Out of office - 24 iunie 2024

STROOP®-C

Stroop® Color and Word Test: Children’s Version

Testul Stroop® Culoare și Cuvânt: versiunea pentru copii (STROOP®-C) - recomandat ca test valoros în diagnosticarea ADHD, Tulburării opoziționismului provocator (Oppositional Defiant Disorder) și pentru determinarea gradului de independență pe care îl pot atinge persoanele cu leziuni ale lobului frontal

Categorie: Cod produs: STROOP®-C

Ce este STROOP®-C? 

STROOP®-C se remarcă prin eficiența sa în evaluarea funcțiilor executive, dar și prin popularitatea sa, fiind alături de Rorschach unul dintre testele emblemă ale psihologiei. Fiind un instrument de screening, cu o durată de administrare de numai 5 minute, acesta poate fi folosit de sine-stătător, fie poate fi ușor inclus în evaluări mai complexe. Sarcina testului presupune citirea într-un timp limită a unor coloane de 1) cuvinte care denumesc culori, 2) simboluri colorate și de 3) cuvinte colorate distinct de culoarea denumită, dar poate fi administrat și prin citirea unui număr limită de itemi. Evident, se produc efecte de interferență cu semnificație clinică sau non-clinică. 

Dimensiunea cognitivă valorificată de STROOP®-C este asociată cu flexibilitatea cognitivă, rezistența la interferența de la stimuli externi, creativitatea și psihopatologia - toate acestea influențând capacitatea individului de a face față stresului cognitiv și de a procesa rezultate complexe. STROOP®-C este util în screeningul copiilor cu vârste între 5 și 18 ani, în vreme ce STROOP®-A se adresează adulților cu vârste peste 18 ani. 

Pentru mai multe detalii, consultă secțiunile Scale și Caracteristici pe pagina testului. 


Cui se adresează și pentru ce este recomandat STROOP®-C? 

Specialiștii din domeniile psihologie, asistență socială, psihiatrie, medicină vor regăsi în STROOP®-C instrumentul clinic ideal. Testul poate fi utilizat în practica privată, în cabinetele de specialitate din ambulatoriul public sau privat, în secțiile medicale cu pacienți internați sau instituționalizați, cât și în instituții educaționale. În timp ce STROOP®-C este un test relativ simplu, acesta generează date clinice ample care pot fi interpretate din multiple perspective. 

STROOP®-C este recomandat pentru utilizarea în studii clinice și non-clinice, de exemplu în screening, în cercetare, în studii longitudinale, în evaluarea a traumatismelor craniene, a sindromului Turner, a hidrocefaliei, a autismului și retardului mental, a tulburărilor de învățare și emoționale, a deficitelor neuropsihologice, nivelului de impulsivitate, ADD/ADHD, în răspunsul la medicație și tratament, în evaluarea modificărilor sistemului nervos autonom, a personalității, a creativității, a cogniției, a conceptului de automatizare șamd. 


Care sunt particularitățile STROOP®-C? 

AVIZARE CPR. STROOP®-C se află în proces de avizare de către Colegiul Psihologilor din România în vederea primirii avizului pe o perioadă nedeterminată pentru domeniile de utilizare: psihologie clinică și consiliere psihologică. 

RAPORTUL EXCELENT TIMP/REZULTATE. Cele trei sarcini pot fi parcurse extrem de rapid cu un instructaj ușor de înțeles, furnizând imediat specialistului o direcție de urmat ulterior. 

ACTUALIZAREA. Față de versiunile anterioare, această versiune a STROOP®-C se bucură de date normative actualizate, de tabele de norme mai precise, de instrucțiuni îmbunătățite și clarificate pentru administrare cu scriptul de protocol de cercetare, cât și de date psihometrice extinse, folosind tehnici analitice moderne, împreună cu o revizuire actualizată a literaturii de cercetare.

Sarcinile STROOP®-C 

Testul constă din trei pagini, iar fiecare pagină are 100 de itemi, prezentați pe 5 coloane a câte 20 de itemi. Pentru citirea fiecărei pagini instructajul prevede timpul limită de câte 45 de secunde.

  • Pagina Cuvânt constă în cuvintele „ROȘU”, „VERDE” și „ALBASTRU” aranjate aleatoriu și printate cu cerneală neagră pe o foaie albă de hârtie. Nu este permis ca un cuvânt să se repete consecutiv într-o coloană. 
  • Pagina Culoare constă în 100 de itemi, toți scriși sub formă de XXXX, tipăriți fie cu cerneală roșie, fie verde sau albastră. Nu este permis ca o culoare să se repete consecutiv într-o coloană și nici să se potrivească cu itemul corespunzător din pagina Cuvânt. (De exemplu, dacă al treisprezecelea item de pe pagina Cuvânt a fost ROȘU, al treisprezecelea item de pe pagina Culoare nu va putea fi tipărit cu cerneală roșie). 
  • Pagina Culoare-Cuvânt este formată din cuvintele de pe pagina Cuvânt tipărite în culorile din pagina Culoare. Cele două pagini au fost amestecate item cu item: Itemul 1 de pe pagina Cuvânt este tipărit în culoarea Itemului 1 de pe pagina Culoare pentru a produce Itemul 1 pe pagina Culoare-Cuvânt. Cuvântul și culoarea nu sunt printate, în niciun fel, ca să se potrivească unul cu celălalt. 

Testul oferă trei scoruri de bază. 

  • Scorul brut Cuvânt reprezintă numărul de itemi finalizați pe pagina Cuvânt. 
  • Scorul brut Culoare reprezintă numărul de itemi finalizați pe pagina Culoare. 
  • Scorul brut Culoare-Cuvânt reprezintă numărul de itemi finalizați pe pagina Culoare- Cuvânt. 
  • Erorile nu sunt luate în considerare, deși conduc spre un scor general mai scăzut, deoarece persoana trebuie să repete itemul.

Asupra scorurilor brute se operează ajustări în funcție de vârstă. În consecință, scorul Culoare‑Cuvânt minus scorul Culoare pare a fi mult mai util în determinarea Interferenței.

Revizie BUROS DA, in K. F. Geisinger, R. A. Spies, J. F. Carlson, & B. S. Plake (Eds.), The seventeenth mental measurements yearbook.
Abreviere STROOP®-C
Data publicării IAN 2024
Populația vizată copii și adolescenți
Forma de administrare Individual/Grup
Vârsta 5-18 ani
Volumul eșantionului 509
Calificarea necesară C
Durată 5 minute
Tipul itemilor Sarcini de lectură a unor liste de cuvinte (culori), simboluri color
Numărul itemilor 3 pagini x 5 coloane X 20 itemi (cuvinte (culori), simboluri, color)

Charles GOLDEN, Ph.D., ABPP/ABCN

Charles Golden, Ph.D., este profesor la Colegiul de Psihologie al NSU și s-a format în cadrul Universității din Hawai. Interesele sale de cercetare includ neuropsihologia leziunilor craniene, accidentele vasculare cerebrale și scleroza multiplă; evaluarea neuropsihologică și personalitatea; reabilitarea și reintegrarea în comunitate după leziuni cerebrale; neuropsihologia în copilărie și în mediul școlar; dificultăți de învățare; hiperactivitate; evaluare generală.

Shawna M. FRESHWATER, PhD

Dr. Shawna Freshwater este psiholog clinician și neuropsiholog. Este medic integrator holistic și psihoterapeut în Miami și la nivel internațional.

Zarabeth GOLDEN

-

Eșantionul normativ al STROOP®-C 

Normarea testului Stroop versiunea pentru copii în România a fost bazată pe un eșantion de 509 copii, cules și cotat de 9 psihologi formați în acest sens și s‑a realizat cu ajutorul unei companii de cercetare și sondaje. Copiii sunt parte ai familiilor unui număr de adulți înregistrați într‑un panel de peste 20.000 de persoane, utilizat în diverse cercetări. Copiii au fost evaluați în urma acordului obținut din partea părinților acestora (parte din panel). Participanții au primit 50 RON pentru participarea la studiu. Eșantionul (reprezentativ dpdv al genului și zonei geografice) conține 509 participanți, dintre care 258 fete (50.69%) și 251 băieți (49.31%). Vârsta participanților este cuprinsă între 6 și 18 ani cu o medie de M = 12.93 și o abatere standard de SD = 3.24 ani.

Fii primul care scrie un review

Achiziționează acest produs

Ai nevoie de mai multe informații?

Ești interesat de anumite produse și îți este necesară descrierea procedurii de achiziție?
Un membru al echipei TestCentral te va ghida, oferindu-ți toate detaliile de care ai nevoie.

Member of the
Giunti Psychometrics International Group

Associate Member of the
European Test Publishers Group

Affiliate Member of
International Test Commission

SUS