SAT

Senior Apperception Technique

Tehnica Aperceptivă pentru Persoanele Vârstnice (SAT/TAB) este o extensie pentru seniori a Testului Aperceptiv Tematic (T.A.T.)

Categorie: Cod produs: SAT

ehnica Aperceptivă destinată persoanelor Vârstnice S.A.T. / T.A.B. conține 17 planșe ce înglobează temele predilecte ale acestei etape de vârsta: singurătatea, lipsa de utilitate, boala, neajutorarea și stima de sine redusă. 

Suplimentul Testului de Aperceptie Tematica

Conceput ca o extensie a Testului Aperceptiv Tematic (T.A.T.), Tehnica Aperceptiva destinata persoanelor Vârstnice (T.A.B. sau S.A.T.) îi are ca autori pe Leopold Bellak si pe Sonya S. Bellak si reprezinta o metoda foarte utila mai ales în vremea în care datele demografice ale României indica o crestere masiva a grupului persoanelor în vârsta.

Preconizând ca în urmatorii cincizeci de ani tabloul demografic va cuprinde un procent de 50% compus din persoane cu vârsta peste 65 de ani, ar trebui luate în considerare implicatiile sociologice si psihologice ale acestei schimbari. Tocmai de aceea recomandam completarea instrumentarului de evaluare psihologica cu S.A.T. (The Senior Apperception Technique), binecunoscuta echivalentul sau T.A.B (Tehnica Aperceptiva pentru Batrâni).

Conținut

S.A.T. contine 17 planse ce înglobeaza temele predilecte ale acestei etape de vârsta: singuratatea, lipsa de utilitate, boala, neajutorarea si stima de sine redusa. Este important ca plansele sa fie utilizate selectiv, atât din necesitatea unei durate scazute de administrare, cât si din cauza derivatiilor individuale ale stimulilor proiectivi. Practic, exista planse care se preteaza administrarii generale reflectând situatii si probleme tipice seniorilor, dar si planse destinate în mod specific anumitor categorii de vârstnici. De exemplu, în constructia S.A.T. a fost luat în considerare factorul economic, în special pentru a diminua rolul sau diferentiator. De asemenea, în elaborarea planselor au fost introduse configuratiile potrivite pentru diverse situatii de viata socio-economice, etnice si personale.

Problemele dezvaluite prin S.A.T. pot fi utile profesionistilor din domeniul sanatatii cum sunt medicii, psihologii, psihiatrii, asistentii sociali si infirmierii, fiind util chiar si persoanelor fara formare speciala în psihologie clinica. Testul a fost creat pentru a-i ajuta pe cei vârstnici sa reduca încarcatura irationala a evenimentelor aspre ale existentei, pentru a face vietile lor si a celor cu care sunt în contact mai confortabile si mai usor de suportat.

Scopul tehnicii

Scopul tehnicii este modest: în cele mai multe cazuri nu este necesara o mare perspicacitate clinica sau vreun test pentru a descoperi ca un vârstnic sufera de depresie, de singuratate sau furie. Ceea ce S.A.T. este capabil sa adauge la informatie sunt formele specifice pe care le pot lua aceste stari generale, sau care pot fi produse de catre aceaste stari în cazul unei persoane care nu le poate verbaliza direct. Beneficiul major al S.A.T. rezida în facilitarea procesului prin care cineva îsi comunica sentimentele si gândurile, raspunzând la stimuli standard mai degraba decât la întrebari standard.

Durata

Durata medie a unui interviu realizat cu ajutorul acestei tehnici ar trebui sa fie de 30 de minute, în conditiile în care nu sunt permise mai mult de 5 minute pentru fiecare plansa. Înainte de administrarea propriu-zisa, judecând dupa informatiile clinice detinute, ar trebui sa fie selectate acele planse care par a fi cele mai potrivite pentru a pune în lumina problemele în cauza. Este recomandabil ca si ordinea de prezentare a planselor sa respecte ordinea expusa în setul complet.

Interpretarea

Interpretarea S.A.T. se realizeaza în conformitate cu Sistemul de Scorare Bellak. Acest sistem interpreteaza fiecare povestioara în conformitate cu 10 categorii: tema principala, eroul principal, nevoile si motivele principale ale eroului, perceperea mediului, natura relatiilor interpersonale, conflictele semnificative, natura temerilor, defense majore, adecvarea superego-ului si armonizarea cu tine însuti (integrarea ego-ului).
 

Ediția nouă și revizuită a S.A.T.

Editia noua si revizuita a S.A.T. contine un set explicit de 17 ilustratii concepute anume pentru evaluarea adultilor maturi, pâna înspre vârsta de 90 de ani. Plansele sunt mai mari decât cele regasite în cadrul altor tehnici aperceptive tocmai pentru ca se adreseaza unei categorii de vârsta la care este posibil ca simtul vazului sa fie afectat.

În timp, prin verificare clinica, unele planse din colectia initiala (compusa din 16 planse) au suferit modificari sau au fost retrase, considerându-se ca au extras doar rareori povestiri bune, sau ca au stimulat povesti foarte limitate ca varietate, ori au esuat sa-si atinga obiectivul din cauza ambiguitatii insuficiente sau a lipsei de interes a subiectilor pentru tema respectiva.

În alte circumstante, plansele au fost redesenate pentru a modifica gradul de ambiguitate al personajelor sau dispozitia acestora în imagine, pentru a obtine rezultate mai bune. Fata de plansele reprezentate în manualul T.A.T., T.A.C. si T.A.B. în utilizarea clinica, editia a V-a, setul de planse utilizat în cea mai recenta editie a testului contine câteva astfel de modificari aduse în special planselor 3, 11, 12, 13, 16 si 17.

Mai mult decât o tehnica menita sa completeze interviul clinic, S.A.T. este utilizabil pentru întelegerea problemelor vârstnicului, chiar si a celui care beneficiaza de o stare buna de sanatate si nu este, implict, subiectul unei evaluari clinice. Tehnica urmeaza modelul de interpretare al T.A.T. . Din clasificarea a povestilor în categorii se pot obtine informatii care contribuie la delimitarea unui profil psihologic al subiectului: structura inconstientului, conceptia despre lume, conflicte semnificative, natura anxietatii, mecanismele de aparare, structura supraeului si puterea eului. Din povestile înregistrate se poate detecta structura si dinamica personalitatii, si se pot identifica crizele acute fiind posibila o interventie terapeutica corespunzatoare.

Leopold Bellak

-

-

Fii primul care scrie un review

Ai nevoie de mai multe informații?

Ești interesat de anumite produse și îți este necesară descrierea procedurii de achiziție?
Un membru al echipei TestCentral te va ghida, oferindu-ți toate detaliile de care ai nevoie.

Member of the
Giunti Psychometrics International Group

Associate Member of the
European Test Publishers Group

Affiliate Member of
International Test Commission

SUS