TOM®

Test di Orientamento Motivazionale®

Testul Orientării Motivaționale (TOM®) eficient în măsurarea motivelor ce orientează comportamentul la locul de muncă și a înclinaţiilor motivaţionale în context organizaţional
Categorie: Cod produs: TOM®

Ce este TOM®?

TOM® este chestionar autodeclarativ scurt și rapid, dezvoltat pentru a măsura înclinațiile motivaționale care orientează comportamentul la locul de muncă. Problematica motivației ocupă un loc esențial atât în literatura știintifică, cât și în sfera aplicativă, în contex organizațional. Ea cuprinde toate acele aspecte care impulsionează și determină persoana să se comporte într-un anumit fel sau să tindă spre a atinge un anumit scop și să își mențină angajamentul în tot acest timp. Teoria pe care se bazează screenerul TOM® este cea a lui McClelland (1985a), secondată de studiile lui Berlyne (1966) privind gândirea creativă. Pentru mai multe detalii, consultă secțiunile Scale și Caracteristici pe pagina testului.


Cui se adresează și pentru ce este recomandat TOM®?

TOM® se adresează tuturor profesioniștilor din HR, în procesele de selecție, în implementarea programelor de gestiune și dezvoltare a resurselor umane, în punerea în practică a programelor de evaluare și valorificare a potențialului.


Care sunt particularitățile TOM®?

ACCESIBILITATE. Fiind un instrument psihometric de clasă A, TOM® poate fi utilizat de orice persoană interesată să afle mai multe despre alegerile pe care oamenii tind să le facă, adică preferințele individuale care orientează comportamentele. Citirea manualului tehnic al instrumentului va favoriza rapid utilizarea lui la capacitate aproape maximă, exersarea și îmbogățirea cunoștințelor prin studiul literaturii de specialitate va completa puterea interpretativă predictivă a rezultatelor TOM®.

RAPIDITATE ȘI EFICIENȚĂ. TOM® este un screener, al cărui timp de administrare de zece minute garantează rezultate pe patru dimensiuni, la care se adaugă inclusiv o scală de dezirabilitate socială, deosebit de utilă în context organizațional.

SPECIFICITATE RIDICATĂ. Subscalele și cei 70 de itemi TOM® sunt caracterizați de o foarte puternică ancorare în situații legate de muncă și de mediul muncii, adică de o specificitate ridicată. Acesta este un rezultat al operaționalizării foarte atente și se reflectă asupra proprietăților psihometrice ale chestionarului. În acest sens, o adaptare a Metodei Incidentelor Critice (Critical Incidents Technique, CIT; Flanagan, 1954) s-a dovedit a fi de mare utilitate în identificarea comportamentelor care, în situații de muncă, fac referire cu preponderență la cele patru motive evaluate de chestionar.

Care sunt scalele TOM®?

Instrumentul măsoară patru tipuri de orientări:

1. Orientarea spre obiective;

2. Orientarea spre inovație;

3. Orientarea spre conducere;

4. Orientarea spre relaționare.

+ Scala de dezirabilitate

Abreviere TOM
Data publicării 2009
Populația vizată adolescenți și adulți
Forma de administrare Individuală/ Grup, Autoevaluare
Vârsta peste 17 ani
Volumul eșantionului 1697
Calificarea necesară A
Durată 10 minute
Tipul itemilor itemi cotați pe o scală tip Likert cu 7 puncte
Numărul itemilor 70
Adrese utile Evaluarea motivației Recrutare Teste resurse umane și psihologia muncii

Laura Borgogni, Ph.D.

Laura Borgogni este Profesor în cadrul Facultatii de Psihologie din cadrul Universitatii Sapienza din Roma, unde sustine cursurile de Psihologie organizationala si Evaluarea si dezvoltarea resurselor umane. Din 1990 ea este implicata activ si în sfera consultantei organizationale, ariile sale de interventie fiind centrate pe programe de stabilirea obiectivelor, gestiunea feedback-ului interpersonal, coaching si consiliere.
 Pe lânga o serie remarcabila de volume si articole publicate în reviste de specialitate, ea este co-autor al Big Five Questionnaire (BFQ), Big Five Questionnaire-Children (BFQ-C) si Test of Orientational Motivation (TOM). 

Claudio Barbaranelli, Ph.D.

Claudio Barbaranelli este profesor universitar, titularul catedrei de Psihometrie din cadrul Universitatii Sapienza din Roma. Interesele sale graviteaza în sfera psihodiagnosticului personalitatii si al aptitudinilor, în aria ecuatiilor structurale, IRT, a cercetarilor longitudinale si în cercetarea aplicata în paradigma social-cognitiva. Claudio Barbaranelli este autorul a peste 120 de articole si carti. Este co-autor al chestionarelor de personalitate Big Five Questionnaire (BFQ), Big Five Adjectives (BFA) si Big Five Questionnaire Children (BFQ-C). 

Laura Petita, Ph.D.

Laura Petitta, PhD, e cercetator in psihologia muncii si organizationala la Universitatea Sapienza din Roma, Italia. Interesele ei de cercetare includ dezvoltarea si managementul resurselor umane. Temele principale pe care se concentreaza in activitatea de cercetare si in cea de practician sunt motivatia la locul de munca, precum si evaluarea individuala si organizationala. 
Chestionarul TOM a fost administrat în contextual cultural românesc unui esantion de 1697 de participanti, proveniti atât din mediul urban, cât si din cel rural, acoperind întreaga arie socio-economica din România, adica toate cele opt zone statistice.
Din punctul de vedere al variabilei gen, pentru esantionul normativ în situatii normale s-a lucrat cu un esantion ponderat, cuprinzând 50% subiecti de gen masculin (607) si 50% subiecti de gen feminin (607). Esantionul cules în situatii de competitie (selectie) nu a putut fi controlat la fel de bine din punctul de vedere al genului, el contine 206 (42.65%) subiecti de gen masculin si 277 (57.35%) subiecti de gen feminin.
Din cele 1697 de administrari ale chestionarului: 1214 (71.54%) au fost realizate în situatii normale de aplicare si 483 (28.46%) au fost realizate în conditii de selectie de personal. Aceasta ipostaza de evaluare este o situatie în care literatura de specialitate a aratat ca participantii au tendinta de a altera raspunsurile în sens pozitiv, cu o intensitate medie sau puternica. Acest aspect a permis respectarea regulii de adaptare si utilizare a chestionarului impusa de autori. Chestionarul are o valoare crescuta pentru mediul organizational, iar în acest mediu se poate întâmpla ca TOM sa fie administrat în conditii de selectie sau în alte modalitati de evaluare care au o miza semnificativa pentru persoanele evaluate. În aceste conditii, este necesar sa existe un etalon care sa permita raportarea coerenta a scorurilor.
Procedura de etalonare utilizata ne-a permis astfel sa creionam doua sisteme de scorare: (a) cel pentru situatii de normalitate (care nu implica evaluare cu miza, selectie etc.) si (b) scorarea pentru situatii de selectie, sau evaluare cu miza majora.
Vârsta medie a esantionul normativ cules în situatii normale este de m=34.44 ani (SD=11.71), în conditiile existentei unei vârste minime de 16 ani si a unei vârste maxime de 61 de ani. Pentru situatii de selectie, vârsta medie este de m=35.00 ani (SD=9.52), cu o vârsta minima de 21 de ani si o vârsta maxima de 55 de ani.
În ceea ce priveste esantionul normativ cules pentru raportarea scorurilor posibil distorsionate, TOM a fost administrat unui esantion de 483 subiecti (dintre care 206, reprezentând 42.65% barbati si 277, reprezentând 57.35% femei) care au fost supusi examinarii în cadrul unei situatii care presupunea competitie.
Fidelitatea scalelor TOM în context românesc a fost estimata prin intermediului unui calcul de consistenta interna. Coeficientul de consistenta interna Alpha Cronbach a fost calculat atât pentru esantionul normativ pentru situatii normale, cât si pentru cel colectat în situatii de competitie (selectie). În plus, pentru a creste acuratetea cu care a fost examinata fidelitatea, aceasta a fost estimata si separat, în functie de gen.
Indicii de consistenta interna prezinta valori foarte ridicate, plasate uneori chiar peste cele obtinute pentru esantionul normativ italian, atunci când este luat în considerare esantionul cules în conditii normale, noncompetitive. Indici usor mai scazuti, însa cuprinsi în cadrul valorilor acceptate de rigurozitatea stiintifica, adica peste .70 (Anastasi & Urbina, 1997), se pot constata la nivelul esantionului feminin în situatii de selectie. Remarcam faptul ca pentru indici de consistenta interna atât de ridicati, eroarea standard de masurare (Standard Error of Measurement, SEM) este extrem de mica. Pentru esantionul cules în conditii normale, SEM este de doar 1.7 puncte T, iar pentru esantionul cules în conditii de competitie, este cuprinsa între 3.4 puncte T (pentru scala orientare spre inovatie) si 3.0 puncte T (pentru scala orientare spre relationare).
Pentru a analiza în ce masura cele patru scale au acelasi tipar de convergenta în mediul cultural românesc ca si în mediul cultural italian, am decis sa recurgem la analiza factoriala exploratorie. Am încercat prin aceasta sa evidentiem numarul de factori extrasi, dar si modalitatea în care fiecare item contribuie la fiecare factor. Pentru o mai mare acuratete stiintifica si pentru respectarea metodologiei utilizate si de autori, pentru Italia, ulterior s-a recurs si la analiza factoriala confirmatorie.
Urmând sugestiile autorilor, s-a recurs la analiza factoriala exploratorie, derulata prin procedeul ML (maximum likelihood) si urmata de o rotatie oblica prin metoda Promax. Potrivirea între saturatiile factoriale si cheia de scorare prescrisa de test este absolut perfecta: pentru fiecare item, corelatia cea mai mare se regaseste pe acel factor care este prescris de cheia de scorare. Mai toti itemii au corelatii mari si în alti factori, dar acest fenomen este normal într-un chestionar ale carui scale se concentreaza pe acelasi construct.

Fii primul care scrie un review

Ai nevoie de mai multe informații?

Ești interesat de anumite produse și îți este necesară descrierea procedurii de achiziție?
Un membru al echipei TestCentral te va ghida, oferindu-ți toate detaliile de care ai nevoie.

Member of the
Giunti Psychometrics International Group

Associate Member of the
European Test Publishers Group

Affiliate Member of
International Test Commission

SUS