BFQ®-2

Big Five Questionnaire®, 2nd Edition

Chestionarul celor Cinci Factori - 2 (BFQ®-2), cel mai cunoscut chestionar Big-Five produs și optimizat în Europa - mai rapid și sensibil la încercările de distorsiune

Categorie: Cod produs: BFQ®-2

Ce este BFQ®-2? 

BFQ®-2 este echivalentul european în măsurarea celor Cinci Factori de personalitate. Chestionarul este disponibil în formă autoevaluativă, fiind axat pe măsurarea economică a personalității, folosind pentru astfel pentru fiecare dintre cei cinci factori (Energie, Amicabilitate, Conștiinciozitate, Stabilitate emoțională și Deschidere mintală), doar câte două fațete. Datorită acestui avantaj, el poate fi completat într-un mult mai redus comparativ cu alte instrumente similare, oferind rezultate cu specificitate ridicată, datorită formatului de răspuns în trepte. 

Ariile sale de aplicabilitate sunt numeroase și chiar dacă sfera business și organizațională primează - BFQ®-2 identificând personalitatea ca predictor al performanței - testul poate fi utilizat și în domeniul sănătății și dezvoltării personale, precum și în mediul academic sau de cercetare. BFQ®-2, are de asemenea o formă paralelă care folosește exclusiv itemi adjectivali, Big Five Adjectives® (BFA®) și care poate fi administrată atât în regim de autoevaluare, cât și de heteroevaluare. 

Pentru mai multe detalii, consultă secțiunile Scale și Caracteristici pe pagina testului. 


Cui se adresează și pentru ce este recomandat BFQ®-2? 

BFQ®-2 se adresează tuturor profesioniștilor din domeniul business și coaching, care au în vedere unul sau mai multe dintre obiectivele: recrutare și selecție, onboarding, identificarea talentelor, diagnoza culturii organizaționale și dinamica grupurilor de lucru, dezvoltare, fiind un extrem de bun predictor al performanței de lucru și al capacității de învățare la locul de muncă. În ariile de marketing este util în stabilirea profilurilor de audiență pentru targetare specifică ulterioară. 

Utilizat împreună cu taxonomia vocațională a lui Holland, poate oferi informații valoroase pentru reorientarea și reintegrarea profesională. 

În domeniul sănătății, BFQ®-2 poate fi utilizat pentru a stabili responsivitatea la terapie, pentru a monitoriza stabilitatea emoțională ca trăsătură sau pentru a identifica modalități de interacțiune mai eficiente, compatibile cu profilul clientului/pacientului. 


Care sunt particularitățile BFQ®-2? 

ACREDITARE CPR. BFQ®-2 este recomandat de Colegiul Psihologilor din România și a primit în 2009 avizul pe o perioadă nedeterminată în domeniul resurselor umane, psihologiei industrial/organizaţionale, în psihologia clinică, psihologia şcolară, în orientare vocaţională, în consiliere şi cercetare. 

OPTIMIZĂRILE ADUSE MODELULUI BIG FIVE. Comparativ cu celelalte instrumente disponibile în explicitarea Big Five, BFQ®-2 este mult mai economic în individualizarea subdimeniunilor și a numărului de itemi, rămânând aderent la clasificarea tradițională a celor cinci factori și a fațetelor lor. Suplimentar, BFQ®-2 asociază celor cinci factori și o măsură a tendinței de distorsiune în forma scalei L (Lie, Minciuna). 

RAPORTUL EXCELENT TIMP/REZULTATE. Rezultatele BFQ®-2 sunt disponibile imediat după completare și oferă descrieri sumative ale factorilor și subdimensiunilor, cât și vizualizarea profilului de personalitate sub forma unei foarte ilustrative diagrame de tipul pânză de păianjen. Fiind un instrument de clasă B, puterea interpretativă a BFQ®-2 este maximă în mâinile celor care fie sunt licențiați ca psihologi, fie au expertiză în psihometrie sau competențe dobândite în arii asociate.

Scalele BFQ®-2

Factorii: Energie, Amicabilitate, Conștiinciozitate, Stabilitate emoțională, Deschidere mintală, la care se adaugă scala de Minciună (Lie).

Subdimensiunile: 

  • Energia: Dinamism și Dominanță; 
  • Amicabilitatea: Cordialitate și Cooperare; 
  • Conștiinciozitatea: Scrupulozitate și Perseverență; 
  • Stabilitatea emoțională: Controlul emoțiilor și Controlul impulsurilor; 
  • Deschiderea mintală: Deschidere spre cultură și Deschidere spre experiențe. 


Profiluri demonstrative BFQ®-2 

Abreviere BFQ®-2
Data publicării 2008
Populația vizată copii, adolescenți și adulți
Forma de administrare individuală/ grup, autoevaluare
Vârsta peste 13 ani
Volumul eșantionului 2100
Calificarea necesară B
Durată 15-20 de minute
Tipul itemilor itemi scorați pe o scală de tip Likert cu 5 trepte
Numărul itemilor 156 itemi

Gian Vittorio Caprara, PhD

Gian Vittorio Caprara este absolvent al Facultății de Științe Politice și al Facultății de Psihologie din cadrul Universității Catolice din Milano. După mulți ani de expertiză câștigată în cadrul departamentul de resurse umane al IBM Italia, în 1973 și-a început cariera universitară în cadrul Universității din Roma, unde se află și acum. În anii '70 a câștigat mai multe burse la Universitățile din Montreal, MYU și UCLA. În anii '80 și '90 a susținut activitate didactica în cadrul Universităților din Michigan, UCLA, UCI, Stanford și a fost visiting professor în cadrul Universității Santiago de Compostela.

De-a lungul carierei sale prolifice a primit diverse distincții, dintre care menționam MASUA, NIAS Golestan Fellow, SCASSS Fellow. Este membru al mai multor asociații științifice italiene și internaționale, membru de onoare al Societății Italiene de Terapie Cognitiva și Comportamentala și Fellow al Academiei Europene.
 
Ariile sale de cercetare se concentrează în jurul psihologiei personalității și psihologiei sociale. Profesorul Caprara are publicate peste 350 articole și 20 cărți.

Claudio Barbaranelli, PhD

Claudio Barbaranelli este profesor universitar, titularul catedrei de Psihometrie din cadrul Universității Sapienza din Roma. Interesele sale gravitează în sfera psihodiagnosticului personalității și al aptitudinilor, în aria ecuațiilor structurale, IRT, a cercetărilor longitudinale și în cercetarea aplicată în paradigma social-cognitivă. Claudio Barbaranelli este autorul a peste 120 de articole și carti. Este co-autor al chestionarelor de personalitate Big Five Questionnaire (BFQ), Big Five Adjectives (BFA) și Big Five Questionnaire Children (BFQ-C). 

Laura Borgogni, PhD

Laura Borgogni este Profesor în cadrul Facultății de Psihologie din cadrul Universității Sapienza din Roma, unde susține cursurile de Psihologie organizațională și Evaluarea și dezvoltarea resurselor umane. Din 1990, ea este implicata activ și în sfera consultanței organizaționale, ariile sale de intervenție fiind centrate pe programe de stabilirea obiectivelor, gestiunea feedback-ului interpersonal, coaching și consiliere.

Pe lânga o serie remarcabilă de volume și articole publicate în reviste de specialitate, ea este co-autor al Big Five Questionnaire (BFQ), Big Five Questionnaire-Children (BFQ-C) și al prezentului, Test of Orientational Motivation (TOM). 

Eșantionul normativ al BFQ®-2 

Pentru România, au fost colectate prin administrare creion-hârtie şi online, în perioada mai 2007 - ianuarie 2008, un număr de 2606 chestionare. Din acestea au fost selectate aleator un număr de 2100 de chestionare, astfel încât colecţia de date rezultată să reflecte cât mai bine cu putinţă distribuţia populaţiei României, aşa cum este aceasta prezentată de Recensământul Populaţiei din 2002. Cele 2100 de chestionare formează eşantionul normativ al BFQ în România. Cei 2100 subiecți (din care 1050 sunt femei) au vârste cuprinse între 13 si 66 ani, cu o medie de 31.07 ani. 

Date despre caracteristicile psihometrice sunt disponibile în manualul tehnic al testului.

Fii primul care scrie un review

Achiziționează acest produs

Ai nevoie de mai multe informații?

Ești interesat de anumite produse și îți este necesară descrierea procedurii de achiziție?
Un membru al echipei TestCentral te va ghida, oferindu-ți toate detaliile de care ai nevoie.

Member of the
Giunti Psychometrics International Group

Associate Member of the
European Test Publishers Group

Affiliate Member of
International Test Commission

SUS