Poppleton Allen Sales Aptitude Test 2000 reprezintă rezultatul unui efort de revizuire major asupra unui mai vechi chestionar de aptitudini pentru vânzări, PASAT (Poppleton Allen Sales Aptitude Test). Versiunea revizuită a acestui instrument reprezintă un chestionar de personalitate construit și documentat într-o manieră riguroasă, special conceput pentru a îmbunătăți procesul de selecție a forței de vânzări. Prin a fi fost special conceput se înțelege că a fost proiectat să masoare acele atribute de personalitate care au o relevanță și incidență directă asupra succesului unei persoane în domeniul vânzărilor.
PASAT 2000 a fost dezvoltat ca urmare unui efort important de analiza a muncii, efectuata pentru o paleta larga de roluri de vânzari. Toate aceste roluri presupun vânzarea de diverse produse si servicii, catre mai multe tipuri de clienti, în moduri diferite. Rolurile utilizate pentru analiza au fost selectate astfel încât sa se asigure faptul ca a fost inclus un numar cât mai mare de clasificari ale posturilor din domeniul vânzarilor. Acest fapt a asigurat atingerea unui obiectiv important: acoperirea cât mai multor medii de vânzari posibil. În afara comportamentelor care sunt vazute ca fiind eficiente într-un post din domeniul vânzarilor la momentul prezent, analiza muncii a reusit si o estimare a tipurilor de comportament pe care forta de vânzari, managerii lor, directorii si clientii lor le-au privit ca fiind eficiente în viitor. Analiza muncii a inclus, acolo unde a fost posibil, esantioane diverse, având în componenta lor femei, minoritati etnice, persoane în vârsta si persoane cu nevoi speciale (cu handicap). Performanta acestor loturi diverse de participanti la itemii individuali si la scalele chestionarului a fost extrem de importanta pentru constructia instrumentului, având scopul de reducere a distorsiunilor care ar fi putut sa apara.
PASAT 2000 este alcatuit din 153 de itemi, selectati ca urmare a doua studii pilot care s-au concentrat pe analiza performantei în vânzari a participantilor. Numarul initial de itemi a fost de 717, iar acestia au fost derivati, la rândul lor, din 3565 de comportamente extrase în etapa de analiza a muncii. Participantilor li se solicita sa marcheze, pe o scala cu cinci variante de raspuns, frecventa cu care ei manifesta comportamentul indicat de fiecare item, în comparatie cu alti oamenii pe care îi cunosc. Variantele de raspuns sunt cuprinse între Niciodata/Foarte rar si Întotdeauna/Foarte frecvent, cu variantele intermediare: Rar, Uneori si Frecvent.
Conceptia care sta la baza acestui instrument postuleaza faptul ca cei mai buni predictori ai comportamentelor viitoare sunt comportamentele trecute. Prin urmare, participantii sunt rugati sa raspunda bazându-se mai degraba pe modul în care s-au comportat în situatii din trecut decât pe modul în care considera ca s-ar comporta într-o circumstanta viitoare.
Atât cât a fost posibil, itemii au fost alesi astfel încât orice participant sa poata raspunda, indiferent de tipul de experienta profesionala acumulata si independent chiar de eventuala lipsa a experientei profesionale. Foarte multe companii obisnuiesc sa îsi recruteze forta de vânzari direct de pe bancile scolii (din universitati sau licee) si nu toate departamentele de vânzari au ca cerinta obligatorie experienta anterioara în domeniul vânzarilor. Acesta este motivul pentru care itemii au fost modelati fara o referire directa la specificul ocupational al ariei vânzarilor, ci luând în considerare o serie de comportamente mai ample ca potential de manifestare, comportamente pe care oricine le-ar putea manifesta, dar care totusi au o semnificatie speciala pentru vânzari.
-
Abreviere | PASAT 2000 |
Data publicării | 2009 |
Populația vizată | adulți |
Forma de administrare | Individuală/ Grup, Autoevaluare |
Vârsta | peste 18 ani |
Volumul eșantionului | 1000 |
Calificarea necesară | A |
Durată | 20 minute |
Tipul itemilor | itemi verbali, cotați pe o scală Likert cu 5 trepte |
Numărul itemilor | 153 de itemi |
Adrese utile | Selecție Teste resurse umane și psihologia muncii |
Pentru adaptarea, validarea si etalonarea PASAT 2000 în cultura româneasca s-a lucrat cu un esantion global format din 1119 participanti, provenind din toate zonele României si din medii variate. Media de vârsta a esantionului global este de m=27.59, iar abaterea standard de SD=6.92. Din totalul de 1119 participanti, 21.6% (242) au fost barbati, iar 78.4% (877) au fost femei. Desi ponderea din perspectiva genului nu pare echilibrata, ea reflecta populatia de ordin feminin care se afla angajata pe teritoriul României în domeniul vânzarilor.
Esantionul global provine din urmatoarele medii:
- Mediul de afaceri - asigurari: 48 de participanti, cu urmatoarele caracteristici: 10.4% barbati si 89.6% femei, cu vârsta medie de m=27.98 (SD=7.58);
- Mediul de afaceri - bancar: 138 participanti, cu urmatoarele caracteristici: 15.2% barbati si 84.8% femei, cu vârsta medie de m=27.54 (SD=6.90);
- Mediul de afaceri - vânzari autovehicule: 118 participanti, cu urmatoarele caracteristici: 69.5% barbati si 30.5% femei, cu vârsta medie de m=27.44 (SD=6.95);
- Esantion normativ (ne-implicat în activitatea de vânzare): 662 participanti, cu urmatoarele caracteristici: 44.9% barbati si 55.1% femei, cu vârsta medie de m=27.65 (SD=7.13).
- Mediul de afaceri - bancar: 138 participanti, cu urmatoarele caracteristici: 15.2% barbati si 84.8% femei, cu vârsta medie de m=27.54 (SD=6.90);
- Mediul de afaceri - vânzari autovehicule: 118 participanti, cu urmatoarele caracteristici: 69.5% barbati si 30.5% femei, cu vârsta medie de m=27.44 (SD=6.95);
- Esantion normativ (ne-implicat în activitatea de vânzare): 662 participanti, cu urmatoarele caracteristici: 44.9% barbati si 55.1% femei, cu vârsta medie de m=27.65 (SD=7.13).
Daniela Vercellino este doctor în psihologie si cadru didactic asociat în cadrul SNSPA Bucuresti. Interesele sale graviteaza în jurul psihodiagnosticului, cu aplicatii în sfera psihologiei organizationale, dar si spre cea a eticii în domeniul resurselor umane.
Dragos Iliescu este doctor în psihologie si conferentiar universitar în cadrul SNSPA Bucuresti. Interesele sale graviteaza în jurul cercetarii aplicate si a psihodiagnosticului, cu trimitere spre sfera psihologiei organizationale, dar si spre cea a psihologiei consumatorului si reclamei. Este managing partner in Testcentral.
Lavinia Tanculescu este doctorand în psihologie si profesor asociat în cadrul SNSPA Bucuresti. Domeniile sale de interes sunt cu precadere psihodiagnosticul în mediul organizational si psihoterapia analitica, ea fiind membru activ al Asociatiei Române de Psihologie Analitica. Lavinia este de asemenea un consultant de succes in cadrul uneia din companiile Big4, filiala din Romania.
Trebuie sa fii autentificat pentru a adăuga un review.
Fii primul care scrie un review