Benton Visual Retention Test (BVRT) este un test care masoara perceptia vizuala, memoria vizuala si aptitudinile de constructie vizuala. Conceput initial ca o masura rapida pentru clinicieni pentru a identifica evidente sau uneori subtile dificultati de memorie, orientare spatiala si comportament motor, testul s-a dovedit de asemenea mai eficient decât multe teste la diferentierea dificultatilor de atentie caracteristice multor pacienti cu deprecieri psihiatrice si neurologice. Testul si-a demonstrat sensibilitatea la dizabilitatile de citire, dizabilitatile de învatare non verbala, traumatisme cerebrale, ADHD, Alzheimer si alte forme de dementa.
Prima versiune a BVRT a fost conceputa de Arthur Benton în 1945-1946. Experienta clinica cu acest test a condus la o revizuire aprofundata în 1955. Revizuirea a inclus cresterea numarului de desene, constructia unor forme alternative, colectarea de date normative pentru copii si restandardizarea. Editiile a treia si a patra, publicate în 1963 si respectiv 1974, au inclus standardizarea administrarii unei copieri simple, o revizuire a aplicatiilor clinice ale testului, precum si analiza punctelor tari si a limitelor sale. Acest proces de continua revizuire si augmentare, conceput pentru a creste valoarea testului pentru practica clinica si cercetare, se reflecta înca o data în editia curenta a testului, publicata în 1992.
BVRT ofera în aceeasi brosura de testare trei forme alternative aproape echivalente ale sarcinii (Formele C, D si E) si patru metode alternative de administrare (metodele A, B, C si D). Fiecare forma consta în zece desene, fiecare desen continând unul sau mai multe elemente. Cele mai multe dintre desene sunt compuse din trei elemente, ceea ce face ca desenele sa fie deosebit de sensibile la probleme de neglijare vizuala. În functie de obiectivele vizate poate fi utilizata una dintre urmatoarele metode de administrare:
- Administrarea A persoana examinata vizualizeaza fiecare desen 10 secunde si reproduce imediat desenul din memorie;
- Administrarea B persoana examinata vizualizeaza fiecare desen timp de 5 secunde si reproduce imediat desenul din memorie;
- Administrarea C permite examinatorului sa separe memoria de componentele perceptual-motorii ale sarcinii. În cazul acestui tip de administrare candidatul reproduce fiecare desen în timp ce desenul ramâne în câmpul sau vizual;
- Administrarea D persoana examinata vizioneaza fiecare desen timp de 10 secunde. Dupa un interval de 15 secunde, respondentul este rugat sa reproduca desenul din memorie.
-
Abreviere | BVRT |
Data publicării | 2009 |
Populația vizată | copii, adolescenți și adulți |
Forma de administrare | Individuală |
Vârsta | 8-14 ani (copii) 15-69 (adulți) |
Volumul eșantionului | 1465 |
Calificarea necesară | B |
Durată | 5-10 minute |
Tipul itemilor | imagini pe care persoana evaluată trebuie să le reproducă |
Numărul itemilor | 10 itemi x 3 forme x 4 moduri de administrare |
Adaptare și etalon BVRT
În literatura de specialitate exista opinia ca, datorita structurii neurologice universale, testele care evalueaza functionarea neurologica, în special cele nonverbale, pot fi utilizate cu un singur etalon în toata lumea, cel din cultura în care au fost construite, nefiind necesara o adaptate culturala, deoarece rezultatele sunt foarte asemanatoare în toate culturile. Prin urmare, obiectivul studierii BVRT în România nu a fost atât cel al normarii acestuia pe populatia României, cât cel al evaluarii gradului în care se pastreaza relatiile între rezultatele obtinute pentru populatia americana pentru diferitele tipuri de administrare, precum si cel al echivalarii acestor rezultate presupus universale pentru a obtine normele pentru România. Rezultatele confirma faptul ca datele obtinute în studiile românesti sunt foarte asemanatoare cu cele continute în etaloanele normative originale ale testului. Datele corespunzatoare esantioanelor românesti au fost culese între lunile ianuarie si iulie 2009. Esantioanele românesti ale BVRT au fost formate din adulti cu vârsta cuprinsa între 15 si 69 de ani (împartiti pe trei grupe de vârsta: 15-49 ani, 50-59 ani, 60-69 ani si cinci categorii de coeficient de inteligenta: =110, 95-109, 80-94, 70-79 si 60-69) si copii cu vârsta cuprinsa între 8 si 14 ani (împartiti pe urmatoarele categorii de vârsta: 8 ani, 9 ani, 10 ani, 11 ani, 12 ani si 13-14 ani si cinci categorii de coeficient de inteligenta: =105, 95-104, 80-94, 70-79 si =69). Tuturor participantilor li s-a aplicat forma C a BVRT. Numarul total de aplicari a fost de 1200. Participantii sunt persoane normale, care nu prezinta în istoric tulburari neurologice. Distributia pe tipuri de administrare este urmatoarea:
- Tipul A de administrare: 526 adulti si 185 copii;
- Tipul B de administrare: 287 adulti si 80 copii;
- Tipul C de administrare: 276 adulti;
- Tipul D de administrare: 111 adulti.
Manualul românesc al BVRT
Manualul romanesc al BVRT este o traducere si adaptare a manualului original american, în care au fost inserate rezultatele studiilor realizate în Romania. Manualul cuprinde capitole referitoare la administrarea si scorarea BVRT, etaloanele BVRT, interpretarea BVRT, fidelitatea si validitatea BVRT, precum si un capitol dedicat adaptarii BVRT în România. Manualul nu este disponibil decat pentru utilizatorii cu licenta, achizitia lui este obligatorie la achizita primei licente pentru un psiholog, ca parte a "Starter Kit"-ului.
Despre autorii manualului românesc al BVRT
Raluca Livinti este psiholog, are un master in cercetare sociologica de la Universitatea Bucuresti si este cercetator in cadrul grupului de cercetare din Testcentral inca din 2003. Interesele sale graviteaza in jurul cercetarii fundamentale in domeniul masurarii psihologice, a testelor si testarii.
Dragos Iliescu este doctor în psihologie si conferentiar universitar în cadrul SNSPA Bucuresti. Interesele sale graviteaza în jurul cercetarii aplicate si a psihodiagnosticului, cu trimitere spre sfera psihologiei organizationale, dar si spre cea a psihologiei consumatorului si reclamei. Este managing partner in Testcentral.
Karina Mindu este studenta in cadrul facultatii de Comunicare si Relatii Publice a SNSPA, specializarea Psihologie, si este implicata in cercetari in domeniul clinic si al neurostiintelor.
Dragos Iliescu este doctor în psihologie si conferentiar universitar în cadrul SNSPA Bucuresti. Interesele sale graviteaza în jurul cercetarii aplicate si a psihodiagnosticului, cu trimitere spre sfera psihologiei organizationale, dar si spre cea a psihologiei consumatorului si reclamei. Este managing partner in Testcentral.
Karina Mindu este studenta in cadrul facultatii de Comunicare si Relatii Publice a SNSPA, specializarea Psihologie, si este implicata in cercetari in domeniul clinic si al neurostiintelor.
Trebuie sa fii autentificat pentru a adăuga un review.
Fii primul care scrie un review