BWAS®

Barron-Welsh Art Scale®

Scala de Creativitate Barron-Welsh® (BWAS®) realizează evaluarea nonverbală de tip screening a creativității și deschiderii la experiență
Categorie: Cod produs: BWAS®
Barron Welsh Art Scale este un test non verbal care masoara creativitatea si deschiderea spre experienta, sau dimensiunea pe care autorii testului o denumesc Origence. BWAS este o componenta a testului de personalitate non verbal mult mai vast Welch Figure Preference Test (WFPT), un sistem de evaluare mai cuprinzator elaborat în 1949. 
Versiunea prezenta a BWAS este una revizuita, care cuprinde doua scale, BWAS si RAS, care masoara aceeasi dimensiune si care contin un numar de 37 de itemi comuni.
Un nivel de originalitate înalt sau un scor Origence ridicat, dupa cum este acesta masurat de BWAS, este caracteristic unor persoane creative, care se opun unor abordari traditionale, stabilite de altii si care prefera sa faca lucrurile în felul lor propriu, chiar daca acest lucru le face sa fie uneori mai putin populare sau în dezacord cu ceilalti. Sunt persoane interesate de un univers deschis pe care îl pot structura în modul lor subiectiv. Un nivel inferior de Origence este caracteristic unor persoane are se simt mai în largul lor în medii organizate, structurate si stricte, în care problemele pot fi rezolvate prin metode conventionale si stabilite anterior.
BWAS este un test este elaborat prin metoda empirica si consta într-un numar de 86 de imagini alb negru. Figurile sunt de la forme geometrice simple la pattern-uri complexe, cu variatii din punctul de vedere al simetriei, calitatii si desene de mâna versus desene elaborate. Respondentul este rugat ca în cazul fiecareia dintre cele 86 de imagini sa bifeze daca îi place sau nu.
Avantajele BWAS provin din larga sa aplicabilitate provenita din caracterul sau non verbal si din lungimea sa. Printre acestea se numara:
  • timpul redus de aplicare (în jur de 15-20 de minute);
  • aplicabilitatea testului la anumite categorii de persoane care sunt mai greu abordabile cu teste verbale, cum ar fi copii, persoane carora le lipseste fluenta verbala într-o anumita limba, persoane cu afazie, persoanele surdo mute;
  • nu necesita capacitatea de a citi si scrie;
  • sarcina în sine este una simpla, care nu necesita concentrare sustinuta din partea respondentilor sau un efort de a învata itemii, motiv pentru care poate fi aplicat unor persoane cu un IQ mai redus sau cu dificultati de concentrare (de exemplu, persoane depresive, etc.);
  • acordarea de raspunsuri este extrem de facila.
Spre deosebire de alte teste de creativitate, care solicita producerea de idei/povesti/desene, BWAS solicita doar marcarea unui X la fiecare imagine în dreptul raspunsului îmi place sau nu îmi place; desi este un test de creativitate, scorarea sa este complet obiectiva; influenta dezirabilitatii sociale este minimala.
-
Abreviere BWAS
Data publicării 2009
Populația vizată adolescenți și adulți
Forma de administrare Individuală/ Grup, Autoevaluare
Vârsta peste 19 ani
Volumul eșantionului 861
Calificarea necesară B
Durată 15 minute
Tipul itemilor itemi de forma unor imagini, scorați pe o scală dihotomică
Numărul itemilor 86
Adrese utile Recrutare Teste resurse umane și psihologia muncii

Frank Barron, Ph.D.

A absolvit La Salle College în 1942, cu specializare în filosofie. Si-a început studiile masterale la University of Minnesota. A participat la cel de-al Doilea Razboi Mondial ca si medic în Europa, dupa care s-a reîntors la University of Minnesota pentru a-si finaliza masteratul. A primit titlul de Doctor în 1950 la University of California, Berkeley si a predat la Harvard, Bryn Mawr, University of Hawaii, Wesleyan. Din 1969 pâna la pensionarea sa în 1992 a predat la University of California, Santa Cruz, având o contributie decisiva la dezvoltarea Facultatii de Psihologie din cadrul acestei universitati, unde a detinut si functia de Decan. A întreprind mare parte din activitatea sa stiintifica ca membru fondator al Institute of Peronality Assessment and Research (IPAR) la UC Berkeley între 1949 si 1968.

A efectuat studii de pionerat în domeniul creativitatii si a personalitatii creatoare pe scriitori, arhitecti, cercetatori si matematicieni. Activitatea sa a jucat un rol crucial în schimbarea directiei de la psihopatologie spre sanatatea psihologica si vitalitatea personala. A studiat anumite trasaturi de personalitate importante pentru creativitate si a construit teste pentru a le evalua. Printre aceste trasaturi se numara: predispozitia spre originalitate, preferinta pentru complexitate, independenta în gândire, sensibilitatea estetica, taria Eului, sanatatea psihologica, nevrozismul si asumarea de riscuri.

Frank Barron a fost Guggenheim Fellow, Fellow of the Center for Advanced Study in the Behavioral Sciences si SSRC Faculty Research Fellow. A primit premiile Richardson Creativity Award (1969) si Rudolf Arnheim pentru contributia adusa în domeniul psihologiei si artei (1995), ambele decernate de APA. A fost de asemenea Presedinte al Humanistic Division a APA între 1989 si 1990. Si-a adus contributia la un numar de reviste stiintifice, printre care Scientific American, Encyclopaedia Britannica, Science, Contemporary Psychology, Journal of Personality si Journal of Abnormal and Social Psychology. În anul 1979 i s-a acordat un titlu de Doctor onorific din partea La Salle College.

Lucrarea sa Creativity and Psychological Health (1963) este considerata una dintre lucrarile de referinta din domeniul creativitatii. Lucrarile sale Creativity and Personal Freedom (1968) si Creative Person and Creative Process (1969) rezuma multe dintre articolele sale publicate. Printre alte lucrari ale sale se numara Scientific Creativity (1963, împreuna cu C. W. Taylor), Artists in the Making (1972), The Shaping of Personality (1979), No Rootless Flower: An Ecology of Creativity (1995) si o antologie, Creators on Creating (1997). În 1996 a fost publicata o lucrare (festschrift) în onoarea sa, Unusual Associates.

Adaptarea în România a BWAS

Etaloanele românesti ale BWAS se bazeaza pe un esantion format din N=861 de persoane, dintre care N=423 sunt de sex masculin, iar N=438 sunt de sex feminin. Datele au fost selectate dintr-o baza cu peste 1500 de aplicari, fiind extrase aleator si reprezentând vârste si niveluri de educatie diverse. În afara de acest esantion normativ, în studiul testului pe populatia româneasca au mai fost utilizate si alte esantioane, cuprinzând subiecti dintr-un numar de 30 de ocupatii, însumând un numar de 767 de persoane.

Vârsta persoanelor incluse în esantionul normativ românesc este cuprinsa între 19 si 52 ani, cu o medie m=29 ani. Studiul a fost axat pe trei categorii de vârsta: 19-29 ani, 30-39 ani si 40-52 ani. Aplicarile au fost culese în perioada ianuarie-martie 2009.

Manualul românesc al BWAS

Manualul românesc al BWAS este o traducere si adaptare a variantei americane a manualului, în care sunt incluse rezultatele cercetarii pe esantionul normativ românesc si pe esantioane formate din persoane cu diverse status-uri ocupationale si educationale.
Manualul contine informatii legate de utilitatea BWAS, modalitatile de aplicare, descrierea scalelor, modalitatea de constructie a testului, precum si informatii legate de fidelitatea si validitatea testului. A doua parte a manualului reprezinta o recenzie exhaustiva si critica a BWAS, elaborata de Harrison Gough, Wallace Hall si Pamela Bradley. Manualul contine de asemenea o bibliografie completa a cercetarilor care au fost efectuate cu BWAS de la aparitia acestuia si pâna la prezenta editie.
Manualul nu este disponibil decât pentru utilizatorii cu licenta, achizitia lui este obligatorie la achizitia primei licente pentru un psiholog, ca parte a "Starter Kit"-ului.

Fii primul care scrie un review

Ai nevoie de mai multe informații?

Ești interesat de anumite produse și îți este necesară descrierea procedurii de achiziție?
Un membru al echipei TestCentral te va ghida, oferindu-ți toate detaliile de care ai nevoie.

Member of the
Giunti Psychometrics International Group

Associate Member of the
European Test Publishers Group

Affiliate Member of
International Test Commission

SUS