EPQ™-R

Eysenck Personality Questionnaire™

Chestionarul Eysenck de Personalitate (EPQ™-R) versiunea revizuită, aparține vestitelor Scale Eysenck ce măsoară dimensiunile: Psihotism, Extraversie, Nevrotism, Minciună, Adicție și Criminalitate

Categorie: Cod produs: EPQ™-R

Ce este EPQ™-R? 

EPQ™-R este un chestionar de personalitate utilizat pentru evaluarea adulților și adolescenților, cu scopul de identificării predispoziţiilor nevrotice şi psihotice. În dezvoltarea EPQ™-R s-a pornit de la clasicele Maudsley Medical Questionnaire (MMQ, Eysenck, 1952), Maudsley Personality Inventory (MPI, Eysenck, 1959) și Eysenck Personality Inventory (EPI, Eysenck & Eysenck, 1964), care se concentrau pe măsurarea Nevrotismului/Emoționalității, Extraversiei și a prevenirii disimulării. În varianta revizuită, EPQ™-R utilizează itemi autodeclarativi pentru a returna rezultate pentru șase factori: Psihotism, Extraversie, Nevrotism, Minciună, Adicție și Criminalitate. 

Pentru mai multe detalii, consultă secțiunile Scale și Caracteristici pe pagina testului. 


Cui se adresează și pentru ce este recomandat EPQ™-R? 

Specialiștii din domeniile psihologie, asistență socială, psihiatrie, medicină vor regăsi în EPQ™-R instrumentul clinic ideal. Testul poate fi utilizat în practica privată, în cabinetele de specialitate din ambulatoriul public sau privat, în secțiile medicale cu pacienți internați sau instituționalizați, instituții educaționale, dar și în mediile de detență (mediile în care există infracţionalitate sau devianţă), fiind astfel util în ariile: psihologie clinică și psihoterapie; psihologia muncii, transporturilor și serviciilor, psihologie pentru apărare, ordine publică și siguranță națională, dar și în psihologie educațională, consiliere școlară și vocațională. 

Totodată Scalele Eysenck pot fi aplicate în cercetarea științifică din domeniile enumerate anterior. În domeniul psihologiei muncii poate evalua probabilitatea de violență, abuzuri sau furt la locul de muncă, în psihologia școlară poate evalua diverse categorii cu risc pentru delincvență. 


Care sunt particularitățile EPQ™-R? 

ACREDITARE CPR. EPQ™-R este recomandat de Colegiul Psihologilor din România și a primit în 2008 avizul pe o perioadă nedeterminată pentru domeniile de utilizare: psihologie clinică, consiliere psihologică, psihologie educaţională, consiliere şcolară şi a carierei, psihologia muncii, psihologia aplicată în servicii. 

RAPORTUL EXCELENT TIMP/REZULTATE. Cei 106 itemi pot fi completați rapid comparativ cu cei al altor instrumente de evaluare a personalității normale și cvasi-normale, iar raportul oferă o solidă bază de plecare în interpretarea scorurilor obținute. Scalele structurale ale EPQ™-R: Nevrotism (N), Psihotism (P), Extraversie (E) sunt completate de scalele secundare Minciună (L), Criminalitate (C), Adicție (A). 

Primele măsoară: N - instabilitatea emoțională, evidențiind persoanele cu accente nevrotice puternice, cu o emoționalitate accentuată, cu frici, angoase, cu depresii și care necesită adeseori sprijin afectiv pentru a trece peste astfel de momente, P - trăsătura psihotism în personalitatea persoanei evaluate, adică prezența unei anume durități în gândire și nepăsări în raportarea față de cei din jur, E - gradul în care persoana evaluate este mai degrabă extravertă sau mai degrabă introvertă. 

Cele secundare măsoară: L - tendința persoanelor evaluate de a distorsiona pozitiv răspunsurile date la chestionar, C - discriminează între infractori și non-infractori și poate fi utilizată ca un predictor al delincvenței într-o varietate de medii, A - dependența, atât cu privire la abuzul de substanțe (alcool, halucinogene), cât și cu privire la comportamente compulsive (fumat, anorexie, bulimie, cleptomanie sau diverse afecțiuni similare). 

SCALA PSIHOTISM. Introducerea scalei P (Psihotism) între factorii măsurați de EPQ™-R permite identificarea predispoziției persoanelor de a dezvolta anomalii psihiatrice și are în vedere comportamente normale și care devin patologice numai în cazuri extreme. Deși împrumutat din psihiatrie, termenul nu sugerează prezența unor caracteristici tipice tulburărilor de tip psihotic, ci se referă la o trăsătură de personalitate fundamentală, dispozițională, care este prezentă în grade diferite la toate persoanele. Posedarea unei astfel de predispoziții este departe de a indica prezența unei psihoze și doar o mică proporție din populația cu scoruri ridicate la factorul P dezvoltă psihoze pe parcursul vieții. Scala P din chestionarul EPQ™-R este adecvată pentru utilizarea în masurarea dimensiunilor de personalitate ale unor persoane normale.

Scalele EPQ™-R

  • Psihotism 
  • Extraversie 
  • Nevrotism 
  • Minciună 
  • Adicție 
  • Criminalitate


Profil demonstrativ EPQ™-R

Revizie BUROS DA, reviewed in O. K. Buros (Ed.), The eighth mental measurements yearbook.
Abreviere EPQ™-R
Data publicării 2008
Populația vizată copii, adolescenți și adulți
Forma de administrare Individuală/ Grup, Autoevaluare
Vârsta peste 12 ani
Volumul eșantionului 2600
Calificarea necesară B
Durată 20-35 minute
Tipul itemilor itemi scorați pe o scală dihotomică
Numărul itemilor 106 itemi

Hans J. Eysenck, PhD

Psiholog clinician de renume, Hans Jürgen Eysenck este cel mai adesea amintit pentru munca sa în domeniul inteligenței și al personalității, deși cercetările sale s-au extins pe arii mult mai vaste. A fost la vremea sa cel mai frecvent citat în revistele de specialitate, dintre psihologii în viață. Hans Eysenck s-a născut în Germania, în timpul primului război mondial, dar de la 14 ani s-a mutat în Anglia din cauza opoziției sale cu partidul nazist. A fondat Departamentul de Psihologie în nou creatul Institut de Psihiatrie, unde a fost profesor din 1955 până în 1983. El a introdus psihologia clinică ca profesie în Anglia iar cercetările sale, de la personalitate și inteligență până la genetică comportamentală, de la atitudini sociale și până la terapii comportamentale, l-au facut renumit în lumea întreagă.

A fost editor-fondator al revistei Personality and Individual Differences și autorul a peste 50 de cărți și mai mult de 900 de articole academice. A prilejuit dezbateri intense cu abordarea sa controversată în privința varianței IQ-ului în grupurile rasiale.

A avut o contribuție însemnată la construirea teoriei științifice moderne asupra personalității și a fost un profesor strălucit, jucând un rol crucial în fundamentarea terapiilor comportamentale pentru tulburările mentale.
 
În același timp, munca lui Eysenck a fost adesea controversată. De departe cele mai caustice dezbateri s-au purtat pe tema rolului geneticii în diferențele de IQ, culminând cu legendarul pumn în nas primit de Eysenck în timpul unei prelegeri ținute la London School of Economics. Atitudinea lui Eysenck este rezumată în autobiografia sa Rebel with a Cause (Transaction Publishers, 1997): ”întotdeauna am simțit că omul de știință datorează lumii un singur lucru, și anume adevărul așa cum îl vede el. Dacă acest adevăr contravine unor credințe adânc înrădăcinate, asta este. Tactul și diplomația sunt foarte bune în relații internaționale, în politică, poate chiar și în afaceri; în știință doar un lucru contează, și anume faptele așa cum sunt ele.”

Eysenck a fost unul dintre primii psihologi care a studiat personalitatea prin metoda analizei factoriale, o tehnică statistică introdusă de Charles Spearman. Punctul forte al modelului lui Eysenck constă în fundamentarea pe o teorie amănunțită a cauzelor personalității. Eysenck a adus contribuții timpurii în domenii precum personalitatea prin aderarea sa explicită și categorică la metodologia științifică, pe care o consideră esențială pentru progresul psihologiei personalității.

Sybil B. G. Eysenck, PhD

Sybil B. G. Eysenck, soția lui Hans J. Eysenck, a fost co-director al Personality Investigations, Publications and Services (PIPS), o organizație dedicată promovării lucrărilor soțului ei și muncii de cercetare a acestuia. Ea este co-autoare, împreună cu soțul ei, pentru cea de-a treia dimensiune a personalității, Psychoticism, și co-autoare împreună cu Donald Saklofske pentru lucrarea Individual Differences in Children and Adolescents

Eșantionul normativ al EPQ™-R

Eșantionul normativ al EPQ™-R în România este format din = 2600 de participanți. Dintre aceștia, 1300 sunt de sex feminin și 1300 de sex masculin. Distribuția pe vârstă nu este perfect echilibrată, însă este suficient de ponderată pentru a putea fi considerată coerentă. S-a încercat reținerea unui număr de 250 de femei și 250 de bărbați pentru fiecare categorie de vârstă, însă în cazul persoanelor din categoria 40-49 de ani nu s-au putut culege date decât de la 400 de subiecți (200 de femei și 200 de bărbați), pentru categoria 50-59 ani au fost incluși doar 300 de subiecți (150 de femei și 150 de bărbați), iar pentru categoria 60-69 ani doar 200 de subiecți (100 de femei și 100 de bărbați). De asemenea, eșantionul experimental de adolescenți cuprinși între 12 și 15 ani nu conține decât 200 de subiecți (100 de fete și 100 de băieți).

Fii primul care scrie un review

Achiziționează acest produs

Ai nevoie de mai multe informații?

Ești interesat de anumite produse și îți este necesară descrierea procedurii de achiziție?
Un membru al echipei TestCentral te va ghida, oferindu-ți toate detaliile de care ai nevoie.

Member of the
Giunti Psychometrics International Group

Associate Member of the
European Test Publishers Group

Affiliate Member of
International Test Commission

SUS