State-Trait Anxiety Inventory (Form C) a fost construit inițial ca instrument de cercetare pentru studiul anxietății copiilor din școala primară. Chestionarul este compus din scale separate, de auto-evaluare, care măsoară două fațete distincte ale anxietății: anxietatea ca stare (S-Anxiety) și anxietatea ca trăsătură (T-Anxiety).
Prezentare generală a STAI-C
STAI este disponibil atât pentru aplicare creion-hârtie (recomandat), cât si pentru aplicare electronica (online, si nu prin soft client-side). State-Trait Anxiety Inventory este o proba psihologica de clasa B conform clasificarii APA (American Psychological Association), fiind accesibila exclusiv psihologilor.
STAI-C a fost construit pentru a permite auto-adminstrarea și nu are timp limită pentru completarea sa. Poate fi adminstrat individual sau în grup. Instrucțiunile complete su nt imprimate pe formularul de testare atât pentru scala S-Anxiety, cât și pentru scala T-Anxiety. În general, copiii de clasa a IV-a, a V-a și a VI-a, nu au nevoie de mai mult de 8-12 minute pentru completarea uneia dintre cele două scale (S-Anxiety sau T-Anxiety) și mai puțin de 20 de minute pentru a le completa pe amândouă.
Utilizarea STAI-C
Utilizarea STAI-C
STAI, Forma C este utilizat cu precadere în urmatoarele situatii:
Diagnoza clinica
Evaluarea anxietatii clinice la pacientii psihiatrici, psihosomatici, ai chirurgiei sau ai medicinei generale
Diferentierea anxietatii de depresie
Cercetari in domeniul psihologiei si al sanatatii
Evaluarea anxietatii clinice la pacientii psihiatrici, psihosomatici, ai chirurgiei sau ai medicinei generale
Diferentierea anxietatii de depresie
Cercetari in domeniul psihologiei si al sanatatii
Itemii instrumentului STAI, Forma C sunt grupati pe 2 scale, descrise in continuare:
1. Scala Anxietatii ca stare (S-Anxiety) este construită pentru a evalua stările tranzitorii de anxietate, subiective, percepute în manieră conștientăsub formă de temeri, tensiune și îngrijorare, stări ce pot varia în intensitate și pot fluctua în timp. Această scală este alcătuită din 20 de itemi, prin intermediul cărora copiii sunt întrebați cu privire la modul în care se simt într-un moment dat din timp.
2. Scala Anxietatii ca trasatura (T-Anxiety) măsoară diferențele individuale relativ stabile în ceea ce privește predispoziția către anxietate, cu alte cuvinte diferențele în tendința de a simți stări anxioase la copii. Copiii ce înregistrează scoruri ridicate la scala T-Anxiety sunt mai predispuși să răspundă la situații percepute ca amenințătoare cu creșteri în intensitate pe scala S-Anxiety decât copiii ce înregistrează scoruri scăzute pe scala T-Anxiety. Scala constă din 20 de itemi, dar respondenții răspund acestor itemi prin indicarea modului în care ei se simt în general.
Abreviere | STAI-C |
Data publicării | 2007 |
Forma de administrare | Individual/Grup, Autoevaluare |
Vârsta | 8-16 ani |
Volumul eșantionului | 1697 |
Calificarea necesară | B |
Durată | 12-15 minute |
Tipul itemilor | Itemi verbali scorați pe o scală cu 3 trepte |
Numărul itemilor | 40 |
În România, STAI-C a fost aplicat unor copii și adolescenți cu grupe de vârste mai extinse decât cele folosite inițial în versiunea americană. Astfel, STAI-C a fost administrat, în timpul orelor normale de curs, copiilor din clasele a III-a, a IV-a, a V-a, a VI-a, a VII și a VIII-a, respectiv liceenilor din clasele a IX-a, a X-a și a XI-a. Vârsta copiilor a fost între 8 și 17 ani. Motivul extinderii grupurilor de vârstă a fost acoperirea acelor copii și adolescenți pentru care nu există o măsură de evaluare a anxietății ca stare și trăsătură.
Manualul romanesc al STAI este adaptat dupa cel american, adaptarea fiind semnata de Horia Pitariu si Cosmin Peleasa. Este un manual tehnic si interpretativ, de 200 de pagini, care trateaza aspecte tehnice, fundamentele teoretice ale STAI, generarea si dezvoltarea chestionarului, aspecte legate de validitate, fidelitate, etalonare, administrarea testului etc.
Manualul romanesc este valabil pentru forma Y a STAI, dar contine un capitol si despre forma pentru copii a chestionarului, anume STAIC.
Manualul romanesc al STAI contine anexe extinse cu date normative, atat pentru STAI-Y cat si pentru STAIC fiind calculate etaloane pe mai multe grupe-criteriu si pe mai multe categorii de varsta.
Manualul nu este disponibil decat pentru utilizatorii cu licenta, achizitia lui este obligatorie la achizita primei licente pentru un psiholog, ca parte a "Starter Kit"-ului.
Profesorul Horia D. Pitariu nu are nevoie de nici o prezentare, este fara tagada cea mai prestigioasa personalitate romaneasca din zona psihologiei muncii / organizationale, dar si din zona psihodiagnosticului. Este recunoscut ca psihologul care a adaptat in Romania cele mai multe teste folosite astazi de psihologii romani, enumeram printre ele doar pe CPI, 16PF, EPQ, EPI, FPI, insa lista ar putea continua. Profesorul Horia D. Pitariu isi continua activitatea didactica in cadrul catedrei de psihologie din Universitatea Babes-Bolyai din Cluj-Napoca, dar este si un prestigios consultant de management.
Cosmin Peleasa este psiholog, MSc in stiintele comunicarii si este Junior Partner in Testcentral. Interesele sale se exprima cel mai plenar in zona statisticii aplicate in psihologie, a psihodiagnosticului, a psihologiei reclamei si consumatorului si a cercetarii de marketing/publicitate. Este specializat in metode de studiu cantitative si are interese de cercetare si in zona organizationala, unde se concentreaza momentan asupra stresului ocupational.
Trebuie sa fii autentificat pentru a adăuga un review.
Fii primul care scrie un review