Ce este SDS® 5?
SDS® 5 este un instrument psihometric autodeclarativ dedicat evaluării și explorării carierei, care permite potrivirea aspirațiilor, activităților și talentelor respondentului cu cele mai potrivite oportunități educaționale și alegeri profesionale. SDS®-5 este cea de-a patra revizie a celebrului Self-Directed Search®, urmând recunoscutul model hexagonal RIASEC, dezvoltat de profesorul John Holland. Conform acestei teorii, atât persoanele, cât și mediile de lucru pot fi clasificate conform celor șase tipuri: Realist, Investigativ, Artistic, Social, Întreprinzător și Convențional.
Componentele prezentei versiuni a SDS® includ:
- Caietul de Evaluare cu următoarele secțiuni: (a) Aspirații ocupaționale, (b) Scalele și evaluarea SDS, (c) Cum să organizați răspunsurile dumneavoastră, (d) Ce înseamnă Codul Sumativ, (e) Câțiva pași suplimentari. Secțiunea „Scalele și evaluarea SDS” include: Activități (6 scale, 14 itemi per scală); Competențe (6 scale, 14 itemi per scală); Ocupații (6 scale, 14 itemi per scală); și Autoevaluări (2 seturi a câte 6 evaluări, unde fiecare evaluare corespunde unui tip de personalitate).
- Caietul de Identificare a Ocupațiilor include în România peste 1600 de ocupații care au fost conectate cu codurile sumative ale SDS sau cu codurile ocupaționale Holland (HOC, Holland Occupational Codes).
- Caietul Tu și Cariera Ta (You and Your Career, YYC) explică teoria RIASEC a lui Holland și utilizarea corespunzătoare a codurilor sumative, abordează dificultățile uzuale în interpretare și descrie caracteristicile de personalitate și de mediu asociate cu grupările RIASEC.
- Caietul de Identificare a Oportunităților Educaționale (Educational Opportunities Finder, EOF) ajută persoanele evaluate să găsească oportunități educaționale asociate cu Codurile lor Sumative.
- Caietul de Identificare a Activităților Recreative (Leisure Activities Finder, LAF) conține o listă a peste 760 de activități recreative: hobby-uri, sporturi și altele.
Pentru mai multe detalii, consultă secțiunile Scale și Caracteristici pe pagina testului.
Cui se adresează și pentru ce este recomandat SDS® 5?
SDS® 5 se adresează tuturor celor preocupați în mod activ de identificarea corectă a intereselor vocaționale și a carierei, indiferent de formarea lor. Prin maniera directă în care colectează informațiile personale și le transformă în opțiuni educaționale, ocupaționale sau de recreere, testul SDS®-5 este mai mult decât un inventar de interese, ajutând persoanele evaluate să gestioneze problemele care apar în procesul de luare a deciziilor privind profesia.
SDS® 5 este utilizat în școlile generale, licee, colegii, centre de adulți, instituții corecționale, centre pentru femei și birouri de recrutare pentru educație profesională, îndrumare vocațională și plasament. În domeniul afacerilor și în industrie, este folosit pentru selecția, plasarea și dezvoltarea personalului.
Care sunt particularitățile SDS® 5?
ACCESIBILITATEA. SDS® 5 este un test de clasă A, ceea ce înseamnă că în calitate de instrument de consiliere în carieră el poate fi autoadministrat, autoscorat și autointerpretat, urmând ca doar respondenții care au nevoie de recomandări suplimentare să apeleze la un consilier specializat.
ACTUALIZĂRILE RECENTE. Scopul principal al celei de-a cincea ediții a SDS® a fost să devină un instrument mai util și mai relevant pentru consilieri și pentru clienții lor. Acest lucru a fost realizat prin îmbunătățirea conținutului, păstrarea sistemului facil de autoscorare și autointerpretare din Caietul de Evaluare, prin menținerea și îmbunătățirea fidelității și validității instrumentului și prin conectarea codurilor sumative cu informație ocupațională și educațională utilă și relevantă. Ediția adaptată în România include, de asemenea, Caietul de Identificare a Activităților Recreative și Caietul de Identificare a Oportunităților Educaționale, în care sunt păstrate acele informații care corespund contextului cultural românesc și care sunt astfel utile persoanelor care apelează la SDS®. Varianta în limba română a Caietului de Identificare a Ocupațiilor prezintă lista ocupațiilor și profesiilor conținute în caietul original (ocupații din SUA), cu excepția celor care nu au corespondent în România, dar și o actualizare cu profesii noi identificate în România.
RECUNOAȘTEREA GLOBALĂ. Tipologia RIASEC a lui Holland este cel mai utilizat model pentru organizarea instrumentelor de evaluare a intereselor de carieră (Gottfredson & Holland, 1996).
Scalele SDS® 5
- Realist (R)
- Investigativ (I)
- Artistic (A)
- Social (S)
- Întreprinzător (E)
- Convențional (C)
Profilul SDS® 5
Revizie BUROS | DA, reviewed in J. F. Carlson, K. F. Geisinger, & J. L. Jonson (Eds.), The twentieth mental measurements yearbook. |
Abreviere | SDS® 5 |
Data publicării | 2021 |
Populația vizată | elevi, studenți și adulți |
Forma de administrare | Individuală/ Grup, Autoevaluare |
Vârsta | 12-60 ani |
Volumul eșantionului | 2364 |
Calificarea necesară | A |
Durată | 30 minute |
Tipul itemilor | itemi verbali cotați pe o scală dihotomică adevărat/fals |
Numărul itemilor | 264 |
Adaptarea SDS® 5
Adaptarea culturală a SDS®, Ediția a 5-a s-a realizat în două etape (2014-2017 și respectiv 2019-2020). Prima etapă a constat în colectarea datelor, iar cea de-a doua etapă în traducerea inventarului propriu-zis: manualul tehnic SDS®, Caietul de Evaluare, Tu și Cariera Ta și Caietul de Identificare a Ocupațiilor, dar și Caietul de Identificare a Activităților Recreative și Caietul de Identificare a Oportunităților Educaționale. Caietul de Identificare a Ocupațiilor SDS®, care cuprinde un număr foarte mare de ocupații, a fost actualizat cu noi ocupații. Deoarece în varianta americană a caietului au existat ocupații care se regăsesc doar în SUA, și mai puțin în România, acestea au fost eliminate și/sau înlocuite cu alte ocupații similare. De asemenea, procesul de adaptare a Caietului de Identificare a Ocupațiilor a inclus un grup de experți în recrutare. Materialele inventarului SDS® 4 au fost traduse acum cel puțin 10 ani, iar această ultimă ediție, a 5-a, include revizuiri și informații noi cu privire la SDS®.
Eșantionul normativ al SDS® 5
Adaptarea SDS® 5 pe populația românească s-a realizat pe un eșantion compus din 2364 participanți, dintre care procentele de 52.88% femei și 47.12% bărbați, demonstrează o structură echilibrată a eșantionului. Din punct de vedere al criteriului vârstă eșantionul normativ cuprinde participanți cu vârste variate, cuprinse între 12 și 61 de ani. Sub-eșantionul format din bărbați prezintă o vârstă medie de 22.42 ani, iar cel format din femei o vârstă medie de 25.49 ani. Categoria ocupațională, în eșantionul românesc este divizată în 3 subcategorii, similar cu practica observată în întregul manual tehnic, pentru cazul Statelor Unite, și anume: elevi de liceu, studenți și adulți. Astfel, dintr-un număr total de 2364 participanți incluși în eșantionul normativ românesc, 28.89% sunt elevi de liceu, 9.39% sunt studenți, iar restul de 61.72% sunt adulți angajați în câmpul muncii. Datele au fost culese din mai multe licee și universități din România, iar eșantionul de adulți a fost ales prin eșantionare aleatorie, dintr-o bază de administrări mult mai voluminoasă, respectând ponderea populației de bărbați și femei din populația României. Adulții incluși în studiu provin din mai multe medii ocupaționale și economice care asigură diversitate foarte mare: de la lucrători necalificați din domeniul agricol-industrial, până la specialiști în fizică, medicină sau relații publice.
Trebuie sa fii autentificat pentru a adăuga un review.
Fii primul care scrie un review