Fleishman Job Analysis Survey este un sistem utilizat pentru descrierea posturilor și sarcinilor de muncă în termenii aptitudinilor, deprinderilor și cunoștințelor necesare pentru realizarea acestora. Sistemul este folosit pentru identificarea caracteristicilor posturilor și sarcinilor de muncă care sunt legate de aptitudinile de care indivizii au nevoie în activități de muncă specifice.
Componentele FJAS
Componentele principale ale F-JAS sunt cele doua caiete de evaluare FJAS-1 si FJAS-2. FJAS-1 se concentreaza pe aptitudinile fizice, senzoriale, psihomotorii si cognitive, pe care le surprinde intr-un numar de 54 de scale de evaluare, in 7 trepte, cu ancore comportamentale. FJAS-2 se concentreaza asupra unui numar de 21 de aptitudini sociale, numite si interpersonale, pentru care forma de evaluare consacrata prin FJAS-1 este pastrata.
Cele doua caiete de evaluare sunt insotite de o foaie de raspuns, scanabila, pe care subiectii isi pot nota raspunsurile si care poate fi indosariata cu usurinta, in caz ca aceasta se impune.
FJAS este insotit de buna seama de un Ghid de Administrare, care este de fapt un manual ce discuta cele mai importante aspecte tehnice legate de instrument.
Pachetul FJAS este completat prin "Handbook of Human Abilities", un compendiu excelent, care realizeaza interfata dintre aptitudinile identificate de analistul de resurse umane cu ajutorul FJAS si cele mai consacrate teste psihologice, la nivel international, care masoara respectivele aptitudini. Aceasta ultima componenta va fi disponibila in Romania abia incepand cu inceputul anului 2008.
F-JAS este fara doar si poate cel mai celebru sistem de analiza muncii, cu o unanima acceptare atat in lumea practicienilor cat si in cea a teoreticienilor. Are la baza taxonomia aptitudinilor umane, a lui Edwin A. Fleisman, aceasta fiind singura taxonomie a apitudinilor cu o fundamentare empirica (atat factoriala cat si convergenta/divergenta). F-JAS sta la baza unor sisteme celebre de analiza ocupationala si a muncii, precum de exemplu O*Net.
F-JAS este un sistem utilizat pentru descrierea posturilor si sarcinilor de munca în termenii aptitudinilor, deprinderilor si cunostintelor necesare pentru realizarea acestora. Sistemul este folosit pentru identificarea caracteristicilor posturilor si sarcinilor de munca care sunt legate de aptitudinile de care indivizii au nevoie în activitati de munca specifice.
Astfel, metoda F-JAS ofera o legatura directa între sarcinile specifice unui post de munca si calitatile de care indivizii trebuie sa dispuna pentru realizarea corecta a acestora. În aceasta abordare se presupune ca, desi unele aptitudini sunt mai flexibile decât altele, o aptitudine este o trasatura generala sau capacitate relativ trainica, care este relationata cu performanta în diverse sarcini. Se porneste asadar de la premisa ca sarcinile si posturile de munca se deosebesc unele de altele prin nivelul aptitudinilor solicitate. În plus si indivizii se deosebesc între ei prin nivelul la care apt opera cu fiecare aptitudine. Astfel, F-JAS ofera un sistem prin care profilul aptitudinal al unui individ poate fi comparat cu cerintele aptitudinale ale postului de munca. Profilul aptitudinal solicitat pentru ocuparea unui anumit post ofera informatiile necesare pentru dezvoltarea unor sisteme de selectie, instruire si evaluare a performantelor, validate stiintific si fundamentate juridic.
F-JAS înlesneste astfel dezvoltarea directa a programelor de selectie, instruire si evaluare, caci specialistul în resurse umane poate folosi aptitudinile identificate prin intermediul F-JAS pentru alegerea sau dezvoltarea unor instrumente psihologice corespunzatoare cu postul pe care se centreaza.
Pentru selectia personalului, evaluarea performantelor si promovare, se pot crea baterii de teste si proceduri de masurare a aptitudinilor solicitate de un anumit post de munca.
Pentru pregatirea profesionala a personalului, se pot dezvolta programe de instruire care sa vizeze sarcinile de munca pentru care s-au identificat prin analiza muncii aptitudinile necesare.
Pentru a usura deciziile legate de promovarea personalului, se pot elabora programe de pregatire profesionala care sa urmareasca dezvoltarea aptitudinilor necesare pentru o paleta larga de posturi.
Pot fi de asemenea dezvoltate sisteme de evaluare a performantelor profesionale, care sa se centreze pe sarcini clare si pe aptitudinile relevante direct pentru respectivele sarcini.
Aptitudinile identificate prin F-JAS pot fi de asemenea folosite si pentru dezvoltarea familiilor de posturi de munca ori de ocupatii, a grupajelor care presupun cerinte aptitudinale comune.
Consideram ca FJAS este fara doar si poate cel mai prestigios sistem de analiza a muncii existent la nivel mondial. Mai toate celelalte sisteme de analiza a muncii se bazeaza intr-un fel sau altul pe taxonomia Fleishman, a aptitudinilor relative la munca, iar acesta este chiar instrumentul original al lui Edwin A. Fleishman. Este un instrument admirabil, de cel mai mare ajutor pentru specialistul de resurse umane activ in procese de analiza muncii. Administrarea lui este simpla, la fel ca si scorarea, in plus beneficiaza de marele avantaj de a fi cotat ca proba de clasa A, fiind astfel accesibil nu doar psihologilor, ci tuturor analistilor de resurse umane.
Aducerea sa in Romania si punerea la dispozitia specialistului roman este o realizare marcanta a profesorului Horia D. Pitariu, care umple astfel inca un gol in activitatea de resurse umane din Romania. Pachetul de administrare va fi completat in urmatoarele 6 luni prin traducerea si adaptarea "Handbook of Abilities" si prin implementarea sistemului electronic de administrare si scorare.
-
Abreviere | FJAS |
Data publicării | 2006 |
Populația vizată | adulți |
Forma de administrare | Individuală/ Grup, Evaluarea sarcinilor specifice postului |
Vârsta | peste 18 ani |
Calificarea necesară | A |
Durată | 10-120 minute |
Tipul itemilor | itemi verbali, cu câte 7 ancore comportamentale |
Numărul itemilor | 73 |
Adaptarea FJAS a inceput in Romania in anii '80, prin munca de avangarda a profesorului Horia D. Pitariu, din cadrul catedrei de psihologie a Universitatii Babes-Bolyai din Cluj.
Traducerile romanesti ale celor 54 de scale din FJAS-1, ce tin de aptitudinile cognitive, fizice, senzoriale si psihomotorii, au fost traduse in romaneste in acea perioada, insa traducerea a fost rafinata si definitivata in perioada 2003-2004, printr-o metoda moderna, anume aceea a diadelor consecutive de traducatori lucrand in procedura double-blind. Echivalenta formelor romana si americana este aproape perfecta (r=.98).
Scalele de aptitudini sociale/interpersonale din FJAS-2, 21 la numar, publicate si in Statele Unite abia in 2001, au fost traduse in Romania direct prin diade consecutive de traducatori, sub supervizarea profesorului Horia D. Pitariu si a autorului, Edwin A. Fleishman.
Manualul romanesc al FJAS este tradus si adaptat dupa cel american, publicat de adaptarea fiind semnata de Horia Pitariu, Dragos Iliescu si Dorina Coldea.
Este un manual tehnic, de peste 100 de pagini, care contine fata de manualul american un capitol suplimentar, ce tinde la familiarizarea specialistului roman cu principiile care stau la baza sistemului de analiza a muncii propus de Edwin Fleishman.
Manualul nu este disponibil decat pentru utilizatorii cu licenta, achizitia lui este obligatorie la achizita primei licente pentru un psiholog, ca parte a "Starter Kit"-ului.
Profesorul Horia D. Pitariu nu are nevoie de nici o prezentare, este fara tagada cea mai prestigioasa personalitate romaneasca din zona psihologiei muncii / organizationale, dar si din zona psihodiagnosticului. Este recunoscut ca psihologul care a adaptat in Romania cele mai multe teste folosite astazi de psihologii romani, enumeram printre ele doar pe CPI, 16PF, EPQ, EPI, FPI, insa lista ar putea continua. Profesorul Horia D. Pitariu isi continua activitatea didactica in cadrul catedrei de psihologie din Universitatea Babes-Bolyai din Cluj-Napoca, dar este si un prestigios consultant de management.
Dragos Iliescu este doctor în psihologie si conferentiar universitar în cadrul SNSPA Bucuresti. Interesele sale graviteaza în jurul cercetarii aplicate si a psihodiagnosticului, cu trimitere spre sfera psihologiei organizationale, dar si spre cea a psihologiei consumatorului si reclamei. Este managing partner in Testcentral.
Dorina Coldea este doctor în psihologie si profesor asociat în cadrul SNSPA Bucuresti. Interesele sale se concentreaza asupra psihologiei industriale si organizationale, in special asupra aplicatiilor acesteia in analiza muncii si sistemele de selectie si evaluare a performantelor profesionale.
Trebuie sa fii autentificat pentru a adăuga un review.
Fii primul care scrie un review