WCST®

Wisconsin Card Sorting Test®

Testul Wisconsin de Sortare a Cardurilor (WCST®) realizează evaluarea aptitudinilor de raționament abstract și a aptitudinii de a adopta diverse strategii cognitive ca răspuns la modificari neașteptate ale mediului
Categorie: Cod produs: WCST®

Ce este WCST®? 

WCST® este un test neuropsihologic specific utilizat în evaluarea aptitudinilor de raționament abstract, fiind totodată considerat o măsură a funcției executive prin prisma sesizării disfuncțiilor lobului frontal. WCST® surprinde modul în care persoanele evaluate își modifică strategiile cognitive ca răspuns la modificări neașteptate ale mediului, adică modul în care acestea schimbă setul mental. În acest scop, el folosește 128 (2 seturi a câte 64) de carduri de răspuns și 4 carduri-stimul. Toate cardurile înfățișează variate forme (cercuri, cruci, triunghiuri, stele), culori (roşu, galben, albastru, verde) şi număr de figuri (una, două, trei sau patru). În administrare, cardurile-stimul sunt poziționate vizibil, iar respondentul trebuie să sorteze cele 128 de carduri în funcție de răspunsul corect/incorect primit de la examinator, asociind câte un card răspuns cardurilor stimul, până când termină un rând de patru carduri sortând în baza respectivului principiu. Criteriile de sortare nu sunt verbalizate și pot varia între Culoare, Număr și Formă. Respondentul trebuie să determine inițial principiul de sortare și apoi să îl mențină pe parcursul modificărilor care survin cu primirea feedbackului și a cardurilor. 


Durata medie de administrare a tuturor celor 128 de itemi este de 20-30 minute (fiind extinsă în aplicații clinice). Fiecare răspuns dat de participant poate fi conceput pe trei dimensiuni separate şi astfel este evaluat pe fiecare dintre ele. Aceste 3 dimensiuni sunt: Corect-Incorect, Ambiguu-Neambiguu, Perseverativ-Neperseverativ. 

Pentru mai multe detalii, consultă secțiunile Scale și Caracteristici pe pagina testului. 


Cui se adresează și pentru ce este recomandat WCST®? 

WCST® se adresează specialiștilor din domeniul clinic (medical, neuropsihologic) care își doresc să măsoare în scop diagnostic abilitățile cognitive sub incidența relaţiilor creier-comportament şi a factorilor medicali şi psihologici care le afectează. Interpretarea clinică a testului se face numai cu pregătire profesională şi expertiză în psihologie clinică şi/sau neuropsihologie, iar utilitatea şi validitatea testului ca măsură clinică sunt în relaţie directă atât cu pregătirea şi cunoştinţele profesionistului, cât şi cu însuşirea corectă şi completă a informaţiilor conţinute de manualul tehnic al instrumentului. Interpretarea clinică a performanţelor la WCST trebuie desfăşurată în contextul unei evaluări neuropsihologice comprehensive ce integrează datele neuropsihologice cu cele medicale, psihosociale cu cele privitoare la evoluţia cazurilor. 


Care sunt particularitățile WCST®? 

EXHAUSTIV. WCST® măsoară procese (meta)cognitive precum atenția, perseverența, raționamentul abstract, gândirea divergentă, memoria de lucru, flexibilitatea congnitivă și adaptarea setului mental și oferă indicii cu privire la planificarea stategică, căutarea organizată, utilizarea feedback-ului din mediu pentru adaptarea seturilor cognitive, direcţionarea comportamentelor spre atingerea scopului şi modularea răspunsurilor la stimuli. 

REZULTATE OBIECTIVE ȘI COMPLETE. Spre deosebire de alte teste care măsoară raţionarea abstractă, WCST® reflectă nu numai succesul per total, dar şi sursele specifice de dificultate ale sarcinii (de exemplu, conceptualizarea iniţială insuficientă, incapacitatea de a menţine o direcţie cognitivă, perseverarea sau învăţarea insuficientă pe parcursul etapelor testării). 

DIAGNOSTIC. Atunci când rezultatele sale sunt integrate cu date medicale și neuropsihologice, servește la depistarea leziunilor frontale de cele non-frontale. Oferă norme pe categorii diagnostice precum: traumatism cerebral, convulsii, deficit de atenție, deficiențe de învățare-citire; leziuni precum: frontale, frontal plus, difuze și nonfrontale pe adulți și copii. Cercetările cu WCST® includ scleroza multiplă, Parkinson, leziunile creierului și schizofrenia. 

INTENS CERCETAT. WCST este un instrument consacrat și în zona de cercetare. Iată doar câteva studii care îl menționează: studii WCST.

Scalele WCST® 

Formatul nu include scale, însă WCST® oferă mai multe scoruri diferite, a căror interpretare corelată conduce la confirmarea/infirmarea ipotezei clinice:

 • Numărul total de erori 
 • Procentul erorilor
 • Răspunsurile perseverente
 • Procentul răspunsurilor perseverente
 • Erori perseverente
 • Procentul erorilor perseverente
 • Erori non perseverente
 • Procentul erorilor non perseverente
 • Procentul răspunsurilor de nivel conceptual
 • Numărul de categorii completate
 • Încercări de a completa prima categorie
 • Eşecul în a menţine regula
 • Învăţarea învăţării
Revizie BUROS DA, in B. S. Plake, J. C. Impara, & R. A. Spies (Eds.), The fifteenth mental measurements yearbook.
Abreviere WCST®
Data publicării 2011
Populația vizată adolescenți și adulți
Forma de administrare Individual
Vârsta 6.5-89 de ani
Volumul eșantionului 1000
Calificarea necesară C
Durată 20-30 minute (în aplicații clinice poate dura mai mult)
Tipul itemilor figurali, cuprinde 128 de carduri de răspuns și 4 carduri-stimul

Gordon J. Chelune, PhD, ABPP(CN)

Gordon J. Chelune este neuropsiholog la Centrul Alzheimer's Care, Imaging, and Research. Absolvent al Universității de Psihologie din San Francisco și al Universității de Psihologie Clinică din Reno, Nevada și membru al Palo Alto VA Medical Center desfășoară totodată activități de cercetare în asociere cu University Colorado Health Sciences Center (Clinical Neuropsychology). Este membru al Facultății ce aparține Brain Institute, Center on Aging, and Department of Psychology și activ în domeniul neuropsihologiei clinice de peste 40 de ani. Dr. Chelune este membru asociat al National Academy of Neuropsychology, American Psychological Association în Divizia de Neuropsihologie Clinică și al Society for Personality Assessment. A ocupat funcția de Președinte al National Academy of Neuropsychology și al Diviziei de Neuropsihologie Clinică a APA (American Psychological Association). A ocupat de asemenea funcția de Treasurer al Societății Internaționale de Neuropsihologie. Interesele sale gravitează în zona tulburărilor cognitive și de comportament, asociate condițiilor neuropsihologice cum ar fi scleroza multiplă, epilepsia sau afecțiunile neurodegenerative. Este mai cu seamă interesat de tulburările de memorie și de disfuncționalitățile funcției executive. A fost implicat activ în dezvoltarea și standardizarea testelor și a metodelor de evaluare longitudinală în zona îmbătrânirii cognitive și a tulburărilor de memorie.

Robert K. Heaton

Este profesor de psihiatrie în cadrul University of California, San Diego Department of Psychiatry și ocupă funcția de Principal Investigator în domeniul evaluărilor din IRC. Este cunoscut la nivel internațional pentru demersurile de cercetare asupra efectelor neuropsihologice ale schizofreniei. 

Gary G. Kay

Este membru asociat al National Academy of Neuropsychologists și membru al International Neuropsychological Society și al American Psychological Association. Este editor consultant al Assessment și recenzent al Aviation, Space & Environmental Medicine, The Clinical Neuropsychologist și Psychological Assessment.  

Eșantionul normativ al WCST®

Eşantionul care a fost utilizat în studiile privind adaptarea WCST® pentru România este format din două sub-eşantioane distincte.

Primul sub-eşantion este format din populaţie adultă normală din punct de vedere clinic și are un volum de N = 891 de participanţi, cu vârste cuprinse între 6 ani şi jumătate şi 90 de ani (M=26.86, SD=19.84). Din punct de vedere al genului, este format din 434 de bărbaţi (48.71%) şi 457 de femei (51.29%), dintre care 444 minori și 447 adulți. Acest sub-eșantion a fost colectat în perioada aprilie 2009-iunie 2010 (14 luni).

Cel de-al doilea sub-eşantion este format din populaţie clinică, spitalizată sau aflată sub control medical pentru diverse afecţiuni neurochirurgicale, neurologice. Are un volum de N = 210 de participanţi, cu vârste cuprinse între 14 şi 83 de ani (M=47.72, SD=15.04), dintre care 123 de bărbaţi (58.57%) şi 87 de femei (41.43%).

Contextul cultural. WCST® este un test neuropsihologic: procesele care sunt măsurate şi aserţiunile care se fac pe marginea rezultatelor testului au în vedere, înainte de toate, funcţionarea bazală a aparatului neuropsihic. Cum nu există o bază teoretică care să fundamenteze sugestia unei diferenţe culturale a acestei funcţionări și cum itemii WCST® sunt nonverbali şi complet liberi de semnificaţii culturale, poate fi garantată o convergenţă bună a scorurilor obţinute la acest test în diferite contexte culturale.

Fii primul care scrie un review

Achiziționează acest produs

Ai nevoie de mai multe informații?

Ești interesat de anumite produse și îți este necesară descrierea procedurii de achiziție?
Un membru al echipei TestCentral te va ghida, oferindu-ți toate detaliile de care ai nevoie.

Member of the
Giunti Psychometrics International Group

Associate Member of the
European Test Publishers Group

Affiliate Member of
International Test Commission

SUS