STROOP®-A
Stroop® Color and Word Test: Adult’s Version
Testul Stroop® Culoare și Cuvânt: versiunea pentru adulți (STROOP®-A) - se remarcă în evaluarea eficientă a funcțiilor executive, a inhibiției și vitezei de procesare, pentru utilizarea și cercetarea clinică a deficiențelor cognitive și neuropsihologice datorate vârstei, leziunilor cerebrale traumatice și tulburărilor neurodegenerative
Ce este STROOP®-A?
STROOP®-A se remarcă prin eficiența sa în evaluarea funcțiilor executive, dar și prin popularitatea sa, fiind alături de Rorschach unul dintre testele emblemă ale psihologiei. Fiind un instrument de screening, cu o durată de administrare de numai 5 minute, acesta poate fi folosit de sine-stătător, fie poate fi ușor inclus în evaluări mai complexe. Sarcina testului presupune citirea într-un timp limită a unor coloane de 1) cuvinte care denumesc culori, 2) simboluri colorate și de 3) cuvinte colorate distinct de culoarea denumită. Evident, se produc efecte de interferență cu semnificație clinică sau non-clinică.
Dimensiunea cognitivă valorificată de STROOP®-A este asociată cu flexibilitatea cognitivă, rezistența la interferența de la stimuli externi, creativitatea și psihopatologia - toate acestea influențând capacitatea individului de a face față stresului cognitiv și de a procesa rezultate complexe. STROOP®-A se adresează adulților cu vârste peste 18 ani, în vreme ce STROOP®-C este util în screeningul copiilor cu vârste între 5 și 18 ani.
Pentru mai multe detalii, consultă secțiunile Scale și Caracteristici pe pagina testului.
Cui se adresează și pentru ce este recomandat STROOP®-A?
Specialiștii din domeniile psihologie, asistență socială, psihiatrie, medicină vor regăsi în STROOP®-A instrumentul clinic ideal. Testul poate fi utilizat în practica privată, în cabinetele de specialitate din ambulatoriul public sau privat, în secțiile medicale cu pacienți internați sau instituționalizați, cât și în instituții educaționale.
STROOP®-A este recomandat pentru utilizarea în studii clinice și non-clinice, de exemplu în screening, în cercetare, în studii longitudinale, evaluarea handicapului, ca stimul imagistic pentru evaluarea impactului în leziuni cerebrale (leziuni localizate, demență, parkinson, sindromul Turner, demența HIV), pentru evaluarea în cazul bolii Huntington, în tulburările emoționale, în tulburările de învățare (de exemplu, dislexie), în evaluarea nivelului de impulsivitate, ADD/ADHD, în răspunsul la medicație și tratament, pentru evaluarea geriatrică, pentru evaluarea schizofreniei, depresiei, a asimetriei emisferice, a diferențelor emisferice în potențialele evocate, PET și rCBF, a efectelor de vârstă, pentru evaluarea efectelor stresului, substanțelor, în evaluarea modificărilor sistemului nervos autonom, a nivelurilor hormonale, a personalității, a creativității, a cogniției, a conceptului de automatizare șamd.
Care sunt particularitățile STROOP®-A?
AVIZARE CPR. STROOP®-A este avizat de către Colegiul Psihologilor din România pe o perioadă nedeterminată pentru domeniile de utilizare: psihologie clinică și consiliere psihologică.
RAPORTUL EXCELENT TIMP/REZULTATE. Cele trei sarcini pot fi parcurse extrem de rapid cu un instructaj ușor de înțeles, furnizând imediat specialistului o direcție de urmat ulterior.
ACTUALIZAREA. Față de versiunile anterioare, această versiune a STROOP®-A se bucură de date normative actualizate, de tabele de norme mai precise, de instrucțiuni îmbunătățite și clarificate pentru administrare cu scriptul de protocol de cercetare, cât și de date psihometrice extinse, folosind tehnici analitice moderne, împreună cu o revizuire actualizată a literaturii de cercetare.
Sarcinile STROOP®-A
Testul constă din trei pagini, iar fiecare pagină are 100 de itemi, prezentați pe 5 coloane a câte 20 de itemi. Pentru citirea fiecărei pagini instructajul prevede timpul limită de câte 45 de secunde.
- Pagina Cuvânt constă în cuvintele „ROȘU”, „VERDE” și „ALBASTRU” aranjate aleatoriu și printate cu cerneală neagră pe o foaie albă de hârtie. Nu este permis ca un cuvânt să se repete consecutiv într-o coloană.
- Pagina Culoare constă în 100 de itemi, toți scriși sub formă de XXXX, tipăriți fie cu cerneală roșie, fie verde sau albastră. Nu este permis ca o culoare să se repete consecutiv într-o coloană și nici să se potrivească cu itemul corespunzător din pagina Cuvânt. (De exemplu, dacă al treisprezecelea item de pe pagina Cuvânt a fost ROȘU, al treisprezecelea item de pe pagina Culoare nu va putea fi tipărit cu cerneală roșie).
- Pagina Culoare-Cuvânt este formată din cuvintele de pe pagina Cuvânt tipărite în culorile din pagina Culoare. Cele două pagini au fost amestecate item cu item: Itemul 1 de pe pagina Cuvânt este tipărit în culoarea Itemului 1 de pe pagina Culoare pentru a produce Itemul 1 pe pagina Culoare-Cuvânt. Cuvântul și culoarea nu sunt printate, în niciun fel, ca să se potrivească unul cu celălalt.
Testul oferă trei scoruri de bază.
- Scorul brut Cuvânt reprezintă numărul de itemi finalizați pe pagina Cuvânt.
- Scorul brut Culoare reprezintă numărul de itemi finalizați pe pagina Culoare.
- Scorul brut Culoare-Cuvânt reprezintă numărul de itemi finalizați pe pagina Culoare- Cuvânt.
- Erorile nu sunt luate în considerare, deși conduc spre un scor general mai scăzut, deoarece persoana trebuie să repete itemul.
Asupra scorurilor brute se operează ajustări în funcție de vârstă și educație. În urma ajustărilor rezultă scorurile reziduale pe baza cărora se calculează scoruri T, cât și un scor T de Interferență.
Revizie BUROS | DA, in K. F. Geisinger, R. A. Spies, J. F. Carlson, & B. S. Plake (Eds.), The seventeenth mental measurements yearbook. |
Abreviere | STROOP®-A |
Data publicării | IAN 2024 |
Populația vizată | adulți și seniori |
Forma de administrare | Individual/Grup |
Vârsta | 18-99 ani |
Volumul eșantionului | 626 |
Calificarea necesară | C |
Durată | 5 minute |
Tipul itemilor | Sarcini de lectură a unor liste de cuvinte (culori), simboluri color |
Numărul itemilor | 3 pagini x 5 coloane X 20 itemi (cuvinte (culori), simboluri, color) |
Eșantionul normativ al STROOP®-A
Normarea testului Stroop pentru adulți în România a fost bazată pe un eșantion de 626 de persoane, format din două loturi distincte. Un prim lot a fost cules ca parte a unui proiect de cercetare mai complexă, care tinde la conormarea unui număr de 7 teste scurte, dar celebre, de evaluare neuropsihologică, pe populația României. Pe un eșantion de 420 de persoane au fost administrate în aceeași ședință de evaluare toate aceste 7 teste; dintre aceste evaluări 391 sunt valide pentru testul Stroop. Suplimentar, au fost culese țintit 235 de aplicări în zone geografice și categorii de vârstă care erau subreprezentate în primul lot – ajungându-se astfel, la actualul eșantion de 626 de persoane.
Trebuie sa fii autentificat pentru a adăuga un review.
Fii primul care scrie un review