Volumul în câteva cuvinte
In anul 2008 sondajul publicat de Testing International (Vol. 20), semnala faptul ca 98% din psihologii români nu știu care ar trebui să fie structura unui raport psihologic scris. Procentul a scăzut îmbucurător odată cu apariția volumului Raportul psihologic: redactare și evaluare, construit în baza experienței unor psihologi recunoscuți la nivel european și internațional pentru competența lor în acest domeniu: Karl Westhoff și Marie Luise Kluck. Din acest motiv, TestCentral a decis să continue să prezinte specialiștilor români cărți practice. De această dată, zona de interes aleasă este cea a resurselor umane.
Elaborat de către echipa de cercetători coordonată de Karl Westhoff, ”Interviul Orientat spre Decizie (IOD) ca interviu de evaluare a competențelor” vine să sprijine efortul de eficientizare a procesului de decizie din urma interviului.
IOD este definit ca o conversație care are ca scop pregătirea unor decizii cât mai satisfăcătoare, planificate, executate și evaluate în conformitate cu criteriile psihologiei științifice. O decizie luată astfel, va garanta un rezultat valid și va limita gradul de risc asociat unor decizii luate în condiții de nesiguranță și fără bază științifică. Interviul Orientat spre Decizie face parte din Diagnosticul Orientat spre Decizie (DOG), care oferă practic o culegere de reguli pentru întregul proces al investigației psihologice și diagnostice. Specialiștii în resurse umane pot utiliza DOG și IOD în cadrul aprecierii competențelor, folosind etapele de planificare, realizare și evaluare redate explicit în volum.
Cui se adresează?
Cartea este dedicată tuturor persoanelor implicate în evaluarea competențelor. Oricât de surprinzător ar părea, ea se adresează atât intervievatorului, cât și subiecților intervievați sau observatorilor. Persoanele intervievate pot găsi o sumedenie de sugestii cu ajutorul cărora se pot prezenta în fața intervievatorului în așa fel încât să reflecte cu mai multa ușurință, atât față de propria persoană, cât și față de interlocutor, trăsăturile relevante pentru cerința în cauză. Persoanele intervievate pot afla, de asemenea, care sunt întrebările potrivite pe care le pot pune în cadrul interviului de evaluare a competențelor, în cazul în care intervievatorul nu oferă informații suficiente privind anumite aspecte.
Cuprinsul volumului
Inițial, volumul abordează clarificarea relației cu beneficiarul și alcătuirea unui profil al cerințelor care să expliciteze toate comportamentele relevante. Ulterior, sunt puse bazele realizării unui interviu de diagnosticare a competențelor și este conturată structura interviului de evaluare a competențelor. Sunt descrise pas cu pas etapele IOD: (a) planificarea și ghidul unui astfel de interviu, (b) realizarea propriu-zisă a interviului și condițiile necesare bunei desfășurări, (c) evaluarea IOD ca interviu de profunzime și cu ajutorul sistemului de categorii. În același timp, pentru facilitarea accesului la aplicația practică, autorii redau studii de caz al unui interviu într-un caz de recalificare profesională și al unui interviu de examinare. Ultima fază este verificarea interviului orientat spre decizie. Sunt prezentate două modalități de lucru: listele de verificare și DIPA (Diagnoza pentru evaluarea competenței intervievatorului în cazul selecției de personal).
Recomandare de utilizare
Recomandăm parcurgerea integrala a volumului de către orice persoana interesată de domeniul evaluării științifice prin intermediul interviului. Indiferent de formarea profesională, orice profesionist activ în domeniul resurselor umane își poate de acum însuși cu ușurință competențele cheie în planificarea, realizarea, evaluarea și verificarea unui interviu în urma căruia urmează să ia o decizie.
Trebuie sa fii autentificat pentru a adăuga un review.
Fii primul care scrie un review