DDDI®

Dula Dangerous Driving Index®

Indicatorul Dula® privind Șofatul Periculos (DDDI®) este un chestionar autodeclarativ, scurt și foarte competitiv pentru măsurarea patternurilor de șofat periculos
Categorie: Cod produs: DDDI®

Ce este DDDI®? 

DDDI® este un test care măsoară tendința autoevaluată a șoferilor de a conduce periculos. Nu doar agresivitatea la volan prezintă un real risc. Ea este doar unul dintre domeniile periculoase ale șofatului, alături de cognițiile negative, risc și emoțiile negative. Testul DDDI® este un screener extrem de rapid, completarea celor 28 de itemi verbali, scorați pe o scală cu 5 trepte nedepășind o durată de administrare mai mare de 5 minute. Modelul teoretic are la bază cercetările realizate de Ballard, Geller și Dula. 

Pentru mai multe detalii, consultă secțiunile Scale și Caracteristici pe pagina testului. 


Cui se adresează și pentru ce este recomandat DDDI®? 

Fiind un test de clasă A, DDDI® se adresează oricăror persoane interesate să obțină într-un timp scurt informații cu privire la stilul de șofat, fără a solicita o pregătire sau experiență prealabilă cu testul. În mediile aplicative, utilitatea majoră a DDDI® este ca test de screening, menit să identifice în situațiile de angajare potențiali șoferi cu risc și se folosește de exemplu, intensiv pentru șoferii care fac transportul unor utilaje sau substanțe industriale, șoferii de curierat, șoferii prestatori de alte servicii etc. 

DDDI® poate fi de asemenea folosit ca instrument psihometric de screening pentru selecția indivizilor care sunt înclinați spre stiluri de condus periculoase și care ar putea beneficia de schițarea unei intervenții terapeutice sau de dezvoltare al a unui tratament cognitiv-comportamental sau psiho-educațional eficient. Acest lucru se poate face la intrarea în școala de șoferi sau pe parcursul acesteia. DDDI poate fi utilizat ca instrument de măsurare a efectelor unei intervenții psihologice de consiliere sau dezvoltare, care a fost efectuată asupra comportamentelor sau atitudinilor unor persoane, de către psiholog. 


Care sunt particularitățile DDDI®? 

ACCESIBILITATE. Fiind un instrument psihometric de clasă A, DDDI® poate fi utilizat de oricine este interesat să afle mai multe despre modul de a șofa al unei persoane, de la road rage (furia la volan, marcată de intenționalitate negativă), la agresivitate și risc (comportamente negative direcționate asupra celorlalți participanți la trafic) și la emoții și cogniții negative (cu implicații neintenționale asupra celorlalți participanți la trafic). Citirea manualului tehnic al instrumentului va favoriza rapid utilizarea testului la capacitate aproape maximă, în vreme ce exersarea și îmbogățirea cunoștințelor prin studiul literaturii de specialitate va completa puterea interpretativă predictivă a rezultatelor DDDI®. 

RAPIDITATE ȘI EFICIENȚĂ. DDDI® este un screener, al cărui timp de administrare de cinci minute garantează rezultate pe trei dimensiuni, la care se adaugă un indicator global. 

POTRIVIT ÎN SELECȚIE. Posibilitatea de a utiliza un etalon specific situațiilor care încurajează distorsiunea face ca DDDI® să fie un aliat de nădejde al deciziilor tale în privința candidaților care au prevăzut în atribuții șofatul.

Scalele DDDI®

DDDI® a fost împărțit în trei subscale, la care se adaugă un scor total:

  • Agresivitate (AD, Aggressive Driving), 
  • Cogniții/Emoții negative (NE, Negative Cognitive/Emotional Driving), 
  • Risc (RD, Risky Driving)
  • Indicatorul global al șofatului periculos (DDDI)


Profilul DDDI®

Abreviere DDDI® sau 3DI
Data publicării 2009
Populația vizată adulți
Forma de administrare Individuală/ Grup, Autoevaluare
Vârsta peste 18 ani
Volumul eșantionului 953
Calificarea necesară A
Durată 5-10 minute
Tipul itemilor itemi verbali, scorați pe o scală cu 5 trepte
Numărul itemilor 28 de itemi

Chris Dula, PhD

Chris Dula este psiholog clinican și cercetător în psihologia transporturilor și siguranța traficului la East Tennessee State University, în SUA. Chris Dula este un nume cunoscut în aceasta arie îngustă a psihologiei, având contribuții în special în zona practică, cu impact asupra politicilor de trafic din Statele Unite. 

Eşantionul normativ al DDDI®

Eşantionul normativ românesc al DDDI® a fost cules în decursul a 10 luni, între aprilie 2008 şi februarie 2009. Toate datele au fost culese sub imperiul anonimatului, pentru a putea asigura cooperarea completă a participanţilor şi a minimiza pe cât posibil apariţia distorsiunilor în răspuns. Eşantionul nu este rezultatul unei eşantionări algoritmice, ci au fost culese date prin intermediul unui număr de colaboratori, psihologi care activează în domeniul academic sau în domeniul psihologiei transporturilor. S-a încercat asigurarea unei cât mai bune reprezentativităţi geografice a participanţilor, aceştia provenind din toate cele 8 regiuni statistice ale României şi din 29 de judeţe diferite. 

De asemenea, s-a încercat asigurarea unei prezenţe voluminoase în eşantion a unor participanţi provenind din mediul rural, nu doar din cel urban. Un procent de aproape 35% din eşantion provine din mediul urban. Totuşi, variabilele demografice care ţin de zona geografică sau de mediul de provenienţă nu au fost controlate, de vreme ce studiile efectuate în domeniul psihologiei transporturilor nu prescriu diferenţe principiale în stilul de condus al şoferilor, bazate pe zona geografică. De asemenea, scopul colectării datelor nu a fost acela de a face comparaţii inter-zonale, ci acela de a oferi o colecţie de date suficient de voluminoasă şi de diversificată încât să putem trasa liniile în care se plasează stilurile de condus periculoase în general în România. Eşantionul normativ românesc conţine 953 de participanţi, dintre care 599 (62.85%) sunt bărbaţi, iar 354 (37.15%) sunt femei. Vârsta este cuprinsă între 18 şi 77 de ani, cu o medie de m=33.21 şi o abatere standard de SD=9.85.

Fii primul care scrie un review

Achiziționează acest produs

Ai nevoie de mai multe informații?

Ești interesat de anumite produse și îți este necesară descrierea procedurii de achiziție?
Un membru al echipei TestCentral te va ghida, oferindu-ți toate detaliile de care ai nevoie.

Member of the
Giunti Psychometrics International Group

Associate Member of the
European Test Publishers Group

Affiliate Member of
International Test Commission

SUS