Prezentare generala a GAMA
GAMA (General Ability Measure for Adults) evalueaza aptitudinea intelectuala generala cu ajutorul unor itemi care necesita utilizarea rationamentului si logicii în rezolvarea de probleme care utilizeaza exclusiv designuri si forme abstracte.
Testul este format din 66 de itemi grupati în patru subscale: Identitati, Succesiuni, Analogii si Constructii. Se calculeaza atât un coeficient de inteligenta (IQ) GAMA total, cât si scoruri pe fiecare dintre subteste.
GAMA se poate aplica atât creion-hârtie, cât si electronic, atât individual, cât si în grup. Este un instrument de 66 de itemi cu câte 6 variante de raspuns, care poate fi aplicat începând cu vârsta de 18 ani. Timpul de administrare este de 25 de minute si necesita un nivel de întelegere a lecturii de clasa a treia.
Utilitatea GAMA este imensa in domeniul selectiei de personal sau educationale, caci ofera o masura coerenta a aptitudinii mentale generale, care este un predictor excelent al performantei profesionale si al multor fatete specifice legate de comportamentul la locul de munca. In plus, GAMA este o masura extrem de scurta, care nu presupune mai mult de 30 de minute pentru administrare, incluzand aici instructajul.
GAMA este o proba psihologica de clasa C, conform clasificarii APA., fiind accesibil în exclusivitate psihologilor.
Testul GAMA utilizeaza patru subteste.
Subtestul Identitati necesita examinarea formelor si culorilor stimulilor pentru a determina care optiune de raspuns este identica.
Subtestul Succesiuni necesita analiza interrelatiilor între design-uri pe masura ce acestea se misca în spatiu.
Subtestul Analogii implica descoperirea relatiilor dintr-o pereche de figuri abstracte si recunoasterea relatiilor conceptuale similare într-o pereche diferita de figuri.
Subtestul Constructii implica analiza, sinteza si rotatia designurilor spatiale pentru a construe o figura noua.
Abreviere | GAMA |
Data publicării | 2008 |
Populația vizată | copii, adolescenți și adulți |
Forma de administrare | Individuală/ Grup, Autoevaluare |
Vârsta | peste 14 ani |
Volumul eșantionului | 4000 |
Calificarea necesară | C |
Durată | 25 minute (durată fixă) |
Tipul itemilor | itemi de forma unor design-uri abstracte nonverbale, scorati pe o scală cu 6 puncte |
Numărul itemilor | 66 de itemi |
Esantionul normativ românesc al GAMA este format dintr-un numar de N=4000 de persoane (1975 barbati si 2025 femei), selectate dintr-o baza de date de 4772 de persoane, cu vârste cuprinse între 14 si 85 ani. Prin aceasta selectie a rezultat un esantion reprezentativ statistic la nivel national, controlat pe variabilele vârsta, sex, regiune statistica si mediu de provenienta.
Administrarile GAMA incluse în esantionul normativ românesc au fost culese în perioada februarie-noiembrie 2007. Datele au fost culese atât prin operatori de interviu, operând pe baza unei metode tipice sondajelor de opinie, cât si de psihologi, psihoterapeuti sau pedagogi din toata România, în cadrul practicii lor curente. Astfel, esantionul contine elevi, studenti, persoane spitalizate, persoane evaluate în cadrul unui demers de selectie de personal, persoane evaluate în scop terapeutic sau de dezvoltare, persoane evaluate în cadrul unui proces de consiliere vocationala, orientare scolara sau profesionala, pentru dezvoltare personala etc. Stratificarea esantionului în ceea ce priveste statutul ocupational este asadar foarte buna.
Reprezentativitatea esantionului normativ românesc al GAMA s-a asigurat pe variabilele-tinta mentionate anterior în conformitate cu datele din Anuarul statistic al României, bazat pe raportul recensamântului populatiei, care prezinta situatia populatiei României la data de 1 iulie 2002.
Aceasta distributie este foarte apropiata de cea a populatiei României. Pe nici una din multe categorii descrise de vârsta si sex nu exista o deviere mai mare, atunci când este comparata distributia esantionului normativ GAMA cu distributia populatiei României. Un decalaj general mai mic de 2% se manifesta în stratificarea pe sexe, esantionul GAMA continând 1975 barbati si 2025 femei, adica 49.38% si respectiv 50.63%, fata de 51.17% si 48.83%, cât reprezinta aceste categorii în cadrul populatiei României.
În esantionul normativ românesc, în conformitate cu distributia populatiei României, cel mai voluminos grup de vârsta este acela al categoriei 30-34 de ani (426 de participanti), urmat de categoria 20-24 ani (382 de participanti).
Esantionul românesc are o stratificare mai fina decât cel american. În perioada cuprinsa între 25 si 54 de ani, la esantionul american au fost utilizate intervale de câte 10 ani, pe când la esantionul românesc s-a optat pentru intervale mai mici, de 5 ani, deoarece acestea sunt de obicei utilizate în cercetarile sociologice pe populatia României. În plus, pentru Statele Unite exista un numar impresionant de studii care demonstreaza relativa invariabilitate a aptitudinilor mentale în acel interval de vârsta, pe clase incrementale de câte 10 ani, pe când în România nu exista pâna la acest moment nici un astfel de studiu.
Daca la esantionul american cea mai mica categorie de vârsta a fost 18-19, ani, la esantionul românesc s-a urmarit aplicabilitatea testului începând cu vârsta de 14 ani. La aceste vârste mai mici au fost utilizate intervale mai reduse, deoarece la aceasta vârsta diferentele nivelului de dezvoltare sunt mai pregnante într-o perioada mai mica de timp.
Constructia etaloanelor GAMA a început cu o examinare a mediilor, deviatiilor standard si a statisticilor de frecventa pentru cele patru subteste. Aceste analize au fost efectuate atât pentru esantionul total, cât si pe fiecare grupa de vârsta în parte. Distributiile scorurilor brute ale subtestelor (adica numarul itemilor corecti din fiecare subtest) si distributiile scorurilor brute totale (adica numarul de itemi corecti pentru tot testul) au fost examinate initial nu pe grupele de vârsta utilizate reprezentate în etalonul normativ, ci pe grupe de vârsta mai reduse, exprimate în ani întregi.
Pe baza progresiei scorurilor medii, s-a determinat ca un numar de 11 grupe de vârsta reflecta cel mai bine tendintele pe vârste observate în structura datelor. Din acest motiv, scorurile standard pentru aceste subteste au fost calculate separat pentru fiecare dintre cele 11 grupe de vârsta.
Trebuie sa fii autentificat pentru a adăuga un review.
Fii primul care scrie un review