STAI® - Y

State-Trait Anxiety Inventory® Y Form

Inventarul Anxietății ca Stare și Trăsătură pentru Adulți (STAI® - Y) - cel mai popular instrument psihometric pentru evaluarea anxietății pe modelul stare-trăsătură
Categorie: Cod produs: STAI® - Y

Ce este STAI®-Y? 

STAI®-Y este instrumentul ideal pentru măsurarea nivelului de anxietate la adulți. Inventarul este de tip autodeclarativ și abordează în mod specific anxietatea, diferențiind între condiția temporară a anxietății ca ”stare” și cea generală, de mai lungă durată, recunoscută drept anxietatea ca ”trăsătură”. STAI®-Y face de altfel parte dintr-o familie de instrumente create de echipa condusă de C. Spielberger, PhD, și dedicate măsurării stărilor emoționale, cum sunt STAI®-C (anxietatea la copii) sau STAXI® (furia). 

Forma Y a STAI® este versiunea revizuită și îmbunătățită a unei versiuni precedente a inventarului, cunoscută ca Forma X. Popularitatea de care testul se bucură a determinat traducerea și adaptarea lui în peste 40 de țări, iar ușurința administrării celor două serii a câte 20 de itemi corespondente celor două scale: S-Anxiety (Anxietatea ca stare) și T-Anxiety (Anxietatea ca trăsătură), îl face să fie preferat în screening, monitorizare sau diagnostic diferențial. 

Pentru mai multe detalii, consultă secțiunile Scale și Caracteristici pe pagina testului. 


Cui se adresează și pentru ce este recomandat STAI®-Y? 

STAI®-Y se adresează specialiștilor din domeniul sănătății mentale, cum sunt psihologii clinicieni, psihoterapeuții, medicii și consilierii, dar celor din cercetare sau instituții care prin natura lor trebuie să monitorizeze periodic starea emoțională a personalului. 

Inventarul este utilizat cu precădere în următoarele situații: (i) diagnoza clinică, (ii) evaluarea anxietății clinice la pacienții psihiatrici, psihosomatici, ai chirurgiei sau ai medicinei generale, (iii) pentru diferențierea anxietății de depresie și pentru (iv) cercetări în domeniul psihologiei și al sănătății. 


Care sunt particularitățile STAI®-Y? 

ACREDITARE CPR. STAI®-Y este recomandat de Colegiul Psihologilor din România și a primit în 2007 avizul pe o perioadă nedeterminată pentru domeniile de utilizare: psihologie clinică, consiliere psihologică, psihologie educaţională, consiliere şcolară şi a carierei, psihologia muncii, psihologia aplicată în servicii. 

RAPORT EXCELENT TIMP/REZULTATE. STAI®-Y poate fi completat în general între 10-15 minute, putând fi administrat individual sau în grup, creion-hârtie sau on-line, oferind specialistului obiectivitate în cuantificarea (a) anxietății ca stare, într-un moment specific și (b) anxietății ca trăsătură generală, stabilă în timp, cu posibilitatea detalierii prin analiza pe itemi disponibilă în ambele tipuri de rapoarte (manual/online). 

APLICABILITATE. Fiind o măsură pură a anxietății, STAI®-Y furnizează o bază solidă pentru diferențierea trăirilor anxioase de cele depresive, dar și pentru realizarea unor diagnostice diferențiale în cazul pacienților care suferă de tulburări anxioase și reacții depresive. De asemenea, simplitatea cu care au fost concepuți itemii îl recomandă în evaluarea respondenților tineri, mai puțin educați sau pentru indivizi din grupuri socio-economice cu un statut social scăzut.

Scalele STAI®-Y 

1. Scala Anxietății ca stare (S-Anxiety) evaluează condiția temporară de stare anxioasă, caracterizată de trăiri subiective de tensiune, neîncredere, nervozitate și îngrijorare și prin activarea sau excitarea sistemului nervos central. 

2. Scala Anxietății ca trăsătură (T-Anxiety) care măsoară anxietatea ca și trăsătură generală, care denotă diferențe individuale relative stabile in predispoziția către anxietate și se referă la tendința generală de a resimți anxietatea în situații amenințătoare din mediul înconjurător.


Profiluri STAI®-Y

Revizie BUROS DA, reviewed in O. K. Buros (Ed.), The eighth mental measurements yearbook.
Abreviere STAI®-Y
Data publicării 2007
Forma de administrare Individuală/ Grup, Autoevaluare
Vârsta peste 14 ani
Volumul eșantionului 1200
Calificarea necesară B
Durată 12-15 minute
Tipul itemilor itemi scorați pe o scală cu 4 trepte
Numărul itemilor 40 de itemi

Charles D. Spielberger, PhD

Charles D. Spielberger a fost Profesor Emerit pentru Cercetare în Psihologie (Distinguished Research Professor of Psychology) și Director al Centrului de Cercetare în Medicină Comportamentală și Psihologia Sănătății (Center for Research in Behavioral Medicine and Health Psychology) la University of South Florida, unde a activat din 1972. Anterior, a condus programul doctoral în Psihologie Clinică al USF și a predat ca profesor la Universitatea Duke (1955-62), universitatea Vanderbilt (1963-66), și la Florida State University (1967-72), unde a fost și Director pentru Training Clinic. Este acreditat ca Specialist în Psihologie Clinică de Consiliul American pentru Psihologie Profesională (American Board of Professional Psychology) și a fost de asemenea Practician (Distinguished Practitioner) al Academiei Americane (US National Academies of Practice).
 
Charles D. Spielberger este autor, coautor sau editor a mai mult de 400 de publicații profesionale, iar interesele sale curente în cercetare s-au concentrat pe: anxietate, curiozitate, depresie și manifestarea, exprimarea și controlul furiei; stres ocupațional și managementului stresului; efectele stresului, emotiilor și factorilor de stil de viață asupra etiologiei și dezvoltării hipertensiunii, afecțiunilor cardiovasculare și a cancerului.
 
Cărțile sale includ Anxiety and Behavior (1966); Contributions to General Psychology (1968); Anxiety and Educational Achievement (1971); Anxiety: Current Trends in Theory and Research (1972); Cognitive and Affective Learning Strategies (1979); Police Selection and Evaluation (1979); Understanding Stress and Anxiety (1979); Anxiety in Sports (1988); Cross-Cultural Anxiety, Volumele 1-4 (1976-1990), cu R. Diaz-Guerrero); Personality Assessment in America (1992); Test Anxiety: Theory, Assessment and Treatment (1995); și continuă seria de cercetare, la al 17-lea volum, Stress and Emotion (1975-2004, cu I. Sarason).

Dintre instrumentele dezvoltate de Charles D. Spielberger, celebrul State-Trait Anxiety Inventory (1970, 1983) a fost tradus în 72 de limbi și dialecte și a devenit astăzi un standard internațional pentru măsurarea anxietății. Este de asemenea autor al State-Trait Anxiety Inventory for Children (1973), Test Anxiety Inventory (1980), State-Trait Anger Expression Inventory (1988, 1999), și al Job Stress Survey (1995, 1999).

El a fondat American Journal of Community Psychology în 1971, al cărui editor a fost timp de șapte ani și este astăzi editor asociat al Journal of Occupational Health Psychology și al International Journal of Stress Management.

În perioada 1991-1992, Charles D. Spielberger a fost președinte al Asociatiei Psihologilor Americani: vreme de cinci mandate a fost membru în consiliul director al Diviziei APA pentru psihologie clinică (1985-87; 1993-98, 2000-06). Între 1998-2002 a fost președinte al Asociației Internaționale pentru Psihologie Aplicată, iar între 1992-2000 președinte al Asociatiei Internaționale pentru Managementul Stresului. Este membru deplin sau membru onorific în peste 20 de societăți științifice și academice, în 14 Divizii ale APA și membru al Academiei de Cercetare pentru Medicina Comportamentală și al Academiei de Științe din New York.

Eșantionul normativ al STAI®-Y

Adaptarea STAI®-Y în România s-a făcut pe o perioadă de 15 luni, începând cu luna martie a anului 2006. Adaptarea culturală a STAI®-Y este perfect conformă cu normele de transpunere culturală recomandate de ITC și a plecat de la o traducere pe bază de panel de specialiști, secondată cu diade consecutive de translatori, lucrând sub rigorile procedurii double-blind. Echivalența formei românești cu cea originală, aproximată pe baza a 2 diade de translatori, este de .941. 

STAI®-Y a fost validat în România prin raportarea la criterii comportamentale, pe un eșantion general, dar și pe un eșantion clinic de N=63 de pacienți ai psihiatriei, precum și pe un eșantion de N=60 de pacienți ai chirurgiei generale. Pentru România, indicii de fidelitate se plasează la nivele perfect comparabile cu cele ale eșantioanelor americane, ceea ce demonstrează corectitudinea traducerii și validitatea versiunii românești a STAI®-Y. Cel mai mic indice de fidelitate este cel obținut pentru scala T-Anxiety, de .85, calculat pentru eșantionul feminin aferent categoriei de vârstă 50-69 ani, iar cel mai mare indice de fidelitate este cel al scalei S-Anxiety, de .95, calculat pentru eșantionul feminin aferent categoriilor de vârstă 19-39 si 50-69 ani. 

Scorarea STAI®-Y se face computerizat, iar profilul este format din indicii numiți mai sus, raportați în formă brută și în centile/cote standardizate T, precum și din informații legate de elementele de descriere verbală a profilului. 

Eșantionul normativ din România este format din N=1200 de subiecți, dintre care 600 de femei și 600 de bărbați, câte 200 de subiecți din fiecare categorie de vârstă critică pentru evaluarea anxietății (19-39 ani, 40-49 ani și 50-69 ani). Eșantionul normativ românesc este un eșantion reprezentativ la nivel național, pentru partea de populație activă în muncă. Eșantionul acoperă din punct de vedere geografic întreaga țară și este controlat pentru conformitate pe cotele sex, vârsta, educație și statut ocupațional ESOMAR.

Fii primul care scrie un review

Achiziționează acest produs

Ai nevoie de mai multe informații?

Ești interesat de anumite produse și îți este necesară descrierea procedurii de achiziție?
Un membru al echipei TestCentral te va ghida, oferindu-ți toate detaliile de care ai nevoie.

Member of the
Giunti Psychometrics International Group

Associate Member of the
European Test Publishers Group

Affiliate Member of
International Test Commission

SUS