Ne răspunde Andreea Corbu, consultant TestCentral și coordonatoare a proiectului de adaptare pentru România.

Îți prezentăm mereu testele direct pe pagina lor de site, așezate confortabil, cu descrierile și aplicațiile lor, gata de a-ți sări în ajutor la monitorizările și evaluările zilnice. Însă adevărul este că drumul străbătut de fiecare dintre produsele noastre, de la decizia de asumare a proiectului până la apariția ediției române, este unul încărcat de eforturi, presărat cu provocări, frumos și anevoios simultan. Îndrăznim, de astăzi, să pătrundem în culisele acestei lumi și să îți facem cunoștință cu cei care o compun și cu experiențele pe care le-au trăit in the making-of


Ne răspunde primelor întrebări, Andreea Corbu, Sales Consultant TestCentral și coordonatoare, alături de prof. Dragoș Iliescu, a procesului de adaptare al Probei de lucru pentru inteligența vocațională: ocupații de birou și comerciale (AZUBI®-BK/PLIV-BC). Andreea s-a alăturat echipei în anul 2012 și de atunci continuă să răspândească câte puțin din farmecul ei sofisticat fiecărei activități pe care o întreprinde. Cel mai probabil ați interacționat deja cu ea într-o conversație telefonică, unde v-a oferit clarificările de care aveați nevoie. Noi așa o cunoaștem pe Andreea, însă... i-am dat ocazia să ne dezvăluie chiar ea. 

Cine este Andreea? Ce specializare, ce pasiuni are și la ce proiecte a adus contribuții? 

- În mare parte a timpului, Andreea este una dintre persoanele care facilitează psihologilor din România accesul la cele mai cunoscute instrumente psihometrice din lume. Am absolvit atât Facultatea de Psihologie (Universitatea Titu Maiorescu), cât și cea de Jurnalism și Științele Comunicării, cu specializarea Relații Publice (Universitatea din București). Prin urmare, consider că aceste două specializări mă ajută acum să le ofer clienților TestCentral informațiile necesare, atât din punct de vedere al conținutului, cât și al manierei în care sunt comunicate, astfel încât aceștia să poată alege cele mai eficiente instrumente pentru activitatea lor. 

În timpul liber, îmi place să gătesc, să călătoresc, să mă uit la seriale, să fac sport, să ascult și să descopăr muzică. 

Primul instrument la care am lucrat în cadrul TestCentral a fost Gata pentru școală, alături de conf. univ. dr. Aurel Clinciu. A urmat apoi proiectul de adaptare a Probei de lucru pentru inteligența vocațională PLIV-TH (AZUBI®-TH), un concept nou de test și o provocare pentru mine. Am lucrat și la alte două instrumente dedicate copiilor: KEV® (Das Kieler Einschulungsverfahren®) și Testul de coordonare a corpului pentru copii (TCCC/KTK®, Körperkoordinationstest für Kinder®). Cel mai recent proiect finalizat este PLIV-BC (AZUBI ®-BK), o probă de lucru destinată diagnozei aptitudinilor profesionale în cazul ocupațiilor de birou și comerciale. 

Andreea Corbu, Sales Consultant TestCentral și PLIV-BC

Cine este PLIV-BC și ce este el pentru Andreea? 

- PLIV-BC reprezintă un nou mod de a evalua aptitudinile necesare în domeniul activităților de birou și comerciale, deoarece beneficiază deopotrivă de avantajele oferite de o probă de lucru și de cele ale unui test de inteligență. 

PLIV-BC este cel mai complex proiect de adaptare și etalonare la care am lucrat. Am preluat materialele imediat ce au fost traduse din limba germană, traducere pentru care îi mulțumesc Lilianei Miclăuș, le-am revizuit și am început recrutarea de colaboratori care să ne ajute cu administrarea în teren a acestei probe de lucru. 

Cum s-a desfășurat adaptarea PLIV-BC? 

- Proiectul a început la finalul anului 2015 cu traducerea și adaptarea materialelor din limba germană. Au fost necesare modificări ale sarcinilor care includ nume de orașe, nume proprii, particularități ale gramaticii și ortografiei limbii germane. 

Apoi a început etapa de etalonare, partea care pentru mine a reprezentat cea mai mare provocare pe durata acestui proiect. Primul pas a fost să împart România în regiuni statistice, pentru o reprezentare uniformă, și să găsesc cel puțin un colaborator pentru fiecare zonă. Culegerea de date s-a realizat în licee/colegii naționale tehnologice, economice și tehnice din București, Oradea, Suceava, Drobeta Turnu-Severin, Brașov, Arad și Constanța, PLIV-BC fiind administrat unor elevi care au șanse, la o dată ulterioară să aplice pentru un post din domeniul ocupațiilor de birou și comerciale. Cu această ocazie, aș vrea să le mulțumesc specialiștilor care au făcut posibilă etalonarea: Florentina Gîrlea, Maria Miclăuș, Aurora Simigiu, Radu Oprița, Delia Dascălu, Alice Corodeanu și Rodica Cristescu. Nu le-a fost deloc ușor să administreze o probă cu o durată totală de aproximativ o oră și jumătate unor elevi din clasele IX – XII. 

Au fost și aspecte mai dure de care m-am lovit în etalonare și pe care mi-am promis că le voi avea în vedere la următoarele proiecte, spre exemplu, din varii motive, anumiți colaboratori au renunțat să mai participe la proiect deși își luaseră inițial angajamentul, apoi a fost o luptă să nu mă descurajez în fața lipsei de deschidere a instituțiilor din sistemul educațional către astfel de inițiative. La acestea s-au adăugat răbdarea redusă a elevilor de a completa proba și dificultatea de finalizare a materialelor necesare pentru etalonare în momentul în care această etapă s-a suprapus cu începerea vacanței de vară a elevilor. 

Care este proba ta preferată din PLIV? De ce? 

- Ca să mă asigur că materialele sunt corecte, am citit și recitit fiecare sarcină atât de frecvent, încât pot spune că m-am atașat de toate; totuși, cele mai simpatice îmi sunt Verificarea adreselor și Corectarea informațiilor scrise. Verificarea adreselor îmi aduce aminte de jocurile din revistele copilăriei unde trebuia să găsim diferențele între două imagini, iar Corectarea informațiilor scrise o aleg cel mai probabil datorită studiilor de profil uman pe care le-am urmat. 

De ce să utilizăm testul? Este ușor de înțeles? În cât timp ar trebui să ne acomodăm cu el? La ce folosește? Cine l-ar utiliza? 

- Utilizarea PLIV-BC oferă numeroase avantaje: validitate socială și predictivă ridicate, nu necesită experiență profesională din partea respondentului, permite o selecție adecvată a candidaților prin prezentarea unor stimuli tipici activităților reale, reducând astfel fluctuația personalului pe termen lung. 

Instrucțiunile și timpul de lucru pentru fiecare sarcină sunt prezentate clar atât în Caietele de testare, cât și în Caietul de instrucțiuni al evaluatorului, astfel că nu ar trebui să fie întâmpinată nicio dificultate, chiar încă de la prima administrare. Pentru scorarea fiecărei sarcini există grilele transparente, care ajută ca scorurile să fie calculate cu ușurință. 

PLIV-BC ajută la selecția personalului pentru ocupațiile de birou și comerciale, în special pentru selecția ucenicilor, orientarea în carieră a tinerilor și recalificări, dezvoltarea personalului și identificarea potențialului, cât și ca suport în decizia de angajare a ucenicilor. PLIV-BC poate fi utilizat atât de specialiștii din HR, cât și de consilierii vocaționali sau psihologii școlari. 

Aduce PLIV-BC o contribuție societății? 

- PLIV-BC face lumea mai bună prin faptul că ajută oamenii potriviți să ajungă în locul potrivit, iar astfel să atingă performanța profesională. PLIV-BC oferă celor care susțin proba șansa de a rezolva sarcini relevante pentru domeniul în care vor lucra, de a-și descoperi punctele forte, dar și pe cele care necesită dezvoltare. 

Am înțeles că PLIV-BC este special - ce alte teste sunt la fel pentru tine? 

La fel de special este și PLIV-TH, varianta pentru ocupații tehnice și meserii, însă complexitatea, durata proiectului și volumul de muncă pentru PLIV-BC au determinat ca lansarea să fie mai plină de împlinire și satisfacție. 

Am și câteva instrumente la care nu am lucrat, dar îmi plac foarte mult, printre care: JVIS® (Jackson Vocational Interest Survey®), ESQ®2 (Employee Screening Questionnaire® - 2) și I-S-T® 2000 R (Intelligence-Structure-Test 2000 R)

Ultima șansă: la ce întrebare pe care nu ți-am adresat-o ți-ai dori să răspunzi? 

- Aș vrea să menționez încă o dată că pe mine mă bucură nespus să contribui la accesul specialiștilor din România la aceste probe, sper să le fie cât mai utile în activitate și să le utilizeze responsabil, astfel încât să beneficieze la nivel maxim de avantajele acestora. 


Interviul cu Andreea s-a desfășurat de la distanță, la mijlocul lunii Aprilie 2021, la foarte mică vreme de la lansarea PLIV-BC. A scris Camelia Ionescu, M.A. Psychologist, Marketing Specialist @TestCentral. Dacă ai întrebări sau sugestii, îmi poți scrie aici.

Articolul a fost actualizat ultima oară pe data de 22.04.2021

Ai nevoie de mai multe informații?

Ești interesat de anumite produse și îți este necesară descrierea procedurii de achiziție?
Un membru al echipei TestCentral te va ghida, oferindu-ți toate detaliile de care ai nevoie.

Member of the
Giunti Psychometrics International Group

Associate Member of the
European Test Publishers Group

Affiliate Member of
International Test Commission

SUS