Out of Office - Revenim la birou pe data de 9 Ianuarie 2025, iar până atunci vă dorim 🎉 Sărbători Fericite 🎉 alături de cei dragi!

BFA®

Big Five Adjectives®

Lista Adjectivală Big Five (BFA®)
 
Forma adjectivală a celui mai cunoscut chestionar Big-Five produs în Europa
Categorie: Cod produs: BFA®

Ce este BFA®? 

BFA® este forma paralelă a BFQ®-2, echivalentului european în măsurarea celor Cinci Factori de personalitate. Chestionarul poate fi administrat atât în regim de autoevaluare, cât și de heteroevaluare, dat fiind că este o listă adjectivală. BFA® este axat pe măsurarea economică a personalității, folosind pentru fiecare dintre cei cinci factori (Energie, Amicabilitate, Conștiinciozitate, Stabilitate emoțională și Deschidere mintală), câte două fațete. Datorită acestui avantaj, el poate fi completat într-un mult mai redus comparativ cu alte instrumente similare, oferind rezultate cu specificitate ridicată, prin formatul de răspuns inedit, cu itemi adjectivali. 

Ariile sale de aplicabilitate sunt numeroase - testul poate fi utilizat și în domeniul sănătății și dezvoltării personale, precum, cât și în mediul academic sau de cercetare. BFA® are de asemenea o versiune care folosește itemi de forma afirmațiilor, Big Five Questionnaire-2® (BFQ®)

Pentru mai multe detalii, consultă secțiunile Scale și Caracteristici pe pagina testului. 


Cui se adresează și pentru ce este recomandat BFA®? 

BFA® se adresează tuturor profesioniștilor din domeniul consilierii și dezvoltării. Utilizat împreună cu taxonomia vocațională a lui Holland, poate oferi informații valoroase pentru consilierea, orientarea sau reintegrarea profesională. 

În domeniul sănătății, BFA® poate fi utilizat pentru a stabili responsivitatea la terapie, pentru a monitoriza stabilitatea emoțională ca trăsătură sau pentru a identifica modalități de interacțiune mai eficiente, compatibile cu profilul clientului/pacientului. 


Care sunt particularitățile BFA®? 

ACREDITARE CPR. BFA® este recomandat de Colegiul Psihologilor din România și a primit în 2009 avizul pe o perioadă nedeterminată în domeniul resurselor umane, psihologiei industrial/organizaţionale, în psihologia clinică, psihologia şcolară, în orientare vocaţională, în consiliere şi cercetare. 

OPTIMIZĂRILE ADUSE MODELULUI BIG FIVE. Comparativ cu celelalte instrumente disponibile în explicitarea Big Five, BFA® este mult mai economic în individualizarea subdimeniunilor și a numărului de itemi, rămânând aderent la clasificarea tradițională a celor cinci factori și a fațetelor lor. Suplimentar, BFA® asociază celor cinci factori și o măsură a tendinței de distorsiune în forma scalei L (Lie, Minciuna). 

RAPORTUL EXCELENT TIMP/REZULTATE. Rezultatele BFA® sunt disponibile imediat după completare și oferă descrieri sumative ale factorilor și subdimensiunilor, cât și vizualizarea profilului de personalitate sub forma unei foarte ilustrative diagrame de tipul pânză de păianjen. Fiind un instrument de clasă B, puterea interpretativă a BFA® este maximă în mâinile celor care fie sunt licențiați ca psihologi, fie au expertiză în psihometrie sau competențe dobândite în arii asociate.

Scalele BFA®

Factorii: Energie, Amicabilitate, Conștiinciozitate, Stabilitate emoțională, Deschidere mintală, la care se adaugă scala de Minciună (Lie).

Subdimensiunile: 

  • Energia: Dinamism și Dominanță; 
  • Amicabilitatea: Cordialitate și Cooperare; 
  • Conștiinciozitatea: Scrupulozitate și Perseverență; 
  • Stabilitatea emoțională: Controlul emoțiilor și Controlul impulsurilor; 
  • Deschiderea mintală: Deschidere spre cultură și Deschidere spre experiențe. 


Profiluri demonstrative BFA® 

Abreviere BFA®
Data publicării 2008
Populația vizată copii, adolescenți și adulți
Forma de administrare Individuală/ Grup, Autoevaluare
Vârsta peste 13 ani
Volumul eșantionului 2200
Calificarea necesară B
Durată 15-20 de minute
Tipul itemilor itemi verbali (adjective), scorați pe o scală de tip Likert cu 7 trepte
Numărul itemilor 175 de itemi

Gian Vittorio Caprara, PhD

Gian Vittorio Caprara este absolvent al Facultății de Științe Politice și al Facultății de Psihologie din cadrul Universității Catolice din Milano. După mulți ani de expertiză câștigată în cadrul departamentul de resurse umane al IBM Italia, în 1973 și-a început cariera universitară în cadrul Universității din Roma, unde se află și acum. În anii '70 a câștigat mai multe burse la Universitățile din Montreal, MYU și UCLA. În anii '80 și '90 a susținut activitate didactica în cadrul Universităților din Michigan, UCLA, UCI, Stanford și a fost visiting professor în cadrul Universității Santiago de Compostela.

De-a lungul carierei sale prolifice a primit diverse distincții, dintre care menționam MASUA, NIAS Golestan Fellow, SCASSS Fellow. Este membru al mai multor asociații științifice italiene și internaționale, membru de onoare al Societății Italiene de Terapie Cognitiva și Comportamentala și Fellow al Academiei Europene.
 
Ariile sale de cercetare se concentrează în jurul psihologiei personalității și psihologiei sociale. Profesorul Caprara are publicate peste 350 articole și 20 cărți.

Claudio Barbaranelli, PhD

Claudio Barbaranelli este profesor universitar, titularul catedrei de Psihometrie din cadrul Universității Sapienza din Roma. Interesele sale gravitează în sfera psihodiagnosticului personalității și al aptitudinilor, în aria ecuațiilor structurale, IRT, a cercetărilor longitudinale și în cercetarea aplicată în paradigma social-cognitivă. Claudio Barbaranelli este autorul a peste 120 de articole și carti. Este co-autor al chestionarelor de personalitate Big Five Questionnaire (BFQ), Big Five Adjectives (BFA) și Big Five Questionnaire Children (BFQ-C). 

Patrizia Steca, PhD

Patrizia Stecca este cercetător în domeniul Psihologiei Generale în cadrul Universități din Milano-Bicocca. Interesele sale principale gravitează în jurul dezvoltării si evaluării personalității de-a lungul vieții, starea de bine și calitatea vieții, mecanismele de autoreglare și orientarea motivațională în domeniul educațional și sportiv, managementul stresului și mecanismele de coping la vârsta dezvoltării și în sănătate. Este autorul a peste 50 publicații, publicate de către Giunti, din care amintim Health Professions Stress and Coping Scale dezvoltată în colaborare cu C. Ripamonti și A. Prunas.

Eșantionul normativ al BFA® 

Pentru România, au fost colectate prin administrare creion-hârtie şi online, în perioada mai 2007 - ianuarie 2008, un număr de 2606 chestionare. Din acestea au fost selectate aleator un număr de 2100 de chestionare, astfel încât colecţia de date rezultată să reflecte cât mai bine cu putinţă distribuţia populaţiei României, aşa cum este aceasta prezentată de Recensământul Populaţiei din 2002. Cele 2100 de chestionare formează eşantionul normativ al BFA în România. Cei 2100 subiecți (din care 1050 sunt femei) au vârste cuprinse între 13 si 66 ani, cu o medie de 31.07 ani. 

Date despre caracteristicile psihometrice sunt disponibile în manualul tehnic al testului.

Fii primul care scrie un review

Achiziționează acest produs

Ai nevoie de mai multe informații?

Ești interesat de anumite produse și îți este necesară descrierea procedurii de achiziție?
Un membru al echipei TestCentral te va ghida, oferindu-ți toate detaliile de care ai nevoie.

Member of the
Giunti Psychometrics International Group

Associate Member of the
European Test Publishers Group

Affiliate Member of
International Test Commission

SUS