Social Communication Questionnaire (SCQ, Chestionarul comunicării sociale) este al treilea component al triadei recunoscute la nivel internaţional drept “Golden Standard” pentru evaluarea autismului, alături de ADI-R şi ADOS.
Cunoscut anterior sub denumirea de Autism Screening Questionnaire (ASQ), acest instrument concis ajută la evaluarea abilităţilor şi funcţionării sociale a copiilor care pot suferi de autism sau de alte tulburări din spectrul autismului. Fiind un chestionar ce poate fi completat de un părinte sau de către un alt tutore în mai puţin de 10 minute, SCQ reprezintă o modalitate eficientă pentru a determina dacă o persoană ar trebui sau nu să fie inclusă într-un program complet de evaluare diagnostică.
Chestionarul poate fi utilizat pentru a evalua orice persoană cu vârsta peste 4 ani, atât timp cât vârsta sa mentală este peste 2 ani. Chestionarul este disponibil în două variante - Pe parcursul întregii vieți - legat de evaluarea de-a lungul vieţii (Lifetime) şi Actual - legat de evaluarea situaţiei curente (Current). Fiecare dintre formulare cuprinde 40 de întrebări la care se cere un răspuns dihotomic. Ambele variante pot fi administrate direct părintelui, care poate oferi răspunsurile fără a necesita supervizare.
Varianta de evaluare a întregii vieţi este centrată pe întreaga istorie a dezvoltării copilului, oferind un scor total care este interpretat în funcţie de anumite puncte de delimitare. Acest scor identifică persoanele care pot avea autism şi care ar trebui să se supună unei evaluări complete cu Autism Diagnostic Interview-Revised (ADIR) sau cu Autism Diagnostic Observation Schedule (ADOS). SCQ prezintă unele asemănări cu ADI-R, iar concordanţa dintre scorurile SCQ şi ADI-R este mare şi nu este afectată de vârstă, gen, nivelul limbajului şi performanţa IQ. Aşadar, SCQ este un instrument de screening valid, oferind o imagine rezonabilă asupra severităţii simptomelor.
Varianta de evaluare a situaţiei curente se centrează pe comportamentul copilului din ultimele 3 luni de până la momentul administrării. Rezultatele oferite de această variantă pot fi utile pentru planificarea tratamentului, intervenţia educaţională şi măsurarea gradului de schimbare în timp.
În plus faţă de aplicabilitatea de screening şi cea educaţională, SCQ poate fi de asemenea utilizat pentru a compara nivelurile simptomaticii pentru mai multe grupuri – copii cu tulburări de limbaj, de exemplu, sau tineri cu stări medicale care pot fi asociate cu tulburări din spectrul autismului.
Faptul că SCQ este concis, uşor de administrat şi relativ ieftin, permite specialiştilor în psihologie clinică sau educaţională, precum şi altor specialişti din domeniul sănătăţii mentale, să îl utilizeze pentru o selecţie de rutină a copiilor cu tulburări din spectrul autismului.
SCQ se concentrează asupra a trei scale:
- Interacţiuni sociale reciproce (cum ar fi zâmbetul social, interesul faţă de alţi copii şi oferirea de sprijin celorlalţi);
- Comunicare (incluzând folosirea gesturilor convenţionale, a schimburilor de replici şi a exprimărilor stereotipice);
- Pattern-uri de comportament restrâns, repetitiv sau stereotipic (incluzând interesele restrânse şi preocupările neobişnuite);
- În plus, SCQ include o întrebare despre auto-agresivitate şi o întrebare despre funcţionarea curentă a limbajului persoanei evaluate.
Abreviere | SCQ |
Data publicării | 2011 |
Populația vizată | copii, adolescenți și adulți |
Forma de administrare | Individuală, Heteroevaluare |
Vârsta | peste 4 ani (cu vârsta mentală minimă de 2 ani) |
Calificarea necesară | B |
Durată | 10 minute |
Tipul itemilor | itemi cu răspunsuri dihotomice (DA/NU) |
Numărul itemilor | 40 de itemi |
Adrese utile | Screening și diagnoză autism Teste pentru specializarea clinică |
Deoarece instrumentul nu ofera estimari conventionale elaborarea etaloanelor nu este considerata utila. Practic, SCQ nu include masurarea unor dimensiuni ce reflecta un continuum al unei deprinderi, trasaturi sau abilitati unitare, iar ca urmare nu sunt necesare estimari numerice bazate pe performanta persoanelor din populatia generala.
În schimb, datele de cercetare sunt prezentate sub forma unor studii de validare pe populatii clinice si folosesc analize statistice cum ar fi analiza curbelor ROC (receiver-operating characteristics).
Adaptarea în România a constat realizarea unei traduceri preliminare a itemilor si în retroversiuni succesive, pâna la obtinerea formei finale a SCQ.
Manualul tehnic al instrumentului contine descrierea chestionarului, a limitelor sale si a domeniilor de utilizare. El cuprinde în cele 32 de pagini informatii despre administrarea, scorarea si interpretarea testului, date despre dezvoltarea SCQ si descrierea esantioanelor de cercetare, cât si de asemenea datele de validitate.
Dragos Iliescu este membru in Consiliul ITC (International Test Comission) si Chair of Research & Publication Committee in acest for. Este doctor în psihologie si conferentiar universitar în cadrul SNSPA Bucuresti. Interesele sale graviteaza în jurul cercetarii aplicate si a psihodiagnosticului, cu trimitere spre sfera psihologiei organizationale, dar si spre cea a psihologiei consumatorului si reclamei.
Daniel David este profesor "Aaron T. Beck" de psihologie clinica si psihoterapie (stiinte cognitive clinice) la Universitatea Babes-Bolyai din Cluj-Napoca, Seful Catedrei de Psihologie Clinica si Psihoterapie din Universitatea Babes-Bolyai, presedintele International Institute for the Advanced Studies of Psychotherapy and Applied Mental Health, al Colegiului Psihologilor din România, filiala Cluj si al Asociatiei de Psihoterapii Cognitive si Comportamentale din România. Daniel David preda si la prestigioasa institutie medicala Mount Sinai School of Medicine, New-York, SUA.
Trebuie sa fii autentificat pentru a adăuga un review.
Fii primul care scrie un review