Ce este PANSS®?
PANSS® este o scală dezvoltată şi standardizată pentru evaluarea categorială şi pe dimensiuni a fenomenelor relaţionate cu schizofrenia. PANSS® nu este specifică unui anumit diagnostic, deşi este folosită în principal pentru a evalua severitatea simptomelor în schizofrenie şi alte tulburări psihiatrice. Scala este folosită în mod curent pentru a evalua diferite tulburări cum ar fi tulburarea bipolară şi psihozele afective. Anumite componente ale PANSS® au fost folosite inclusiv în studii asupra bolii Alzheimer, anorexiei nervoase, psihozelor induse de substanţe șamd.
Este de forma unui interviu clinic semi-structurat formalizat (SCI-PANSS®) şi a altor surse de informaţie (PANSS®+ IQ-PANSS®) cu evaluare pe 7 trepte. PANSS® a fost concepută ca o metodă atent definită şi operaţionalizată care evaluează dimensiuni ale simptomelor pozitive, negative şi de alt tip (cum ar fi itemii suplimentari evaluează riscul de agresivitate).
Este aplicabilă într-un timp relativ scurt și poate fi folosit pentru evaluarea longitudinală, cu un efort minim de instruire și reorientare din partea clinicianului. Este prevăzut cu două modalități de cotare care permit aflarea scorurilor pe clustere de simptome: standard și pentagonal.
Pentru mai multe detalii, consultă secțiunile Scale și Caracteristici pe pagina testului.
Cui se adresează și pentru ce este recomandat PANSS®?
Principalele sale arii de utilitate sunt indică evaluarea clinică, răspunsul la tratament, prezicerea rezultatelor și evaluarea severității dizabilității, putând fi utilizat în practica privată, în centre publice de sănătate mintală, în spitale, în centre de consiliere pentru familie, în centre rezidențiale de psihoterapie etc.
Care sunt particularitățile PANSS®?
PERSPECTIVĂ MULTI-EVALUATOR. Formatul său permite administrarea ca interviu (SCI-PANSS®) direct pacientului, unui observator relevant (IQ-PANSS®) și unui specialist (PANSS®). Coroborarea informațiilor din toate aceste surse contribuie la parametrii crescuți ai calității evaluării.
STRUCTURĂ FACTORIALĂ DUBLĂ. Pentru Modelul standard, PANSS® oferă şi cinci scoruri de cluster (Lipsă de energie, Perturbarea gândirii, Activare, Paranoia/Beligeranţă şi Depresie), în vreme ce pentru Modelul structural pentagonal oferă cinci scoruri: Negativ, Pozitiv, Dispoziţie disforică, Activare şi Preocupare autistă.
APLICABILITATEA PRACTICĂ. Există în prezent o multitudine de studii care susţin utilizarea PANSS ca un instrument excelent de evaluare a efectelor tratamentului, iar PANSS® este deseori folosit în trialuri farmacologice. Are o utilitate bine susţinută pentru evaluarea severităţii simptomelor (şi are implicaţii şi în definirea remisiunilor), şi este relaţionat cu funcţionalitatea, astfel încât scoruri nefavorabile la PANSS® sunt în general asociate cu perturbarea abilităţii de a interacţiona cu ceilalţi şi de a desfăşura activităţi cotidiene în mod adecvat. Cercetările susţin de asemenea utilizarea PANSS® ca instrument clinic pentru identificarea diferenţelor dintre tulburări şi profiluri ale simptomatologiei. Beneficiile PANSS sunt extreme de numeroase: definește adecvat simptomele, oferă criterii operaționale în evaluare, are un număr echilibrat de itemi care constituie sindroamele pozitiv și negativ, oferă o procedură standard de interviu, evaluează prezența și severitatea sindroamelor, surprinde schimbările produse de medicație și ponderea simptomelor pozitive și negative, evaluează psihopatologia generală și influența acesteia asupra severității sindroamelor.
Scalele PANSS®
Scala Pozitiv (P)
- P1. Idei delirante
- P2. Dezorganizare conceptuală
- P3. Comportament halucinator
- P4. Hiperactivitate
- P5. Idei delirante/de grandoare
- P6. Suspiciune/Persecuție
- P7. Ostilitate
Scala Negativ (N)
- N1. Aplatizare afectivă
- N2. Detașare emoțională
- N3. Relaționare deficitară
- N4. Retragere socială de tip pasiv/apatic
- N5. Dificultăți în gândirea abstractă
- N6. Lipsa spontaneității și fluxului conversației
- N7. Gândire stereotipă
Indicele compozit (Scala Pozitiv minus scala Negativ)
Scala de Psihopatologie generală (G)
- G1. Preocupări somatice
- G2. Anxietate
- G3. Sentimente de vinovăție
- G4. Tensiune
- G5. Manierisme și posturi
- G6. Depresie
- G7. Lentoare motorie
- G8. Lipsă de cooperare
- G9. Conținut neobișnuit al gândirii
- G10. Dezorientare
- G11. Atenție diminuată
- G12. Dificultăți de raționalizare și lipsa conștiinței bolii
- G13. Tulburare volițională
- G14. Control diminuat al impulsurilor
- G15. Preocupare
- G16. Evitare socială activă
Riscul de agresivitate (S)
- S1. Furie
- S2. Dificultăți în amânarea recompensei
- S3. Labilitate afectivă
Scorul total
Revizie BUROS | DA, reviewed in J. C. Conoley & J. C. Impara (Eds.), The twelfth mental measurements yearbook. |
Abreviere | PANSS® |
Data publicării | 2012 |
Populația vizată | clinică, adulți |
Forma de administrare | Individuală, Autoevaluare/Heteroevaluare |
Vârsta | peste 18 ani |
Volumul eșantionului | 83 |
Calificarea necesară | B |
Durată | 30-40 minute |
Tipul itemilor | întrebări |
Numărul itemilor | PANSS: 33; SCI-PANSS: 179; IQ-PANSS: 98. |
Eșantionul normativ al PANSS®
Eșantionul pentru populația românească este format din 83 de pacienți spitalizați, dintre care un număr de N = 54 (61.5%) sunt bărbați, iar un număr de N = 29 (34.9%) sunt femei. Vârsta pacienților este cuprinsă între 23 si 79 de ani (m = 44.78, SD = 13.23), un procent de 74.7% provenind din mediul urban, iar 18.1% din mediul rural. În ceea ce privește nivelul de școlarizare, 1.2% sunt persoane fără studii, 4.8 % cu studii de nivel primar, 21.7% cu studii de nivel gimnazial, 32.5% cu studii liceale, 13.3% post-liceale și 16.9% cu studii superioare. S-a încercat o echilibrare cât mai atentă a eșantionului.
Cel mai bine reprezentată tulburare în eșantion este schizofrenia paranoidă (N = 36, 43.4% din eșantion).
Trebuie sa fii autentificat pentru a adăuga un review.
Fii primul care scrie un review