Out of Office - Revenim la birou pe data de 9 Ianuarie 2025, iar până atunci vă dorim 🎉 Sărbători Fericite 🎉 alături de cei dragi!

BTA

Brief Test of Attention™

Test scurt de atenţie - evaluarea severității deficitului de atenție

Categorie: Cod produs: BTA

Ce este BTA™? 

BTA™ este conceput să evalueze atenția auditivă divizată în mai puțin de 10 minute. Poate fi utilizat ca instrument rapid de evaluare a severității deficitelor de atenție în rândul pacienților adulți cu vârste cuprinse între 17-82 de ani cu auz non-afazic, inclusiv cu deficiențe de vedere și motorii care necesită folosirea unor teste care solicită scanare vizuală sau viteză și dexteritate manuală. Deși nu intenționează să diferențieze nivelurile variate ale atenției intacte, BTA are o sensibilitate ridicată pentru detectarea deficitelor de atenție. Este standardizat pentru a fi utilizat în cazul adulților cu auz normal, cu vârste cuprinse între 17 - 82 de ani și care pot distinge între numerele vorbite și literele alfabetului. BTA constă în 2 forme paralele Forma N (Numere) și Forma L (Litere).

Pentru mai multe detalii, consultă secțiunile Scale și Caracteristici pe pagina testului.


Cui se adresează și pentru ce este recomandat BTA™? 

Asemenea oricărui instrument neuropsihologic, interpretarea clinică a rezultatelor obținute la BTA™ necesită cunoașterea proprietăților psihometrice și a diferitelor condiții neuropsihiatrice și neurologice caracterizate de deficit de atenție. BTA™ a fost creat pentru evaluarea atenției selective și divizate auditive. Orice specialist calificat, cu experiență în testarea psihologică poate să aibă calitatea de examinator. Cu toate acestea, este necesar ca procedurile de administrare, înregistrare și cotare să fie atent studiate înainte ca BTA™ să fie utilizat în cadru clinic. Instruirea și supervizarea în aceste proceduri ar trebui să fie realizate de un psiholog calificat. Conform instrucțiunilor din Standardele pentru testarea psihologică și educațională (American Educational Research Association, American Psychological Association și National Council on Measurement in Education 1985), interpretarea clinică a BTA™ presupune training și expertiză profesională în psihologie clinică sau neuropsihologie. Utilitatea și validitatea BTA™ ca instrument clinic de evaluare a abilităților de atenție sunt legate direct de pregătirea și cunoștințele profesionale, precum și de o bună cunoaștere a informațiilor conținute în manualul testului. Fiind un instrument de clasă B, puterea interpretativă a BTA™ maximă în mâinile celor care fie sunt licențiați ca psihologi, fie au expertiză în psihometrie sau competențe dobândite în arii asociate. 

BTA™ oferă o evaluare rapidă, a deficienței atenționale și poate fi utilizat cu persoane cu deficiențe vizuale și motorii înaintea de a utiliza testele care necesită scanare vizuală sau dexteritate manuală. Participanții ar trebui să aibă un auz normal sau suficient corectat pentru a înțelege în mod adecvat instrucțiunile testului și pentru a face distincție între parametrii stimulilor auditivi ai numerelor și literelor.


Care sunt particularitățile BTA™? 

ACREDITAREA CPR. BTA™ este avizat de către Colegiul Psihologilor din România. 

ÎN CO-ADMINISTRARE. BTA™ nu a fost conceput pentru evaluarea activării corticale difuze, atenției susținute, volumului percepției auditive sau a oricărui tip de atenție vizuală. Din acest motiv, o evaluare cuprinzătoare a atenției necesită de obicei și includerea altor teste. Acestea ar putea fi instrumente de evaluare a capacității de atenție (de exemplu, cifre sau cuburi), atenție selectivă (de exemplu, sarcini de bifare a literelor sau a simbolurilor) și vigilență (de exemplu, test de performanță continuă).

SCURT. BTA™ necesită mai puțin de 10 minute pentru administrare și cotare, există cazuri în care participanții vor avea ocazional rezultate atât de bune sau atât de slabe încât clinicianul poate decide să administreze doar o singură formă a testului.

Scalele BTA™ 

BTA™ constă în 2 forme paralele care sunt prezentate pe un suport audio (fișier electronic). Forma N (Numere), în care o voce citește 10 liste de litere și numere care cresc în lungime de la 4 până la 18 elemente. Sarcina participanților constă în a ignora literele și a afla câte numere au fost citite cu voce tare. Aceleași 10 liste sunt prezentate din nou în Forma L (Litere), în care sarcina participanților este de a ignora numerele și a afla câte litere au fost citite cu voce tare. Numărul total de liste corecte al ambelor forme ale testului se însumează, astfel că Scorul total BTA™ poate varia între 0 și 20.

Revizie BUROS DA, in B. S. Plake, J. C. Impara, & R. A. Spies (Eds.), The fifteenth mental measurements yearbook.
Abreviere BTA™
Data publicării 2024
Populația vizată adulți cu auz normal
Forma de administrare Individuală
Vârsta 17-82 ani
Volumul eșantionului 1214
Calificarea necesară B
Durată 10 minute
Tipul itemilor 10 liste de litere și numere care cresc în lungime de la 4 până la 18 elemente
Numărul itemilor 10 (sau 20 dacă se administrează ambele forme)

David J. SCHRETLEN, PhD

David J. Schretlen, PhD este profesor asociat de psihiatrie și științe comportamentale, precum și profesor asociat de radiologie la Școala de Medicină a Universității Johns Hopkins. Este certificat în neuropsihologie clinică și lucrează la Spitalul Johns Hopkins, unde vede pacienți, predă și efectuează cercetări. Dr. Schretlen și-a terminat doctoratul în psihologie clinică la Universitatea din Arizona în 1986, un stagiu la McLean Hospital, Harvard Medical School și un rezidențiat post-doctoral în neuropsihologie și reabilitare la Institutul de Neuropsihiatrie UCLA. În timp ce se afla la UCLA, Dr. Schretlen a primit o bursă Mary E. Switzer de către Institutul Național de Cercetare pentru Disabilități și Reabilitare. Dr. Schretlen a servit ca evaluator de granturi pentru National Institutes of Health și Veterans Administration Medical Center. El face parte din consiliile editoriale ale mai multor reviste științifice. Un cercetător prolific, el a scris peste 175 de articole, monografii, capitole de carte și rezumate. Interesele sale de cercetare includ utilizarea imaginilor cantitative ale creierului pentru a investiga aspectele cognitive și emoționale ale comportamentului uman. El a primit finanțare federală și privată de cercetare pentru a studia factorii determinanți ai dizabilității de muncă în leziunile cerebrale traumatice și tulburarea bipolară. În prezent, el analizează predictorii dizabilității funcționale în schizofrenie și tulburare bipolară. Legat de acesta este un alt program de cercetare în care dr. Schretlen investighează strategii de creștere a sensibilității diagnostice și a specificității măsurilor neurocognitive pentru persoanele din mediul socio-economic divers. Pe lângă cercetare și predare, dr. Schretlen este implicat activ în activități clinice care implică în primul rând evaluarea neuropsihologică. El consultă medicii cu privire la planificarea tratamentului și avocații despre chestiuni care implică aspecte precum aptitudinea profesională și dizabilitățile de muncă rezultate din leziuni cerebrale.

Eșantionul normativ al BTA™ 

Normarea testului BTA™ în România a fost bazată pe un eșantion de 1214 de persoane, format din două loturi distincte. Un prim lot a fost cules ca parte a unui proiect de cercetare mai complexă, care tinde la co-normarea unui număr de 7 teste scurte dar celebre de evaluare neuropsihologică, la populația României. Pe un eșantion de 420 de persoane au fost administrate în aceeași ședință de evaluare toate aceste 7 teste; dintre aceste evaluări toate cele 420 sunt valide pentru testul BTA™. Suplimentar, au fost culese țintit 814 aplicări în zone geografice și categorii de vârstă care erau sub-reprezentate în primul lot, ajungându-se astfel la actualul eșantion de 1214 persoane.

Fii primul care scrie un review

Achiziționează acest produs

Ai nevoie de mai multe informații?

Ești interesat de anumite produse și îți este necesară descrierea procedurii de achiziție?
Un membru al echipei TestCentral te va ghida, oferindu-ți toate detaliile de care ai nevoie.

Member of the
Giunti Psychometrics International Group

Associate Member of the
European Test Publishers Group

Affiliate Member of
International Test Commission

SUS