Out of office - 24 iunie 2024

SON®-R 2 1/2 - 7 years

Snijders-Oomen® Nonverbal Intelligence Test

Testul de Inteligență Nonverbal Snijders-Oomen® 2 1/2 - 7 ani (SON®-R 2 1/2 - 7 ani) este un excepțional instrument de evaluare a aptitudinilor cognitive care poate fi administrat non-verbal copiilor cu vârste foarte mici
Categorie: Cod produs: SON®-R 2 1/2 - 7 years

Ce este SON®-R 2½-7 ? 

SON®-R 2½-7 ani este un instrument de evaluare a aptitudinilor cognitive adresat copiilor cu vârste cuprinse între 2 ani și jumătate și 7 ani, care cuprinde 6 subteste și care poate administrat mai rapid, interactiv. SON®-R este un instrument care poate fi administrat în mod individual, în scopuri de diagnosticare. Testul face posibilă o evaluare largă a funcţionării mintale, fără să fie dependent de abilităţile de limbaj ale copilului evaluat. 

Subtestele SON®-R 2½-7 diferă de subtestele nonverbale conținute de alte teste de inteligenţă din două puncte de vedere importante. În primul rând, partea nonverbală de la celelalte teste este în general limitată la testele tipice de performanţă. Cu toate acestea, SON®-R 2½-7 include în mod nonverbal și sarcini de raţionament care în celelalte teste folosesc o formă verbală. În al doilea rând, în cadrul altor teste, chiar dacă pentru unele sarcini, materialul de testare a performanţei este în mod evident nonverbal, indicaţiile sunt date întotdeauna verbal. Însă, SON®-R 2½-7 oferă și indicaţiile de administrare tot nonverbal. SON®-R 2½-7 diferă de celelalte teste pentru copii mici prin faptul că reușește să combine o abordare prietenoasă pentru copii (prin modalitatea de administrare și prin caracterul atrăgător al materialelor), o gamă largă a abilităţilor măsurate și posibilitatea de testare a inteligenţei indiferent de nivelul abilităţilor de limbaj. 

Pentru mai multe detalii, consultă secțiunile Scale și Caracteristici pe pagina testului.


Cui se adresează și pentru ce este recomandat SON®-R 2½-7 ani? 

Administrarea testului nu este restricţionată exclusiv pentru psihologi sau psihopedagogi, însă experienţa în testare și în interacţiunea cu copiii este de o importanţă capitală. Totuși, interpretarea și raportarea rezultatelor testării rămâne privilegiul experţilor. SON®-R 2½-7 este un test de inteligenţă generală pentru copii mici. Testul evaluează un spectru larg de abilităţi cognitive, fără a implica utilizarea limbajului. Această caracteristică permite aplicarea lui în cazul copiilor cu probleme sau cu deficiență de limbaj, de vorbire sau de comunicare, de exemplu copii care suferă de o tulburare de limbaj, vorbire sau auz, copii surzi, copii autiști, copii cu probleme de dezvoltare socială sau copii imigranţi, care au o altă limbă maternă decât limba specialistului care realizează administrarea testului. 


Care sunt particularitățile SON®-R 2½-7  ani? 

FEEDBACK-UL ÎN TIMP REAL. O caracteristică distinctivă a SON®-R 2½-7 este aceea că feedback-ul este dat în timpul administrării testului. După ce copilul dă un răspuns, evaluatorul îi spune acestuia dacă răspunsul dat este corect sau incorect. În cazul în care răspunsul este incorect, evaluatorul demonstrează răspunsul corect. Atunci când este posibil, corectarea se face împreună cu copilul. 

PROCEDURA ADAPTATIVĂ. Itemii din cadrul subtestelor SON®-R 2½-7 sunt aranjaţi în ordinea crescătoare a dificultăţii. Se poate utiliza o procedură clară pentru determinarea unui punct de pornire optim, potrivit vârstei și abilităţii fiecărui copil în parte. Utilizând punctul de pornire și respectând regulile pentru finalizarea testului, timpul de administrare este limitat la 50-60 de minute (deci o administrare mai rapidă și mai motivantă). 

ADMINISTRAREA NONVERBALĂ ȘI/SAU VERBALĂ. Testul poate fi administrat nonverbal sau prin intermediul indicaţiilor verbale. Instrucţiunile verbale nu prezintă informaţii suplimentare faţă de instrucţiunile nonverbale. Modalitatea de administrare poate fi adaptată abilităţii de comunicare a fiecărui copil în parte, permiţând astfel testului să se desfășoare într-o manieră cât mai naturală.

Scalele SON®-R 2½-7 ani

SON®-R 2½-7 ani este compus din 6 subteste (reproduse mai jos și în imagine). Scorurile obținute de copil la cele 6 subteste diferite sunt combinate pentru a forma un scor al inteligenței care reprezintă abilitatea copilului, în comparație cu grupul său de vârstă.

 1. Mozaicuri, 
 2. Categorii, 
 3. Puzzle-uri, 
 4. Analogii, 
 5. Situații, 
 6. Pattern-uri.

Fiecare dintre aceste subteste obține un scor pe baza cărora sunt calculate trei tipuri de IQ:

 1. SON-PS (scor de performanță)
 2. SON-RS (scor de raționament abstract)
 3. SON-IQ (scor total general)

Subtestele SON-R 2-7

Revizie BUROS DA, in J. V. Mitchell, Jr. (Ed.), The ninth mental measurements yearbook.
Abreviere SON®-R 2 1/2 ani - 7 ani
Data publicării 2012
Vârsta 2 1/2 ani - 7 ani
Volumul eșantionului 2187
Calificarea necesară B
Durată 50-60 minute
Tipul itemilor variat, de performanță sau raționament
Numărul itemilor aproximativ 90

Peter J. Tellegen PhD

Ocupă în prezent funcția de profesor de psihologie aplicată în Norvegia, la Faculty of Behavioural and Social Sciences Groningen, Department: Psychometrics & Statistical Techniques — Department Psychometrics & Statistics.

Jacob A. Laros PhD

Este în prezent profesor universitar al University of Brasilia, cu specializare pe Education Management.

Eșantionul normativ al SON®-R 2½-7 ani

Pentru standardizarea SON®-R în România, eșantionul are un volum de N = 2187 copii, reprezentativ la nivelul populației din România, vârsta cuprinsă între 2,00 ani și 7,11 ani (totuși a existat un volum de date suplimentar cu 11.29% din care să poată fi aleasă cea mai apropiată distribuție). Chiar dacă testul a fost normat în România, iar normele pentru alte țări europene sunt accesibile și publicului român, pe viitor va fi disponibil un singur set de norme european (s-a constatat că diferențele sunt foarte mici între țări, tocmai pentru că testul este unul non-verbal). A fost stratificat în funcție de gen, etnie, zona geografică și nivelul educațional al părintelui care a însoțit copilul la testare. 

 • Vârsta: eșantionul a fost divizat în 12 categorii de vârstă a câte 6 luni. 
 • Genul: 51% fete și 49% băieți, conform cu distribuția populației române Mediul de proveniență: mediul rural este subreprezentat, conținând 908 copii (41.52% din eșantion) 
 • Etnia: conform proporțiilor populației României: 88% români, 7% maghiari, 3% rromi, 1% alte naționalități 
 • Nivelul de educație: 28% educație superioară, 7% educație postliceală de specialitate, 40% educație liceală, 16% educație profesională, 8% educație gimnazială și 1% educație primară sau fără școală absolvită 
 • Zona geografică: Nord-Est (1), Sud-Est (2), Sud (3), Vest (4), Nord-Vest (5), Nord (6), Centru (7), București (8).

Fii primul care scrie un review

Achiziționează acest produs

Ai nevoie de mai multe informații?

Ești interesat de anumite produse și îți este necesară descrierea procedurii de achiziție?
Un membru al echipei TestCentral te va ghida, oferindu-ți toate detaliile de care ai nevoie.

Member of the
Giunti Psychometrics International Group

Associate Member of the
European Test Publishers Group

Affiliate Member of
International Test Commission

SUS