EQ-i:YV™ (S)

BarOn Emotional Quotient Inventory: Youth Short Version

Inventarul de inteligență emoțională BarOn: versiunea scurtă pentru copii și adolescenți

Categorie: Cod produs: EQ-i:YV™ (S)

Ce este EQ-i:YV™? 

EQ-i:YV™ este un inventar de autoevaluare dedicat măsurării inteligenței emoționale la copii și adolescenți cu vârste cuprinse între 6 și 18 ani. Inventarul poate fi administrat în versiunea sa lungă (cu 60 de itemi, BarOn EQ‑i:YV (L) [BarOn EQ‑i:YV Long Form]) sau în versiunea sa scurtă (cu 30 de itemi, BarOn EQ‑i:YV (S) [BarOn EQ‑i:YV Short Form]), cu o durată de administrare aferentă versiunii alese, de aproximativ 30 de minute, respectiv 10 minute. 

EQ-i:YV™ este bazat pe modelul Bar-On al inteligenței emoționale și sociale, același model care a stat la baza celui mai utilizat instrument de măsurare a EQ la adulți, Emotional Quotient Inventory® (EQ-i®). În funcție de versiune, testul oferă scoruri pe 7, respectiv 5 scale, la care se adaugă un scor EQ total. BarOn EQ‑i:YV reprezintă o integrare unică a cunoștințelor teoretice, rafinamentului empiric și a tehnicilor psihometrice de ultimă oră. Inventarul este, din punct de vedere psihometric, fidel şi valid, și oferă utilizatorului o serie de elemente și avantaje importante.

Pentru mai multe detalii, consultă secțiunile Scale și Caracteristici pe pagina testului. Vizionează aici prezentarea video a testului.


Cui se adresează și pentru ce este recomandat EQ-i:YV™? 

EQ‑i:YV măsoară abilități și competențe care constituie caracteristicile de bază ale conceptului de inteligență emoțională. Acesta poate fi folosit în cadrul unui proces de screening într-o varietate de contexte, cum ar fi în școli, spitale, servicii de protecție a copilului, centre de detenție juvenilă și în cabinete private. Potențialii utilizatori ai inventarului sunt psihologi, medici, asistenți sociali, psihologi specializați în consiliere și profesori. EQ‑i:YV este un instrument util pentru obţinerea de informații despre respondent, legate de sfera emoțională și socialăToți utilizatorii BarOn EQ‑i:YV ar trebui să aibă cunoștințe legate de principiile și limitările testării psihologice, în special din sfera interpretării testelor psihologice, mai ales deoarece EQ‑i:YV™ este un test de clasă B.


Care sunt particularitățile EQ-i:YV™? 

ACREDITAREA CPR. EQ-i:YV™ este în curs de avizare de către Colegiul Psihologilor din România. 

STRUCTURA FACTORIALĂ. La baza EQ-i:YV™ stă consacratul model Bar-On. Conform modelului Bar-On, inteligența emoțională se referă la dimensiunea emoțională, personală și socială a inteligenței. Astfel, inteligența emoțională cuprinde abilități legate de înțelegerea de sine și a celorlalți, de relaționarea interpersonală, de adaptarea imediată la cerințele mediului și de gestionare a emoțiilor. 

ETALONUL. EQ-i:YV™ deține etaloane specifice de vârstă și de gen (4 categorii de vârstă diferite, cuprinse între 6 și 18 ani). 

MULTIDIMENSIONALITATE A SCALELOR. EQ-i:YV™ utilizează scale multidimensionale care evaluează caracteristicile de bază ale inteligenței emoționale, la care se adaugă o scală de Impresie pozitivă (Positive Impression), pentru a identifica respondenții care încearcă să creeze o impresie pozitivă exagerată despre ei înșiși, cât și un Indice de inconsistență (Inconsistency Index), pentru a detecta stiluri de răspuns inconsistent (în versiunea lungă a inventarului).

Scalele EQ-i:YV™ 

EQ‑i:YV™ (L) conține 60 de itemi distribuiți în 7 scale și un indice care măsoară gradul în care s-a răspuns în mod inconsecvent la anumiți itemi: 

  • Inteligență emoțională total (EQ Total)
  • Interpersonal
  • Intrapersonal
  • Adaptabilitate
  • Managementul stresului
  • Stare generală
  • Impresie pozitivă
  • Indicele de inconsistență

EQ‑i:YV™ (S) conține 30 de itemi distribuiți în 5 scale: 

  • Inteligență emoțională total (EQ Total)
  • Interpersonal
  • Intrapersonal
  • Adaptabilitate
  • Managementul stresului
  • Impresie pozitivă


Profiluri demonstrative EQ-i:YV™

Revizie BUROS DA, reviewed in B. S. Plake, J. C. Impara, & R. A. Spies (Eds.), The fifteenth mental measurements yearbook.
Abreviere EQ‑i:YV (L), EQ‑i:YV (S)
Data publicării 2022
Populația vizată copii și adolescenți
Forma de administrare Individuală/ Grup, Autoevaluare
Vârsta 6-18 ani
Volumul eșantionului 1369
Calificarea necesară B
Durată 30 (L) - 10 (S) minute
Tipul itemilor itemi de tip enunț scorați pe o scală Likert cu 4 trepte
Numărul itemilor 60 (L); 30(S)

Reuven Bar-On, PhD

Dr. Reuven Bar-On este psiholog clinician din 1972, când a obținut diploma de master în psihologie la Pepperdine University în Statele Unite. A obținut titlul de Doctor în psihologie la Rhodes University în Africa de Sud, iar în prezent este profesor la University of Texas Medical Branch, unde coordonează cercetări în domeniul inteligentei emoționale. Pe lângă coordonarea de cercetări și susținerea de conferințe referitoare la inteligența emoțională, Dr. Bar-On supervizează de mai mulți ani cercetările studenților în acest domeniu. A mai fost, printre altele, și profesor la Universitatea din Tel Aviv, iar între 1978 și 1989 a fost ofițer în cadrul Mental Division al Forțelor Armate Israeliene.

Este de asemenea asociat cu CASEL (Collaborative for Academic, Social and Emotional Learning) la University of Illinois. Recent a fost invitat ca și senior consultant în domeniul evaluării inteligenței emoționale la CSEE (Center for Social and Emotional Education) din New York. De asemenea, în 1998 a fost acceptat în Consortium for Research on Emotional Intelligence in Organizations (CREIO, Rutgers University), drept primul membru nefondator.

Dr. Bar-On este expert recunoscut internațional și pionier în domeniul inteligenței emoționale și a fost implicat în definirea, măsurarea și aplicarea diverselor aspecte ale acestui construct începând din 1980. Modelul Bar-On este descris ca unul dintre cele mai importante abordări ale inteligenței emoționale în Encyclopedia of Applied Psychology a lui Spielberger (2004). A inventat termenul E.Q. (coeficient de inteligență emoțională) în 1985, în lucrarea sa de Doctorat, pentru a descrie abordarea sa asupra evaluării funcționării emoționale și funcționale. Ideea unui coeficient de inteligență emoțională a fost dezvoltată mai formal într-o prezentare (The Era of the EQ: Defining and Assessing Emotional Intelligence), prezentată în Convenția Anuală a American Psychological Association de la Toronto din August 1996.

A creat EQ-i, care este primul test de inteligență emoțională publicat de către un editor de teste (1997) și evaluat de specialiști în Buros Mental Measurement Yearbook (1999). Este co-autor al BarOn EQ-YV, primul test comercial menit să evalueze comportamentul inteligent emoțional și social la copii (2000), test care a fost selectat de către psihologii de la Oxford University drept testul recomandat pentru utilizarea competențelor emoționale și sociale ale copiilor în școlile din Marea Britanie (2003). A fost co-editor al Handbook of Emotional Intelligence (2000) și al Educating People to Be Emotionally Intelligent (2006). Pe baza unui manual de training, a scris împreună cu Richard Handley primul program de training online menit sa îmbunătățească competențele și deprinderile de inteligență emoțională, denumit Optimizing People (1999). Împreună cu Dr. Handley a dezvoltat de asemenea EQ-360 și EQ-Interview (2003), două teste suplimentare de inteligență emoțională.

Dr. Bar-On a fost implicat în numeroase proiecte de cercetare referitoare la inteligența emoțională în ultimii 25 de ani. Este de asemenea implicat în elaborarea de modele ale inteligenței emoționale pentru prezicerea performanței utilizate în selecție, training și planificare. Este de asemenea membru în comitetele editoriale al Journal of Humanities, South African Journal of Education și South South African Journal Sciences and Technology.

James D. A. Parker, PhD

Dr. James D. A. Parker este profesor asociat de psihologie în cadrul departamentului de psihologie al Universității Trent (Department of Psychology at Trent University), Ontario, Canada. De asemenea, este directorul programului pentru absolvenți denumit Aplicații ale modelării în științele naturale și sociale (Applications of Modeling in the Natural and Social Sciences), în cadrul aceleiași universități. A obținut doctoratul în psihologie la Universitatea York (York University) în anul 1991, iar din 1991 până în 1994 a ocupat un rol de cercetător în cadrul departamentului de psihiatrie al Universității din Toronto (Department of Psychiatry at the University of Toronto). Începând cu anul 1992, a deținut de asemenea rolul de consultant în statistică și psihometrie pentru Multi-Health Systems (MHS). Dr. Parker a publicat peste 75 de articole și capitole, majoritatea în domeniile personalității, psihopatologiei, coping-ului și emoțiilor. O mare parte a lucrărilor sale s-au axat pe studiul reglării emoțiilor și al legăturilor dintre inteligența emoțională și sănătatea mintală și fizică. Este coautor al unei cărți axată pe această temă, publicată în 1997 la Editura Universității Cambridge (Cambridge University Press), intitulată Tulburări ale reglării afective: Alexitimia în afecțiunile medicale și psihiatrice (Disorders of affect regulation: Alexithymia in medical and psychiatric illness).

Eșantionul normativ al EQ-i:YV™ 

BarOn EQ‑i:YV™ a fost adaptat pentru cultura românească de către o echipă coordonată de Dragoș Iliescu și Andreea Butucescu. Principalul scop al acestui proces a fost de a oferi beneficiile Inventarului de inteligență emoțională Bar-On, adaptat pe populația României în anul 2009 de către același editor de instrumente psihometrice, și pentru copiii și adolescenții români în ceea ce privește măsurarea inteligenței emoționale. 

Eșantionul normativ românesc total utilizat pe parcursul procesului de adaptare al BarOn EQ‑i:YV™ a fost constituit dintr-un număr total de N=1369 de persoane, provenind din diverse contexte clinice și educaționale. Din totalitatea participanților incluși în acest eșantion, 621 au fost de gen feminin (45% din eșantionul total) și 748 de gen masculin (55% din eșantionul total). Vârstele participanților sunt cuprinse între 6 și 18 ani, având o medie (M) de 12.86 și o abatere standard (SD) de 3.00. Asemenea inventarului original, participanții din eșantionul normativ românesc total au fost împărțiți în patru subeșantioane luând în considerare următoarele categorii de vârstă: 6-9 ani, 10-12 ani, 13-15 ani, 16-18 ani.

Fii primul care scrie un review

Achiziționează acest produs

Ai nevoie de mai multe informații?

Ești interesat de anumite produse și îți este necesară descrierea procedurii de achiziție?
Un membru al echipei TestCentral te va ghida, oferindu-ți toate detaliile de care ai nevoie.

Member of the
Giunti Psychometrics International Group

Associate Member of the
European Test Publishers Group

Affiliate Member of
International Test Commission

SUS