Out of office - 24 iunie 2024

SBDQ®

Supervisory Behavior Description Questionnaire®

Chestionarul Descriptiv al Comportamentului de Supervizare (SBDQ®) ajută la selectarea angajaților pentru poziții de supervizare și management și în evaluarea programelor de training din domeniul managementului
Categorie: Cod produs: SBDQ®

Ce este SBDQ®? 

SBDQ® este un chestionar heteroevaluativ utilizat în screeningul stilului de leadership al persoanelor care ocupă funcții de conducere din pespectiva subordonaților lor. Chestionarul urmează suportul teoretic și practic pus la dispoziție de studiile desfășurate la Ohio State University de către renumitul psihometrician E. Fleishman, făcând parte din diada LOQ® - SBDQ® care permite evaluarea în sistem 360 grade a leaderilor. SBDQ® se concentrează asupra celor două dimensiuni independente și cuprinzătoare: Considerația (C) și Structura (S). Aceste concepte și-au demonstrat importanța în numeroase situații de leadership și au fost preluate ca atare de multe sisteme de management, în calitate de indicatori importanți ai comportamentului leaderului. Instrumentele LOQ® - SBDQ® în forma lor prezentă sunt rezultatul a mai mult de 30 de ani de cercetare și utilizare într-o multitudine de medii organizaționale. 


Cui se adresează și pentru ce este recomandat SBDQ®? 

SBDQ® vine în sprijinul persoanelor care activează în mediul organizațional (indiferent de formarea acestora), unde poate ajuta la selectarea angajaților pentru poziții de supervizare și management, pentru evaluarea programelor de training în domeniul managementului, precum și a stilului managerial în vederea recomandării de traininguri de dezvoltare pentru noii manageri. 


Care sunt particularitățile SBDQ®? 

360-COMPATIBIL. Utilizat împreună cu instrumentul pereche, LOQ®, furnizează o evaluare în sistem 360 grade.

ACCESIBILITATE. Fiind un instrument psihometric de clasă A, SBDQ® poate fi utilizat de orice persoană interesată să afle mai multe despre candidații sau ocupanții unei funcții de conducere, din punctul de vedere al subordonaților lor. Persoanele cărora li se administrează SBDQ răspund în termenii frecvenței cu care consideră că superiorul lor prezintă comportamentele descrise de itemi. Citirea manualului tehnic al instrumentului va favoriza rapid utilizarea testului la capacitate aproape maximă, în vreme ce exersarea și îmbogățirea cunoștințelor prin studiul literaturii de specialitate va completa puterea interpretativă a rezultatelor SBDQ®. 

RAPIDITATE ȘI EFICIENȚĂ. SBDQ® este un screener, al cărui timp de administrare de până la 15 minute, individual sau în grup, favorizează identificarea opiniilor subordonaților despre stilul de leadership al superiorului (candidat sau ocupant al unei poziții de conducere). Chiar dacă SBDQ® este disponibil doar cu scorare manuală, timpul de aflare al rezultatelor este redus și se pliază nevoilor de selecție sau dezvoltare. 

POTRIVIT ÎN SELECȚIE ȘI DEZVOLTARE. Cei 48 de itemi SBQ® permit investigarea relativ detaliată a raportului supervizor-subordonat, reflectând gradul în care există încredere reciprocă, respect pentru idei și inițiativă, considerație, căldură, comunicare, standarde, planificare în sprijinul obiectivelor organizaționale, proactivitate.

Dimensiunile evaluate de SBDQ® și semnificația lor: 

Considerația (C) reflectă gradul în care persoana evaluată prezintă relații de muncă cu subordonații caracterizate prin încredere reciprocă, respect pentru ideile acestora, respect pentru sentimentele lor și un anumit nivel de căldură între superior și subordonat; 

Structura (S) reflectă gradul în care persoana evaluată își definește și structurează propriul rol și pe cel al subordonaților în vederea atingerii scopurilor profesionale.

Revizie BUROS DA, în O. K. Buros (Ed.), The seventh mental measurements yearbook.
Abreviere SBDQ®
Data publicării 2010
Populația vizată adulți
Forma de administrare Individuală, Heteroevaluare
Vârsta peste 24 ani
Volumul eșantionului 1500
Calificarea necesară A
Durată 15 minute
Tipul itemilor itemi verbali scorați pe o scală tip Likert cu 5 trepte
Numărul itemilor 48

Edwin A. Fleishman PhD

Edwin A. Fleishman, Ph.D., este recunoscut la nivel internațional pentru cercetările sale în domeniul aptitudinilor umane și pentru analiza cerințelor muncii. A activat ca profesor universitar în cadrul Universității George Mason. Anterior, a fost președintele Organizației Resurselor de Cercetare Avansată (Advanced Research Resources Organization), iar, înainte de aceasta, președintele Institutului American pentru Cercetare din Washington, DC, profesor la Universitatea Yale și profesor colaborator la Universitatea Irvine din California și la Institutul de Tehnologie din Israel.

Dr. Fleishman este autorul a peste 200 de articole, monografii și rapoarte de cercetare, inclusiv cărți: Studii în psihologia personalului și industrială (Studies in Personnel and Industrial Psychology), Psihologia și performanța umană (Psychology and Human Performace) (cu R. M. Gagne), Structura și măsurarea condiției fizice (The Structure and Measurement of Physical Fitness), Evoluții actuale în studiile leadership-ului (Current Developments in the Studies of Leadership) (cu J. G. Hunt), Taxonomiile performanței umane (Taxonomies of Human Performance) (cu M. Quaintance). A fost editor șef al Journal of Applied Psychology și a făcut parte din colectivele redacționale ale revistelor Personnel Psychology, Organizational Behavior and Human Perfomance, Computers in Human Behavior, Human Performance și Leadership Quarterly.

Dr. Fleishman a fost ales președinte pentru trei divizii ale Asociației Psihologilor Americani, mai precis pentru divizia de Psihologie industrială și Organizațională (SIOP), pentru divizia de Evaluare și măsurare si pentru divizia de Psihologie inginerească, iar timp de 8 ani a fost președintele Asociației Internaționale de Psihologie Aplicată. A mai activat ca președinte al Comitetului pentru evaluare și testare psihologică din cadrul Asociației Psihologilor Americani. Fost consultant pentru numeroase organizații industriale, educaționale și guvernamentale, a lucrat în cadrul Grupului de consiliere pentru psihologie și știinte sociale din cadrul Cabinetului ministrului apărării și de asemenea în cadrul Comisiei de examinatori a Departamentului de stat al SUA.

În 1980, Dr. Fleishman i s-a acordat renumitul Premiu științific pentru Psihologie aplicată (Distinguished Scientific Award for the Applications of Psychology) din partea Asociației Psihologilor Americani. În 1982, Universitatea din Edinburg i-a acordat titlul onorific de doctor în științe. În 1984, a primit premiul anual al Societății de psihologie industrială și Organizațională pentru contribuții profesionale deosebite. În 1986, a beneficiat, în baza unui premiu acordat de Societatea Japoneză pentru Promovarea științei, de o bursă de cercetare.

Eșantionul normativ al SBDQ®

Eşantionul normativ românesc al SBDQ® este format dintr-un număr de N=1628 de persoane, dintre care un număr de N=705 (43.30% din eşantion) sunt de sex masculin, iar un număr de N=923 (56.70% din eşantion) sunt de sex feminin. Vârsta medie a persoanelor din eşantion este de 28.91 ani (mediana 24 ani). Vârsta medie a persoanelor de sex masculin este mai ridicată decât cea a persoanelor de sex feminin (m=32.94 faţă de m=25.84). 

Administrările au fost culese între lunile ianuarie şi august 2009. Cele mai multe dintre aplicări, două treimi, au fost culese online, iar restul în format creion-hârtie. Participanţii sunt angajaţi în mai multe companii multinaţionale, iar majoritatea provin din companii cu profil de telecomunicaţii şi auto. Testul a fost aplicat în respectivele companii de către psihologi cu experienţă în psihologia organizaţională, cu ocazia unor procese de diagnoză organizaţională. Participanţilor li s-a explicat scopul experimental al aplicării şi s-a obţinut de la aceştia consimţământul informat. Fiecare dintre participanţi şi-a evaluat managerul direct. Fiecare manager a fost evaluat de către cel puţin două persoane aflate în subordinea sa. Dintre cele 1628 de evaluări, un număr de 1188 (72.97% dintre evaluări) au fost efectuate pentru manageri de sex masculin, iar un număr de 440 (27.03% dintre evaluări) au fost efectuate pentru persoane de sex feminin. Mai multe detalii despre eșantion, dar și despre caracteristicile psihometrice ale testului sunt disponibile în cadrul manualului.

Fii primul care scrie un review

Achiziționează acest produs

Ai nevoie de mai multe informații?

Ești interesat de anumite produse și îți este necesară descrierea procedurii de achiziție?
Un membru al echipei TestCentral te va ghida, oferindu-ți toate detaliile de care ai nevoie.

Member of the
Giunti Psychometrics International Group

Associate Member of the
European Test Publishers Group

Affiliate Member of
International Test Commission

SUS