Leadership Questionnaire® 360

Chestionarul Multifactorial de Leadership 360 (360 MLQ®) permite măsurarea comportamentelor incluse în teoria gamei complete de leadership (Full Range Leadership Model), incluzând evaluarea componentei de leadership transformațional în sistemul 360 (auto și heteroevaluarea stilului de leadership)
Categorie: Cod produs: 360 MLQ®

Ce este MLQ™360? 

MLQ™360 identifică şi măsoară comportamente de leadership şi de eficienţă managerială, fiind un chestionar scurt, de 45 de itemi, care poate fi aplicat în sistem 360 prin forma sa de autoevaluare (MLQ™) direct persoanei evaluate și prin forma de heteroevaluare, colegilor, superiorilor, subordonaților sau clienților persoanei evaluate. 

MLQ™360 permite măsurarea comportamentelor incluse în teoria gamei complete de leadership (Full Range Leadership Model), având ca avantaj asupra altor instrumente similare includerea în evaluare a componentei de leadership transformaţional. Scalele MLQ sunt structurate în patru categorii - primele trei măsoară comportamentul leaderului, cea de-a patra evaluează rezultatele leadershipului, fiecare categorie grupând în componenţa sa un anumit număr de scale sau subscale. Avem astfel, ca şi categorii distincte, următoarele: (a) scalele transformaţionale (includ 5 scale / subscale); (b) scalele tranzacţionale (compuse din 2 scale); (c). scalele de comportament pasiv/evitant (2 scale) şi (d) scale care măsoară rezultatele leadershipului (integrează 3 scale distincte). 

Pentru mai multe detalii, consultă secțiunile Scale și Caracteristici pe pagina testului. 


Cui se adresează și pentru ce este recomandat MLQ™360? 

Fiind un test de clasă A, MLQ™360 poate fi utilizat indiferent de calificarea și experiența profesională, datorită manualului său de utilizare extrem de facil de parcurs. Chestionarul se pretează cu precădere mediului business, unde poate fi utilizat în dezvoltarea individuală, a echipei sau a organizației, dar și pentru consiliere individuală pe tema identificării stilului de leadership, a înțelegerii aspectelor care conduc către eficientizarea lui și în implementarea acestor modificări și ajustări comportamentale. 


Care sunt particularitățile MLQ™360? 

360-COMPATIBIL. Utilizat împreună cu instrumentul pereche, MLQ™, furnizează o evaluare în sistem 360 grade. 

ACCESIBILITATE. Cu durata sa redusă de administrare, dar și cu ușurința cu care acest instrument poate fi înțeles din punct de vedere teoretic, MLQ™360 devine cel mai accesibil instrument din portofoliul business al TestCentral. Mai mult, dacă se dorește aprofundarea conceptului leadershipului pentru valorificarea completă a chestionarului, Anexa MLQ™ este o resursă inestimabilă. 

ACREDITARE CPR. MLQ™ este recomandat de Colegiul Psihologilor din România și a primit în 2008 avizul pe o perioadă nedeterminată pentru domeniile de utilizare: psihologia muncii și industrial-organizațională și psihologie aplicată în servicii.

Scalele MLQ™ 360

MLQ™ 360 scorează pe 5 dimensiuni majore și 11 scale: 

Leadership transformațional 

 • Clădește încredere (IA) 
 • Acționează cu integritate (IB) 
 • Inspiră pe ceilalți (IM) 
 • Încurajează gândirea inovativă (IS) 
 • Dezvoltă pe cei din jur (IC) 

Leadership tranzacțional 

 • Recompensează rezultatele (CR) 

Leadership pasiv/evitant 

 • Monitorizeaza greselile (MBE-A) 
 • Combate problemele (MBE-P) 
 • Evită implicarea (LF) 

Rezultate ale leadership-ului și satisfacția legată de leadership 

 • Generează efort suplimentar (EE) 
 • Este eficient (EFF) 
 • Generează satisfacție (SAT)


Profilul MLQ™ 360


Revizie BUROS DA, in K. F. Geisinger, R. A. Spies, J. F. Carlson, & B. S. Plake (Eds.), The seventeenth mental measurements yearbook.
Abreviere MLQ™, MLQ™ 360
Data publicării 2008
Populația vizată adulții care ocupă sau aspiră la o funcție de conducere
Forma de administrare Individuală/Grup, Autoevaluare/Heteroevaluare
Vârsta peste 18 ani
Volumul eșantionului 2405
Calificarea necesară A
Durată 15-20 de minute
Tipul itemilor itemi verbali pe o scală de tip Likert cu 5 trepte
Numărul itemilor 45 de itemi

Bruce J. Avolio, PhD

Bruce J. Avolio, Ph.D., este titularul catedrei Clifton, în leadership, din cadrul Universității din Nebraska-Lincoln (UNL), Colegiul pentru Administrarea Afacerilor. El este de asemenea directorul Institutului Gallup pentru Leadership, co-director al programului de MBA/MA în leadership executiv de la UNL și director al programului doctoral în leadership, de la UNL. Înainte de a se alătura UNL, Bruce Avolio a fost co-director al Centrului pentru Studii în Leadership de la State University of New York at Binghamton.

Bruce Avolio are o reputație internațională excepțională ca cercetător în domeniul leadershipului și este membru în comitetele editoriale a patru reviste științifice de cel mai mare prestigiu: Academy of Management Journal, Journal of Applied Psychology, Journal of Organizational Behavior and Leadership Quarterly. A fost consultant pentru organizații publice și private din America de Nord și de Sud, Africa, Europa și Asia de Sud-Est, dar și în Australia, Noua Zeelanda și Israel. A fost de asemenea consultant pentru forțele armate din SUA, Singapore, Suedia, Finlanda, Israel și Africa de Sud.

Bruce Avolio a publicat cinci volume și mai mult de 100 de articole în probleme de leadership. Cărțile sale includ Transformational and Charismatic Leadership: The Road Ahead (Elsevier Science, 2002), Full Leadership Development: Building the Vital Forces in Organizations (Sage Publications, 1999), și Developing Potential Across a Full Range of Leadership: Cases on Transactional and Transformational Leadership (Lawrence Erlbaum Associates, 2000), Leadership Development in Balance: Made/Born (Lawrence Erlbaum Associates, 2005) și Authentic Leadership Development: Moments Matter (McGraw-Hill, 2005).

Bernard M. Bass, PhD

Bernard M. Bass, Ph.D. este Distins Profesor de Management în cadrul State University of New York at Binghampton, unde este și director al Centrului pentru Studii în Leadership. Anterior a mai ocupat poziția de director al Centrului de Cercetare în Management la Universitatea Pittsburgh (1965-68) și la Universitatea Rochester (1969-72). A fost de asemenea președinte a Diviziei de Psihologie Organizațională a Asociației Internaționale de Psihologie Aplicată (1978-82). În cursul activității sale de o viață a scris peste 300 de cărți și articole științifice. Bernard Bass este probabil cea mai prestigioasă personalitate în viață în domeniul studiilor de leadership. 

Eșantionul normativ al MLQ™ 

În România, MLQ™ a fost adaptat pe baza unor studii extensive care au demarat în anul 2002, lucrându-se direct cu cea mai modernă formă a chestionarului, MLQ™ 5X. Traducerea chestionarului a fost realizată pe baza unor finisări consecutive de către un număr de 8 experţi. Nu s-a apelat la retroversiuni, căci indicaţiile autorilor pentru traducerea chestionarului nu prevăd acest lucru; de asemenea modalitatea în care MLQ a fost adaptat la alte culturi nu a fixat ca o necesitate sau un standard în adaptare traducerea pe baza unor retroversiuni consecutive. Cu toate acestea, finisări ale traducerii sau nuanţări fine ale itemilor versiunii româneşti a MLQ au mai fost făcute în repetate rânduri, chiar şi până în 2006. 

Adaptarea chestionarului a presupus atât un număr de studii de validare, majoritatea corelaţionale, care vor fi expuse într-una din secţiunile următoare, cât şi un efort considerabil pentru culegerea unui eşantion normativ, pe baza căruia să poată fi desprins un etalon naţional. Volumul complet al acestui eşantion este de 2405 persoane. Dintre aceştia, n=268 (11.14%) reprezintă leaderi care s-au autoevaluat, restul de n=2137 fiind reprezentate de diverse tipuri de heteroevaluare. În ansamblu, fiecare leader din eşantion a întrunit un număr de 7.97 evaluări suplimentare, dintre care 1.14 provin de la superiori, 1.56 de la colegi cu nivel ierarhic comparabil şi 4.92 de la subalterni. Media de vârstă pe întregul eşantion este de 38.37 ani, media de vârstă pentru leaderii evaluaţi fiind de 39.12 ani. Dintre leaderii evaluaţi, un număr de n=191 (71%) sunt de sex masculin şi un număr de n=77 (29%) sunt de sex feminin. Din întregul eşantion, 1090 de persoane (45%) sunt de sex masculin şi un număr de 1315 (55%) sunt de sex feminin. 

Menţionăm de asemenea că, cu excepţia acestor chestionare care au fost aplicate în regimul unei evaluări de 360°, au fost aplicate suplimentar un număr de 517 de chestionare MLQ în regim de autoevaluare unor leaderi din diverse organizaţii. Etalonul generat pentru forma de autoevaluare a MLQ este aşadar bazat pe un eşantion normativ cu un volum de N=785 de persoane, iar eşantionul final pentru România atinge nivelul de N=2922 subiecţi. 

Persoanele incluse în eşantionul normativ al MLQ provin dintr-o multitudine de organizaţii, de facturi uneori complet diferite. Există astfel în eşantion evaluări preluate din organizaţii industriale, din organizaţii nonprofit, din organizaţii academice, din centre de cercetare, din organizaţii militare, din mediul bisericesc, din asociaţii profesionale, din grupări sportive, din administraţia publică locală etc. În mediul industrial au fost adunate evaluări din industrii precum industria construcţiilor, industria textilă, turism, marketing, vânzări, publicitate, distribuţie, consultanţă, computere şi tehnologie informatică etc.

Fii primul care scrie un review

Achiziționează acest produs

Ai nevoie de mai multe informații?

Ești interesat de anumite produse și îți este necesară descrierea procedurii de achiziție?
Un membru al echipei TestCentral te va ghida, oferindu-ți toate detaliile de care ai nevoie.

Member of the
Giunti Psychometrics International Group

Associate Member of the
European Test Publishers Group

Affiliate Member of
International Test Commission

SUS