Out of Office - Revenim la birou pe data de 9 Ianuarie 2025, iar până atunci vă dorim 🎉 Sărbători Fericite 🎉 alături de cei dragi!

SL®-TDI

Singer-Loomis® Type Deployment Inventory

Indicatorul de Manifestare Tipologică Singer-Loomis® (SL®-TDI) oferă o măsură a stilurilor cognitive (tipologice) ale persoanelor, urmărind îndeaproape tipologia Jungiană

Categorie: Cod produs: SL®-TDI

Ce este SL®-TDI? 

SL®-TDI a fost dezvoltat pentru evaluarea factorilor de personalitate care contribuie la mai buna auto-înțelegere a unei persoane, a aptitudinilor, talentelor și abilităților sale, cât și a optimizării interacțiunilor cu sine și ceilalți. SL®-TDI este un instrument unic care utilizează un format situațional și se concentrează pe modul în care personalitatea este măsurată cel mai specific, optând între trăsăturile de personalitate și situațiile de mediu, fie utilizându-le pe amândouă. Formatul situațional permite ca personalitatea să fie măsurată prin intermediul unui set de percepții legate de anumite situații, menținând în același timp corespondența dintre trăsăturile de personalitate și o anume structură de referință specifică, dedusă din teoria lui Carl G. Jung. 

Inventarul are la bază postulatul care afirmă existența unei relații între modalitățile în care indivizii percep și înțeleg mediul lor înconjurător și modul în care ei se comportă. Această premisă, la fel ca și categoriile de stiluri cognitive, sunt derivate din teoria jungiană cu privire la tipurile psihologice. SL®-TDI nu se bazează pe ipoteza bipolarității, ceea ce înseamnă că cele opt stiluri cognitive jungiene sunt măsurate independent. Cu alte cuvinte, două stiluri cognitive considerate opuse pot fi ambele cele mai dezvoltate moduri. Lipsa bipolarității permite ca orice funcție sau set de funcții să fie indicate ca fiind dezvoltate, ceea ce se va reflecta în structura de personalitate unică a fiecărui individ. 

Chestionarul constă din 160 de afirmații, grupate în 20 de arii situaționale. Fiecare dintre aceste 20 de arii situaționale conține câte opt afirmații ce descriu moduri în care o persoană ar putea reacționa în cele douazeci de situații ce pot fi întalnite în viața de zi cu zi. Inventarul SL®-TDI, în varianta prezentă, a fost conceput pentru a fi utilizat pentru adulți și adolescenți, începând cu vârsta de 14 ani. 

Inventarul SL-TDI poate fi utilizat atât individual, cât și în grup, cu scorare manuală sau instantanee, online. Pentru mai multe detalii, consultă secțiunile Scale și Caracteristici pe pagina testului. 


Cui se adresează și pentru ce este recomandat SL®-TDI? 

SL®-TDI se adresează tuturor specialiştilor din domeniul psihologiei, cu precădere celor din specialitățile psihoterapie și educațională, dar și celor din domenii asociate consilierii vocaționale, selecției și marketingului. Aplicațiile sale sunt: programele de formare și training, dezvoltarea competențelor de leadership, planificarea carierei, activitățile de coaching sau mentoring, sesiunile de team bulding, optimizarea relațiilor interpersonale de muncă, consilierea cuplurilor și psihoterapia. 

În psihoterapie, înțelegerea tipologiei poate fi utilă pentru a alege tipul de intervenție terapeutică cel mai potrivit pentru individ. Tipologia oferită de SL®-TDI poate fi, de asemenea, utilă pentru evaluarea compatibilității dintre client și terapeut. În plus, tipologia este și cheia autocunoașterii. Cuplurile pot utiliza SL®-TDI pentru a cunoaște ceea ce îi diferențiază și ceea ce îi aseamănă, dar și pentru a descoperi domenii în care pot lucra împreună pentru a-și rezolva problemele. 

SL®-TDI are aplicabilitate în planificarea carierei, sugerând tipuri de locuri de muncă optime pentru structuri de personalitate diferite și poate fi utilizat pentru a determina calitățile personale ce pot fi utile în anumite tipuri de activități. Înțelegerea tipologiei poate ajuta la planificarea abordărilor educaționale potrivite pentru indivizi. Astfel, psihologii școlari pot să descopere în inventarul SL®-TDI un instrument foarte util. Acesta poate fi, de asemenea, util și în cercetările de marketing deoarece ajută la înțelegerea preferințelor potențialilor clienți. 

Utilizarea SL®-TDI îi poate ajuta pe angajatori să afle ce persoane sunt mai potrivite pentru anumite situații de muncă, dar și să înțeleagă dinamica relațiilor interpersonale. 


Care sunt particularitățile SL®-TDI? 

ORIGINAL. SL®-TDI nu măsoară inteligența sau abilitățile emoționale ale indivizilor. Nu este un test de aptitudini și nici nu a fost conceput pentru a indica anormalitatea sau aspecte patologice care caracterizează o anumită persoană. Este un inventar auto-administrat, construit pentru evaluarea factorilor de personalitate, care poate ajuta un individ să se înțeleagă pe sine și să își utilizeze deprinderile, talentele și abilitățile pentru a gestiona mai bine interacțiunile dintre sine și mediu.

JUNGHIAN. SL®-TDI este formulat de analiști junghieni, practicieni, June Singer, PhD și Mary Loomis, PhD, care și-au bazat munca pe conceptele originale create de Carl Jung, MD. 

NATURAL. Comparativ cu alte instrumente de personalitate, se concentrează pe situații cotidiene și familiare, fără a utiliza formate de răspuns cu alegere forțată sau dihotomică, returnând expresia introvertă sau extravertă a uneia dintre funcțiile Senzorialitate, Intuiție, Gândire, Afectivitate.

Scalele SL®-TDI

Testul utilizează modul tipologic individual, compus din expresia Extravertă sau Introvertă a funcțiilor Senzorialitate, Intuiție, Gândire, Afectivitate. Există opt astfel de moduri:

I. Percepție

  • 1. Senzorialitate introvertă (IS)
  • 2. Senzorialitate extravertă (ES) 
  • 3. Intuiție introvertă (IN)
  • 4. Intuiție extravertă (EN) 

II. Gândire

  • 5. Gândire introvertă (IT)
  • 6. Gândire extravertă (ET) 
  • 7. Afectivitate introvertă (IF)
  • 8. Afectivitate extravertă (EF) 


Profilul SL®-TDI

Revizie BUROS DA, reviewed in B. S. Plake & J. C. Impara (Eds.), The fourteenth mental measurements yearbook.
Abreviere SL®-TDI
Data publicării 2010
Populația vizată copii, adolescenți și adulți
Forma de administrare Individuală/ Grup, Autoevaluare
Volumul eșantionului 1500
Calificarea necesară B
Durată 30-40 de minute
Tipul itemilor itemi verbali, cotați pe o scală Likert cu 5 puncte
Numărul itemilor 160

June Singer, PhD

June Singer (1919-2004) a făcut parte din a doua generație de analiști jungieni. Stagiul de formare ca analist l-a desfășurat la începutul anilor 60 în cadrul Institutului C. G. Jung din Kuznacht, Elveția, având ca formatori foști studenți ai lui Carl Jung. După finalizarea formării ca analist jungian, în 1964, s-a întors în Chicago, Illinois, unde avea să fie, la vremea respectivă, singurul analist jungian din zonă. A obținut titlul de Doctor în Psihologie la Universitatea Northwestern în 1968.

În cadrul demersului de a dezvolta o comunitate de practicieni jungieni în zona Chicago, a fost inițiatoarea ideii de a înființa Institutul C. G. Jung din Chicago. Cu ajutorul câtorva colegi, Institutul a fost transformat în 1976 într-o organizație non-profit. Dr. Singer a fost, de asemenea, membru fondator al Societății Inter-Regionale a Analiștilor Jungieni - primul institut pentru formarea analiștilor care nu domiciliau nici pe coasta de Est a Statelor Unite, nici pe cea de Vest. În 1980, June Singer se mută la Palo Alto, California și devine cadru universitar și Director al Centrului de Consiliere Transpersonală din cadrul Institutului de Psihologie Transpersonală. A devenit cadru didactic și în cadrul facultății de pe lângă Institutul C. G. Jung din San Francisco, acolo unde și-a desfășurat activitatea până în momentul mutării sale în Cleveland, Ohio, care a avut loc spre sfârșitul anilor 1990. Dr. Singer a susținut numeroase ateliere de lucru, seminarii și prezentări, organizate atât pentru un public neprofesionist cât și pentru profesioniști, în Australia, Canada, Europa și Statele Unite.

Prima sa carte, Biblia Profana (The Unholy Bible) (1970), un studiu asupra operei lui William Blake, a fost o ediție reeditată a lucrării pe care a alcatuit-o pentru finalizarea formării sale în psihologia analitică. Una dintre cele mai celebre cărți ale sale, Granițele Sufletului (Boundaries of the Soul), a fost publicată în 1972 și revizuită în 1994. Pe lânga aceasta, June Singer a mai publicat alte cărți, respectiv Androginitatea (Androgyny) (1976), Femeia modernă în cautarea Sufletului (Modern Woman in Search of Soul) (1998), Secretele Inimii (Knowledge of the Heart) (1999), Puterea Dragostei (The Power of Love) (2000) și Mistica Orelor (A Gnostic Book of Hours) (2003). Lucrarea Blake, Jung și Inconștientul Colectiv (Blake, Jung and the Collective Unconscious) (2000) a fost scrisă împreună cu Esther Harding. A publicat ca unic autor și împreună cu alți autori un număr impresionant de articole în reviste și culegeri de texte.

Mary Loomis, PhD

Mary Loomis (1929-2000) a primit titlul de doctor în Psihologie în cadrul Universității de Stat Wayne, în 1980. În 1982 și-a început practica privată ca analist jungian. A fost cadru universitar la Institutul Jung din Chicago începând din 1983 și până la finalul vieții, în 2000. Între 1983 și 1987 a fost membru în Consiliul de Administrație al Institutului Jung din Chicago. A fost membru în câteva asociații profesionale, inclusiv al Asociației Internaționale a Psihologilor Analiști și al Societății de Analiză Jungiană din Chicago. Dr. Loomis a jucat un rol activ în cadrul Centrului de Studii Jungiene din Detroit fiind atât membru al centrului cât și oficial al acestei organizații.

Pornind de la experiența acumulată în timpul anilor de pregătire desfășurați în cadrul Native American Sweet Medicine Sundance Teachings, Dr. Loomis a dezvoltat un mod de a corela principiile medicinei tradiționale americane cu conceptele jungiene legate de Tipurile Psihologice folosite în cadrul Inventarului de Personalitate Singer-Loomis. Rezultatul acestor cercetări a fost materializat sub forma lucrării Dansând Hora Tipurilor Psihologice (Dancing the Wheel of Psychological Types) (1991). A publicat o serie de articole ca unic autor și câteva articole scrise împreună cu June Singer. În 1995, Dr. Loomis a publicat cartea Fiica Tatălui Ei (Her Fathers Daughter). Dr. Loomis a condus numeroase ateliere de lucru și a susținut prezentări pentru diverse organizații profesionale.

Adaptarea culturală a SL®-TDI 

SL®-TDI a fost adaptat în România de un grup de lucru sub coordonarea lui Dragoș Iliescu (în special în aspecte administrative, de raportare și psihometrice) și al Mihaelei Minulescu (în special în aspecte legate de baza jungiană a chestionarului, interpretare etc.). Din acest grup au mai făcut parte Alin Sava (aspecte statistice), Lavinia Țânculescu și Andrei Ion. În procesul de adaptare culturală a itemilor, doi dintre autorii americani ai testului, Larry Kirkhart și Elizabeth Kirkhart, au participat activ, punând bazele acestui proces într-un workshop intensiv de 7 zile desfășurat în România în 2007. 

În cursul procesului de adaptare a ultimei versiuni (cea în limba engleză) a SL®-TDI pentru România, au fost modificate 6 dintre cele 20 de situații ce alcătuiesc instrumentul. Acestea au fost fie reformulate, fie înlocuite pentru a ne asigura că situațiile prezentate au semnificație pentru mentalul colectiv românesc. Spre exemplu, Situația 4, care, în limba engleză avea următoarea formulare If I had to come up with a suggestion for improving a public organization in my community, I would... a fost înlocuită cu Unul dintre vecini pune mereu muzica prea tare și îi deranjeaza pe cei din jur, pentru că s-a considerat că ambele situații expun subiectul unui context comparabil, dar care poate fi perceput mai bine, în una sau alta dintre versiuni, în funcție de diferențele social-culturale specifice unui popor. Ca români, avem mai degrabă reprezentarea unui vecin care deranjează comunitatea unui bloc de locuințe și a acțiunilor pe care le-am întreprinde în acest caz, decât cea a unei persoane care propune modalități de îmbunătățire a unei organizații publice ce are grijă de comunitate. În aceeași manieră, s-a optat și pentru modificarea Situației 13 care făcea referire, în versiunea originală, la iminența unei furtuni de proporții (A bad storm is coming. I...), situație care a fost înlocuită cu perspectiva declanșării unor inundații (Au fost anuntate inundatii. As...). Din punct de vedere climatic, România este rar expusă uraganelor într-o asemenea manieră încât să se creeze, în cazul unui respondent român, reprezentarea mentală ce ar putea determina capacitatea de a adopta acțiuni de tipul celor propuse de variantele de răspuns ale versiunii originale (de exemplu: A imagina diferite forme pe care furtuna le va lua pe parcursul desfășurării sale în regiunea în care locuiește subiectul sau A aprecia aspectul cerului, curenții de aer și schimbările de temperatură ce preced acest fenomen atmosferic). În afara de cazurile ilustrative prezentate mai sus, există alte situații care au impus modificări în traducere, nu însă într-o măsură semnificativă. Manualul tehnic prezintă pe larg aceste modificări. 

În acest demers, principala preocupare a fost păstrarea fondului itemilor pentru a reuși surprinderea cât mai bună a reacțiilor din același registru investigat și de itemii incluși în versiunea originală a instrumentului. Cu alte cuvinte, un item care dorea să surprindă preferința pentru un mod de acțiune de tip Gândire Extrovertă a fost înlocuit cu un item care, chiar daca era complet modificat, surprindea același tip de acțiune, respectiv Gândire Extraverta etc. De asemenea, o alta preocupare majoră a fost păstrarea în cuprinsul instrumentului a cât mai multor situații asupra cărora respondentul are o capacitate extinsă sau, cel puțin, parțială de a acționa, considerându-se ca, în caz contrar, nu preferința acestuia pentru un anumit mod de acțiune ar putea fi pusă în evidență, ci tipul de constrângere pe care o situație socială sau profesională i l-ar impune. 

Eșantionul românesc al SL®-TDI 

Pentru calcularea consistenței interne a versiunii românești a SL®-TDI și pentru stabilirea unui etalon orientativ (cu toate că, așa cum se discută pe larg în manualul tehnic, SL®-TDI, care este o probă ipsativă, ale cărei rezultate nu sunt raportate la normă, nu a fost constituit pentru a diferenția și ierarhiza între anumiți oameni, ci pentru a diferenția și ierarhiza cele opt tipuri psihologice în categorii pe baza frecvenței lor de utilizare de către o anumită persoană), am apelat la un eșantion constituit din 1145 de persoane. Distribuția lor pe principalele caracteristici demografice (gen, vârstă și nivel de educație) este prezentată pe larg în manualul tehnic al testului (43.1% bărbați, 56.9% femei; 51.6% între 18-25 ani, 32.3% între 26-40 ani, 16.1% între 41-60 ani; 2.1% studii gimnaziale, 48.7% studii medii, 49.2% studii superioare).

Validitatea versiunii românești a SL®-TDI  

Pentru verificarea validitatii de construct a versiunii romanesti a testului au fost rulate cercetari multiple, care coreleaza scorurile obtinute la SL®-TDI cu scoruri ale altor instrumente psihometrice, în speță NEO PI-R™ (Costa si McCrae, 1992), BFQ-2 (Caprara, Barbaranelli și Borgogni, 2005), BFA (Caprara, Barbaranelli și Steca, 2002), DECAS (Sava, 2008), EPQ-R (Eysenck Personality Questionnaire, Revised; Eysenck & Eysenck, 1991), IVE (Impulsiveness-Venturesomeness-Empathy; Eysenck & Eysenck, 1991), EQ-i (BarOn, 2004), chestionarul de stiluri de gândire al lui Sternberg (cf. Cristea, 2009; Fluture, 2009; Macsinga, Palos și Maricuțoiu, 2002).

Fii primul care scrie un review

Achiziționează acest produs

Ai nevoie de mai multe informații?

Ești interesat de anumite produse și îți este necesară descrierea procedurii de achiziție?
Un membru al echipei TestCentral te va ghida, oferindu-ți toate detaliile de care ai nevoie.

Member of the
Giunti Psychometrics International Group

Associate Member of the
European Test Publishers Group

Affiliate Member of
International Test Commission

SUS