Ce este ASRS®?
ASRS® este reprezentat de un set de scale de evaluare construite pentru a măsura comportamente asociate Tulburărilor de Spectru Autist (TSA) apărute în cazul copiilor și tinerilor cu vârste cuprinse între 2 și 18 ani. Aceste evaluări sunt realizate fie de către părinți, fie de către educatori, învățători, profesori sau de către toți aceștia. ASRS® conține itemi relaționați cu tulburarea de tip autist, tulburarea Asperger și tulburarea pervasivă de dezvoltare fără altă specificație (TPD-FAS).
ASRS® este disponibil în două variante: lungă și scurtă, atât pentru copii cu vârste cuprinse între 2 și 5 ani, cât și pentru copii și tineri cu vârste cuprinse între 6 și 18 ani. Forma lungă a ASRS® (2-5 ani) cuprinde 70 de itemi, iar forma lungă a ASRS® (6-18 ani) conține 71 de itemi. Există forme separate pentru părinți și pentru profesori pentru ambele grupe de vârstă. Formele scurte ale ASRS® au fost dezvoltate prin selecția itemilor care diferențiază cel mai bine între populația non-clinică și populația clinică, compusă din persoane diagnosticate cu TSA. Forma scurtă ASRS® (2-5 ani) și Forma scurtă ASRS® (6-18 ani) au fiecare câte 15 itemi, iar în acest caz atât părinții, cât și profesorii completează aceeași variantă.
Toate scalele utilizează sistemul psihometric al scorurilor T, în cadrul căruia valoarea mediei este de 50, iar o abatere standard are valoarea 10.
Pentru mai multe detalii, consultă secțiunile Scale și Caracteristici pe pagina testului.
Cui se adresează și pentru ce este recomandat ASRS®?
ASRS® oferă un ghid în stabilirea unui diagnostic, în deciziile care trebuie luate pentru planificarea tratamentului, în monitorizarea răspunsului la intervenție și în evaluarea programului în care a fost inclusă persoana cu TSA. Prin urmare, ASRS® este recomandat persoanelor specializate din domeniul psihologiei clinice, al sănătății mintale și al ariilor educaționale. Pot utiliza testul: psihologi școlari, asistenți sociali din domeniul clinic, medici, consilieri, persoane care lucrează în domeniul psihiatriei și asistenți din domeniul pediatriei sau psihiatriei.
Persoana care interpretează testul trebuie să dețină nivelul B de calificare.
Care sunt particularitățile ASRS®?
ACREDITAREA CPR. ASRS® este recomandat de Colegiul Psihologilor din România și a primit în 2023 avizul pe o perioadă nedeterminată pentru domeniile de utilizare: psihologie clinică, consiliere psihologică, psihologie educaţională.
MULTIPERSPECTIVA. Structura ASRS® contribuie la dobândirea tabloului complet asupra modului în care se prezintă simptomele în contexte diferite de viață: în familie, cu anumite figuri parentale sau tutori și în mediul educațional, cu anumite cadre didactive.
RAPORTUL TIMP/REZULTATE. ASRS® furnizează rapid (prin numărul de itemi de administrat, dar și prin facilitățile de scorare) o imagine globală (formele lungi) sau de screening (formele scurte) asupra unui interval larg de vârstă.
COMPATIBILITATE DSM-IV ȘI ICD-10. Evaluarea tulburărilor caracterizate prin tipare atipice de dezvoltare și comportament, așa cum este cazul TSA, este complexă. Chiar dacă această tulburare este clar definită și mult mai puțin controversată comparativ cu alte tulburări din copilărie (de exemplu, ADHD – deficit de atenție și hiperactivitate), tot există numeroase contradicții, nesiguranțe și neînțelegeri în ceea ce o privește. Totuși, ASRS® ia în considerare criteriile DSM-IV, ICD-10, cât și studii determinante, incluzând criteriile cele mai importante în structura sa.
Scalele ASRS®
Scorul total (Are multe caracteristici comportamentale similare persoanelor diagnosticate cu TSA.)
Scalele ASRS (doar pentru formele lungi)
- 1. Social/Comunicare (Folosirea inadecvată a comunicării verbale și nonverbale: inițiere, angajare și menținere a contactului social).
- 2. Comportamente neobișnuite (Are probleme în tolerarea schimbărilor rutinei zilnice. Se angajează în comportamente fără un sens aparent, stereotipe. Exagerarea reacțiilor la experiențe senzoriale.)
- 3. Autoreglare (doar pentru ASRS 6-18 ani) (Prezintă deficiențe de atenție sau al controlului motric/al impulsivității; are o atitudine contestatară.)
- 4. Scale DSM-IV-TR (Prezintă simptome direct corelate cu criteriile de diagnostic ale TSA din DSMIV- TR.)
Scale de tratament (doar pentru formele lungi)
- 1. Socializare cu copiii de aceeași vârstă (Prezintă un interes și o capacitate scăzută în a se angaja în activități de clădire și menținere a unor relații cu alți copii.)
- 2. Socializare cu adulți (Prezintă un interes și o capacitate scăzută în a se angaja în activități de clădire și menținere a unor relații cu adulții.)
- 3. Reciprocitate socială / emoțională (Prezintă abilități limitate în a oferi un răspuns emoțional adecvat la o situație socială.)
- 4. Limbaj atipic (Comunicarea verbală poate fi repetitivă, nestructurată sau neconvențională.)
- 5. Stereotipii (Se angajează în comportamente, sunete sau mișcări repetitive, aparent lipsite de obiectiv.)
- 6. Rigiditate comportamentală (Tolerează cu dificultate schimbările în rutină, în activități sau comportamente; aspectele mediului înconjurător trebuie să rămână neschimbate.)
- 7. Sensibilitate senzorială (Reacționează exagerat la unii stimuli senzoriali, auditivi, vizuali, olfactivi sau gustativi.)
- 8. Atenție/Autoreglare (ASRS 2-5 ani) (Prezintă dificultăți în direcționarea atenției asupra unui singur lucru în timp ce ignoră distractorii, pare dezorganizat. Prezintă deficiență în controlul impulsiilor și motricității; are o atitudine contestatară.)
- 9. Atenție (ASRS 6-18 ani) (Prezintă dificultăți în direcționarea atenției asupra unui singur lucru și în ignorarea distractorilor, pare dezorganizat.)
Revizie BUROS | DA, reviewed in J. F. Carlson, K. F. Geisinger, & J. L. Jonson (Eds.), The nineteenth mental measurements yearbook. |
Abreviere | ASRS® |
Data publicării | 2013 |
Populația vizată | Copii și tineri, cu suspiciune de autism |
Forma de administrare | individual, heteroevaluare |
Vârsta | de la 2 ani la vârsta de 18 de ani |
Volumul eșantionului | N părinți = 1064, N profesori = 1062 |
Calificarea necesară | B |
Durată | Forma lungă - 15 minute, forma scurtă - 5 minute |
Tipul itemilor | verbali, comportamentali cu cinci trepte de intensitate |
Numărul itemilor | Forma lungă (2-5 ani) - 70 de itemi; Forma lungă (6-18 ani) - 71 de itemi; Forma scurtă (2-5 ani) - 15 itemi; Forma scurtă (6-18 ani) - 15 itemi |
Eșantionul normativ al ASRS®
Colectarea datelor pentru acest test a luat loc între Mai 2011 și Decembrie 2012. Pe parcursul acestui proces de colectare a datelor de cercetare și a informațiilor necesare, peste 2126 de formulare au fost completate.
- un număr de 1064 au fost completate de către părinți (dintre care 489 aparțineau grupei de vârstă 2-5 ani și 575 grupei 6-18 ani)
- un număr de 1062 au fost administrate profesorilor sau persoanelor care se ocupau de îngrijirea copiilor (dintre care 503 aparțineau grupei de vârstă 2-5 ani și 559 grupei 6-18 ani).
- datele au fost colectate de colaboratorii TestCentral, de pe teritoriul României, cu precădere din zonele: București, Brașov, Constanța, Cluj, Iași, Craiova, Timișoara, Alba, Sibiu.
- deși au fost culese date din toate zonele statistice ale țării noastre, nu s-a forțat reprezentativitatea pe cote, pe aceste regiuni geografice.
- în toate cazurile, participanților li s-a explicat scopul de cercetare al aplicării și s-a obținut de la aceștia consimțământul informat.
- toate administrările au fost făcute în format creion-hârtie.
- eșantionul normativ românesc al ASRS este format din evaluările părinților N = 1064, dintre care 510 (47.94%) de gen masculin și 554 (52.06%) de gen feminin, cât și din evaluările profesorilor și persoanelor care se ocupă de îngrijirea copiilor N = 1062, dintre care 521 (49.05%) de gen masculin și 541 (50.95%) de gen feminin
Mai multe detalii se regăsesc în cadrul manualului testului.
Trebuie sa fii autentificat pentru a adăuga un review.
Fii primul care scrie un review