Fleishman Handbook of Human Abilities (Fleishman)

Ghidul aptitudinilor umane (Fleishman)

Un compendiu excelent al aptitudinilor umane dintr-o diversitate de domenii

Ghidul aptitudinilor umane (“Handbook of Human Abilities”) este unul dintre volumele cele mai cunoscute și mai utilizate în activitatea practică de către psihologii din întreaga lume. Încă de la publicarea sa a avut un impact major asupra curriculelor universitare, deoarece oferă un compendiu excelent al aptitudinilor umane dintr-o diversitate de domenii. În plus, prezintă o documentare utilă a aptitudinilor umane, prin definiții aduse la zi, prin exemple de sarcini care se efectuează prin apelul la fiecare aptitudine în parte și prin exemple de profesii care necesită o dezvoltare deosebită a fiecărei aptitudini. În plus, Ghidul documentează cele mai cunoscute teste care pot fi utilizate pentru a măsura fiecare aptitudine.

Sperăm că Ghidul aptitudinilor umane va fi introdus și în România în curricula universitară, contribuind astfel la alinierea învățământului și cercetării psihologice din România la standardele internaționale din domeniu. Ca suport în activitatea universitară, Ghidul este o resursă neprețuită, care oferă studenților nu doar o structură riguroasă în domeniul aptitudinilor umane, ci și o documentare metaanalitică, care aduce la un loc informații care altfel nu ar putea fi regăsite decât cercetând surse bibliografice foarte disparate și adesea foarte dificil de obținut.

Suntem onorați că am putut oferi cercetătorilor și specialiștilor din România acest volum neprețuit, pentru a cărui publicare a fost nevoie de munca susținută. Versiunea românească a Ghidului conține secțiuni pe care versiunea americană a acestuia nu le posedă.

Ne exprimăm convingerea în faptul că acest volum va avea un impact major asupra activității specialiștilor români în domeniul psihologiei muncii, industriale, organizaționale, a resurselor umane, a psihologiei educaționale, orientării vocaționale, testării psihologice etc.

-

Edwin A. Fleishman Ph.D.

Edwin A. Fleishman (PhD, Ohio State University) este recunoscut la nivel international pentru cercetarile sale în domeniul aptitudinilor umane si pentru analiza cerintelor muncii. În prezent, este profesor universitar, predând psihologia în cadrul Universitatii George Mason. Anterior, a fost presedintele Organizatiei Resurselor de Cercetare Avansata (Advanced Research Resources Organization), iar, înainte de aceasta, presedintele Institutului American pentru Cercetare din Washington, DC, profesor la Universitatea Yale si profesor colaborator la Universitatea Irvine din California si la Institutul de Tehnologie din Israel.

Dr. Fleishman este autorul al mai mult de 200 de articole, monografii si rapoarte de cercetare, inclusiv carti: Studii în Psihologia Personalului si Industriala (Studies in Personnel and Industrial Psychology), Psihologia si Performanta umana (Psychology and Human Performace) (cu R. M. Gagne), Structura si Masurarea Conditiei Fizice (The Structure and Measurement of Physical Fitness), Evolutii Actuale în Studiile Leadership-ului (Current Developments in the Studies of Leadership) (cu J. G. Hunt), Taxonomiile Performantei Umane (Taxonomies of Human Performance) (cu M. Quaintance). A fost editor sef al Journal of Applied Psychology si a facut parte din colectivele redactionale ale revistelor Personnel Psychology, Organizational Behavior and Human Perfomance, Computers in Human Behavior, Human Performance si Leadership Quarterly.

Dr. Fleishman a fost ales presedinte pentru trei divizii ale Asociatiei Psihologilor Americani, mai precis pentru divizia de Psihologie Industriala si Organizationala (SIOP), pentru divizia de Evaluare si Masurare si pentru divizia de Psihologie Inginereasca, iar timp de 8 ani a fost presedintele Asociatiei Internationale de Psihologie Aplicata. A mai activat ca presedinte al Comitetului pentru Evaluare si Testare Psihologica din cadrul Asociatiei Psihologilor Americani. Fost consultant pentru numeroase organizatii industriale, educationale si guvernamentale, a lucrat în cadrul Grupului de Consiliere pentru Psihologie si Stiinte Sociale din cadrul Cabinetului Ministrului Apararii si de asemenea în cadrul Comisiei de Examinatori a Departamentului de Stat al SUA.

În 1980, Dr. Fleishman i s-a acordat renumitul Premiu Stiintific pentru Psihologie Aplicata (Distinguished Scientific Award for the Applications of Psychology) din partea Asociatiei Psihologilor Americani. În 1982, Universitatea din Edinburg i-a acordat titlul onorific de doctor în stiinte. În 1984, a primit premiul anual al Societatii de Psihologie Industriala si Organizationala pentru contributii profesionale deosebite. În 1986, a beneficiat, în baza unui premiu acordat de Societatea Japoneza pentru Promovarea Stiintei, de o bursa de cercetare.

Ai nevoie de mai multe informații?

Ești interesat de anumite produse și îți este necesară descrierea procedurii de achiziție?
Un membru al echipei TestCentral te va ghida, oferindu-ți toate detaliile de care ai nevoie.

Member of the
Giunti Psychometrics International Group

Associate Member of the
European Test Publishers Group

Affiliate Member of
International Test Commission

SUS