Out of Office - Revenim la birou pe data de 9 Ianuarie 2025, iar până atunci vă dorim 🎉 Sărbători Fericite 🎉 alături de cei dragi!

NEO PI-R™ LD

NEO PI-R™ Leadership Report

Raportul de Leadership NEO PI-R™ (NEO PI-R™ LD ) este un raport de evaluare a competențelor generale de leadership ale unei persoane, cu punctarea ariilor care asigură o funcționare coerentă, a punctelor puternice, dar și a ariilor care ar putea să fie dezvoltate în continuare

Categorie: Cod produs: NEO PI-R™ LD

Ce este NEO PI-R™ LD? 

NEO PI-R™ LD este un raport de evaluare a competențelor generale de leadership ale unei persoane, cu punctarea ariilor care asigură o funcționare coerentă, a punctelor puternice, dar și a ariilor care ar putea să fie dezvoltate în continuare. 

Raportul de leadership al NEO PI-R™ se bazează pe consacratul Inventar de Personalitate NEO Revizuit (Revised NEO Personality Inventory™, NEO PI-R™ ), care este cel mai utilizat chestionar de personalitate în psihologia modernă, evaluând constructele clasice ale modelului Big Five. NEO PI-R™ este considerat a fi standardul pentru ceea ce se numește "modelul canonic al Big Five", în întreaga lume. Pentru o descriere detaliată a instrumentului de bază (NEO PI-R™) și a modalității în care a fost adaptat în România sunt disponibile informații suplimentare pe acest site. 

Raportul NEO PI-R™ LD cuprinde 52 de pagini structurate în patru secțiuni. 

Pentru mai multe detalii, consultă secțiunile Scale și Caracteristici pe pagina testului. 


Cui se adresează și pentru ce este recomandat NEO PI-R™ LD? 

NEO PI-R™ LD se adresează specialiștilor din business, în aria dezvoltării persoanelor care ocupă poziții de conducere. 


Care sunt particularitățile NEO PI-R™ LD? 

ORIENTAT SPRE PERFORMANȚĂ. Aduce un aport informațional important în încercarea de a evalua performanța în leadership a respondentului; permite respondenților să își descopere propriile puncte tari din perspectiva competențelor și abilităților de conducere, precum și ariile care necesită dezvoltare; investighează șase arii de competențe manageriale, fiecare dintre acestea având un set de subdimensiuni. Analiza focalizării eforturilor de conducere oferă informații importante nu doar despre ariile în care sunt investite cantități importante de resurse și efort, ci și despre acele zone în care sunt investite mai puține resurse. 

COMPATIBIL NEO PI-R™. Raportul de leadership poate fi generat pe baza unei autoevaluări clasice cu ajutorul NEO PI-R™.

Scalele NEO PI-R™ LD 

Factorii: 

  • Nevrotism (N), Extraversie (E), Deschidere (O), Agreabilitate (A), Conștiinciozitate (C).  

Fațetele:

  • NevrotismN1: Anxietate („Anxiety”), N2: Furie-Ostilitate („Angry Hostility”), N3: Depresie („Depression”), N4: Timiditate („Self-Consciousness”), N5: Impulsivitate („Impulsiveness”), N6: Vulnerabilitate („Vulnerability”);
  • Extraversie - E1: Căldură („Warmth”), E2: Spirit gregar („Gregariousness”), E3: Asertivitate („Assertiveness”), E4: Activism („Activity”), E5: Căutarea senzațiilor („Excitement-Seeking”) E6: Emoții pozitive („Positive Emotions”);
  • Deschidere - O1: Fantezie, („Fantasy”), O2: Estetică („Aesthetics”), O3: Sentimente („Feelings”), O4: Acțiuni („Actions”), O5: Idei („Ideas”), O6: Valori („Values”);
  • Agreabilitate - A1: Încredere („Trust”), A2: Onestitate („Straightforwardness”), A3: Altruism („Altruism”), A4: Complianță („Compliance”), A5: Modestie („Modesty”), A6: Blândețe („Tender-mindedness”);
  • Conștiinciozitate - C1: Competență („Competence”), C2: Ordine („Order”), C3: Simțul datoriei („Dutifulness”), C4: Dorința de realizare („Achievement striving”), C5: Autodisciplină („Self-Discipline”), C6: Deliberare („Deliberation”).


Profilul NEO PI-R™ LD 

Include:

Secțiunea 1. Leadership Focus (Schimbare organizațională, Sarcini și eficiență, Relații sociale și interpersonale) 
Secțiunea 2. Competențe generale de leadership (Calitatea muncii, Gestionarea emoțiilor, Managementul schimbării, Proactivitate, Leadership, Socializare pozitivă) 
Secțiunea 3. Profilul detaliat de leadership 

  • CALITATEA MUNCII: Planificare, Organizare, Orientare către realizare, Finalizare, Asumarea răspunderii, Orientare către calitate, Orientare către clienți; 
  • GESTIONAREA EMOȚIILOR: Toleranță la stres, Controlul reacțiilor, Empatie, Gestionarea anxietății; 
  • MANAGEMENTUL SCHIMBĂRII: Viziune strategică, Inovație, Căutarea de probleme; PROACTIVITATE: Eficiență, Initiațivă, Postură socială, Persuasiune; LEADERSHIP: Asumarea conducerii, Delegare, Implicare, Dezvoltarea Echipei; 
  • SOCIALIZARE POZITIVĂ: Comunicare apropiată, Relațiile cu colegii, Munca în echipă, Negociere win-win.

Secțiunea 4. Planul de dezvoltare personală

Revizie BUROS DA, reviewed in J. F. Carlson, K. F. Geisinger, & J. L. Jonson (Eds.), The twentieth mental measurements yearbook.
Abreviere NEO PI-R™ LD
Data publicării 2010
Populația vizată persoane adulte care ocupă o poziție de lider
Forma de administrare Individual/Grup, Autoevaluare
Vârsta peste 14 ani
Volumul eșantionului 2200
Calificarea necesară B
Durată 30 de minute
Tipul itemilor Itemi verbali, cotați pe o scală Likert cu 5 puncte
Numărul itemilor 240

Paul T. Costa, Jr., PhD

Paul T. Costa a activat din 1985 până în prezent în calitate de conducător al Secțiunii de cercetare a stresului și metodelor de coping, cât și al Laboratorului de personalitate și cogniție din cadrul Centrului de cercetare gerontologică, a Institutului național de cercetare a îmbătrânirii și a Institutului național pentru sănătate. Este foarte cunoscut mai ales datorită contribuției sale substanțiale la întocmirea NEO® PI-R.

În anul 1964, obține B.A. (bachelor of arts) în psihologie la Universitatea Clark. Continuă studiile la Universitatea din Chicago unde obține M.A (master of arts) și Ph.D. în domeniul dezvoltării umane. Mai târziu, în 1972 lucrează ca lector al secției de Psihologie clinică, în cadrul Universității Harvard, pentru că în 1973 să devină profesor asociat al Universității Massachusetts din Boston.

Este membru al unor numeroase Societăți și Divizii de psihologie (Gerontological Society of America, 1965, Division 20, Adult Development and Aging, 1975, Division 38, Health Psychology, 1985) și autorul a peste 300 de studii și articole pe tema personalității și nu numai (Hierarchical linear modeling analyses of the NEO® PI-R scales in the Baltimore Longitudinal Study of Aging, Age trends and age norms for the NEO® Personality Inventory-3 in adolescents and adults, Assessment).

Robert R. McCrae, PhD

Robert R. McCrae activează din 1983 ca lider al Secțiunii de cercetare a stresului și metodelor de coping, cât și al Laboratorului de personalitate și Cogniție din cadrul Centrului de cercetare gerontologică, a Institutului național de Cercetare a Îmbătrânirii și a Institutului Național pentru Sănătate, alături de colegul său Paul Costa. Este cunoscut mai ales datorită contribuției sale substanțiale la dezvoltarea NEO® PI-R.

În anul 1971, obține B.A. (bachelor of arts) în filosofie la Universitatea de stat Michigan. Continuă studiile la Universitatea din Boston unde obține M.A (master of arts) și Ph.D. în domeniul psihologiei personalității. Mai târziu, în 1974 lucrează ca lector al departamentului de Psihologie, în cadrul Universității Boston, pentru ca în 1975 să devină asistent de cercetare în Programul de cercetare a personalității, din Studiul de etalonare a îmbătrânirii (Normative Aging Study) din clinica Universității Massachusetts din Boston. În 1978 devine director al unui proiect ce investighează fumatul și personalitatea, aparținând aceleiași universități.

Este membru onorific al unor numeroase Societăți și Divizii de psihologie (Gerontological Society of America, Division 20, Adult Development and Aging, Society for Personality Assessment) și autorul a peste 300 de studii și articole pe tema personalității (Toward a geography of personality traits: Patterns of profiles across cultures, Personality plasticity after age 30, National character and personality, Current Directions in Psychological Science).

Eșantionul normativ al NEO PI-R™ LD 

Eșantionul normativ românesc provine dintr-o colecție de date de mare volum, conținând 3761 chestionare. Setul de date utilizat ca eșantion normativ reprezintă 58.50% din colecția de date și a fost extras aleator, cu un control al cotelor, adică astfel încât să asigure o cât mai buna reprezentativitate pe o serie de criterii demografice tipice. 

Eșantionul normativ românesc pentru NEO PI-R™ LD are un volum de 2200 persoane, dintre care 1100 sunt femei și 1100 sunt bărbați. Vârsta minimă în acest eșantion este de 14 ani, vârsta maximă de 62 de ani (m=30.30, SD=11.61). Chestionarele incluse în eșantionul normativ au fost culese parțial prin operatori de interviu remunerați, parțial prin colaboratori și asistenți de cercetare. Cea mai mare parte dintre chestionare au fost administrate în format creion-hârtie, însă pentru aproape un sfert din chestionarele incluse în eșantionul normativ datele au fost culese prin administrare electronică (online). 

Fii primul care scrie un review

Achiziționează acest produs

Ai nevoie de mai multe informații?

Ești interesat de anumite produse și îți este necesară descrierea procedurii de achiziție?
Un membru al echipei TestCentral te va ghida, oferindu-ți toate detaliile de care ai nevoie.

Member of the
Giunti Psychometrics International Group

Associate Member of the
European Test Publishers Group

Affiliate Member of
International Test Commission

SUS