Ce este MASC®?
MASC® este un instrument de screening practic și eficient pentru măsurarea anxietății la copiii cu vârstele cuprinse între 8 și 19 ani. MASC® oferă o evaluare fidelă și validă a simptomelor de anxietate în domeniile majore ale acesteia, cu o înaltă putere discriminativă. Scala include și reconciliază observații multiple, cum ar fi atât evaluările completate de copii, cât și de către părinți. De asemenea, MASC® a fost proiectat astfel încât să fie sensibil la efectul intervențiilor terapeutice. Aceste aspecte definesc MASC® ca cel mai util instrument de evaluare a anxietății la copii și adolescenți existent până în prezent. Chestionarul include o forma prescurtată - MASC®-10 - ce poate fi utilizată în situații speciale în care este necesară o evaluare rapidă (pe baza a 10 itemi) a simptomelor de anxietate.
Pentru mai multe detalii, consultă secțiunile Scale și Caracteristici pe pagina testului.
Cui se adresează și pentru ce este recomandat MASC®?
MASC® se adresează cu precădere specialiștilor din domeniul sănătății mentale și în general persoanelor care întrunesc criteriile pentru nivelul B de utilizare a instrumentelor psihometrice.
MASC® se poate utiliza ca şi instrument de screening de rutină în medii cum ar fi: şcoli, policlinici, spitale de psihiatrie, servicii de protecţie a copilului, centre de detenţie juvenilă şi cabinete medicale private. Potenţialii utilizatori ai acestui instrument includ psihologi, medici, asistenţi sociali, consilieri, profesori şi asistente medicale din serviciile de pediatrie.
Care sunt particularitățile MASC®?
RAPORT EXCELENT TIMP/REZULTATE. Copilului i se cere să răspundă la cei 39 itemi alegând una din cele patru opţiuni: ”niciodată adevărat pentru mine”, ”rareori adevărat pentru mine”, ”uneori adevărat pentru mine” şi ”adeseori adevărat pentru mine”. Instrumentul poate fi administrat şi cotat în mai puţin de 25 de minute, ceea ce face ca MASC® să fie un instrument util pentru o evaluare rapidă de rutină a anxietăţii copilului. MASC®-10 este un instrument cu 10 itemi ce a fost creat pentru testarea repetată şi pentru monitorizarea progresului tratamentului sau a utilizării medicaţiei. Este ideal pentru situaţiile în care este necesară o evaluare rapidă de rutină; poate fi administrat şi cotat în aproximativ 5 minute.
COMPATIBILITATEA DSM-IV-TR. Manualul DSM-IV-TR, include patru tulburări de anxietate cu debut în copilărie: tulburarea de anxietate generalizată, fobia socială, mutismul selectiv și anxietatea de separare. Probabil unul dintre cele mai importante beneficii este că dimensiunile MASC® pot fi utilizate pentru a estima constructele care stau la baza diagnosticului în DSM-IV-TR.
ACOPERIREA TEORETICĂ ȘI PRACTICĂ. În condițiile în care cadrul conceptual al tulburărilor anxioase ale copilăriei evoluează, atât clinicienii cât și cercetătorii sunt confruntați cu sarcina dificilă de a distinge între anxietatea patologică și fricile care reprezintă o parte a procesului normal de dezvoltare. În general, fricile devin patologice când sunt excesive, nu reprezintă o etapă a procesului normal de dezvoltare, sau sunt asociate cu comportamente de coping dezadaptative. Având în vedere că prevalența anxietății cu debut în copilărie nu este cunoscută la nivelul populației, utilizarea MASC® în evaluarea anxietății la copii și adolescenți este cu atât mai importantă.
Scalele MASC®
Considerat cel mai util instrument de evaluare a anxietății la copii și adolescenți existent până în prezent, MASC® constă din 39 de itemi distribuiți în:
- patru scale de bază (Simptome Fizice, Evitarea Lezării, Anxietate Socială și Separare/Panică);
- câte două subscale la primele trei scale de bază: Tensiune și Simptome somatice, Perfecționism și Coping anxios; Frici de umilire și Frici de performanță;
- o scală ce măsoară anxietatea totală;
- doi indici majori (Indicele Tulburărilor Anxioase și Indicele de Inconsistență).
Profilul MASC® permite prezentarea vizuală a scorurilor evaluării și comparația cu grupul normativ corespunzător. Conversia scorurilor brute în cote T se face automat în momentul completării formularului MASC® de trasare a profilului. Nu sunt necesare tabele speciale de cotare întrucât toata informația necesară cotării este inclusă în formularul de cotare manuală și formularele de trasare a profilului. Există etaloane separate pentru copiii (băieti și fete) aflați în intervale de vârstă cuprinse între 8 și 19 ani (8-11 ani, 12-15 ani și 16-19 ani). Aceasta informație este bazată pe un larg eșantion normativ (N=2398). De reținut că versiunea cu zece itemi a MASC®, oferă un unic scor total de anxietate.
Revizie BUROS | DA, in J. F. Carlson, K. F. Geisinger, & J. L. Jonson (Eds.), The nineteenth mental measurements yearbook. |
Abreviere | MASC® |
Data publicării | 2010 |
Populația vizată | copii și adolescenți |
Forma de administrare | Individuală, Autoevaluare |
Vârsta | 8-19 ani, nivel de citire clasa a IV-a |
Volumul eșantionului | 2398 |
Calificarea necesară | B |
Durată | în funcţie de formă între 5 şi 15 minute |
Tipul itemilor | afirmații cotate pe scală de interval cu 4 puncte |
Numărul itemilor | 39 de itemi |
Eșantionul normativ al MASC®
Eșantionul normativ al pentru România a constat din 2398 copii și adolescenți (1198 băieți și 1200 fete) cu vârste cuprinse între 8 și 19 ani. Vârsta medie pentru băieți a fost 13.48 ani (SD=3.44), iar pentru fete a fost 13.44 ani (SD=3.46). Pentru eșantionul românesc nu s-a realizat o distribuție pe categorii etnice.
Trebuie sa fii autentificat pentru a adăuga un review.
Fii primul care scrie un review