PSI™-4

Parenting Stress Index™, Fourth Edition

Indicele de Stres Parental™ Ediţia a patra

Categorie:
Cod produs: PSI™-4

Ce este PSI™-4? 

PSI™-4 măsoară stresul în sistemul părinte-copil pe baza percepției părintelui asupra caracteristicilor copilului, caracteristicile personale ale părintelui și interacțiunii dintre copil și părinte. Acest instrument a fost utilizat într-o varietate de contexte clinice și de cercetare în ultimii ani. Cea mai comună utilizare este pentru screening-ul și triajul în vederea evaluării sistemului parental și identificării aspectelor care ar putea duce la probleme în ceea ce privește comportamentul copilului sau al părintelui. 

Stresul parental este un fenomen universal, însă modul în care acesta se manifestă și este perceput poate varia semnificativ în funcție de contextul cultural. Adaptarea sa pentru România răspunde nevoii de a avea un instrument relevant și valid pentru părinții din această țară, care să ofere o evaluare fidelă a stresului parental și a factorilor care contribuie la acesta.

Pentru mai multe detalii, consultă secțiunile Scale și Caracteristici pe pagina testului.


Cui se adresează și pentru ce este recomandat PSI™-4? 

PSI™-4 este deosebit de util specialiștilor care își desfășoară activitatea în domeniul clinic, al consilierii și psihoterapiei familiale, în domeniul școlar, cât și în domeniul expertizei psihologice judiciare, fiind un instrument de clasă B (destinat celor licențiați ca psihologi, fie cu expertiză în psihometrie sau competențe dobândite în arii asociate).  

Cea mai comună utilizare este pentru screening-ul și triajul în vederea evaluării sistemului parental și identificării aspectelor care ar putea duce la probleme în ceea ce privește comportamentul copilului sau al părintelui. Utilizat în acest fel, PSI ajută clinicianul să identifice arii problematice specifice și puncte forte asociate cu copilul, părintele sau sistemul familial. Aceste informații pot fi utilizate pentru conceperea planului de tratament, pentru stabilirea priorităților intervenției și/sau pentru evaluarea de monitorizare. Ca instrument de screening, PSI-4 ajută la identificarea sistemelor părinte-copil cu cea mai mare nevoie de asistență; acest lucru este valabil chiar și în cadrul populațiilor cu risc crescut. Alte contexte comune pentru administrarea PSI-4 includ centre medicale unde copiii primesc îngrijiri medicale, contexte de terapie fără spitalizare/internare, clinici pediatrice și atunci când se face monitorizarea rezultatelor terapiei. În context medical, există nevoia de a identifica familiile cu risc de parenting disfuncțional sau care manifestă probleme de sănătate mintală care ar putea afecta tratamentul medical, cum ar fi non-aderența la protocolul de tratament.


Care sunt particularitățile PSI™-4? 

AVIZAREA CPR. PSI™-4 este în curs de avizare de către de către Colegiul Psihologilor din România. 

ÎN CO-ADMINISTRARE. Alături de Child Sexual Behavior Inventory (CSBI), de Parent-Child Relationship Inventory (PCRI™) și de Uniform Child Custody Evaluation System (UCCES), Parenting Stress Index(PSI este esențial pentru evaluarea abuzului asupra copiilor, a dificultăților legate de relația părinte-copil, a factorilor de risc asociați stresului parental, precum și a problematicilor individuale și familiale care se traduc în conflictualitate parentală în contextul divorțului. Aceste instrumente abordează teme critice și de mare importanță în activitatea psihologilor clinicieni, în special a celor care activează în domeniul expertizei psihologice judiciare, dar și în alte arii conexe.

FORMA SCURTĂ. PSI-4-SF este forma scurtă a PSI-4 și oferă o evaluare rapidă a domeniilor generale ale stresului parental. Toți cei 36 de itemi ai PSI-4-SF sunt preluați din forma lungă a PSI-4.

Scalele PSI™-4 

PSI™-4 este un chestionar cu 120 de itemi, care evaluează două domenii principale (care formează Scala Stres Total): Copil și Părinte, fiecare având subscale distincte. Totodată, PSI-4 conține scala optională Stres Cotidian, dar și o scală de validitate, Răspuns Defensiv. 

Scala de Stres Total = Domeniul Copil + Domeniul Părinte (identifică sistemele părinte-copil care se află sub incidența stresului și în risc de a dezvolta comportamente de parenting disfuncționale sau comportamente problematice la nivelul copilului) 

Scala Răspuns Defensiv 

Domeniul Copil include subscalele: 

  •  Distractibilitate/Hiperactivitate (DI), 
  •  Adaptabilitate (AD), 
  •  Recompensarea părintelui (RE), 
  •  Exigența (DE), 
  •  Stare emoțională (MO) și 
  •  Acceptabilitate (AC). 

Domeniul Părinte include subscalele: 

  •  Competență (CO), 
  •  Izolare (IS), 
  •  Atasament (AT), 
  •  Stare de sănătate (HE), 
  •  Restrângerea rolului (RO), 
  •  Depresie (DP) și 
  •  Relația cu soțul/soția/partenerul de parenting (SP). 

Scala Stres Cotidian


Profiluri demonstrative PSI™-4

Revizie BUROS DA, reviewed in J. F. Carlson, K. F. Geisinger, & J. L. Jonson (Eds.), The nineteenth mental measurements yearbook.
Abreviere PSI™-4
Data publicării 2024
Populația vizată părinți de copii și adolescenți (2-19 ani)
Forma de administrare administrare creion-hârtie/online, individual sau grup, cotare online
Vârsta părinți (18 - +61 ani); copii (2 - 19 ani)
Volumul eșantionului 861
Calificarea necesară B
Tipul itemilor enunțuri, scală likert cu 5 trepte (de la acord puternic la dezacord puternic)
Numărul itemilor 120

Richard R. ABIDIN

Richard R. Abidin este un renumit psiholog care și-a dedicat o mare parte din carieră studierii relațiilor dintre părinți și copii. A fost fondator și director al Programului Doctoral de Psihologie Școlară/Clinică a Copilului din 1967 până în 1979, a fost director al Institutului de Psihologie Clinică între 1979 și 1988 (profesor de educație și psihologie APA) și a fost director al Programelor Curry de Psihologie Clinică și Școlară între anii 1988–1995 la Universitatea din Virginia. Abidin s-a pensionat în 2003; acum este profesor emerit, lector și consultant al programelor Curry în psihologie clinică și școlară la aceeași universitate. El este membru al Consiliului American de Psihologie Profesională, al Asociației Americane de Psihologie al Asociației Americane pentru Psihologie Aplicată și Preventivă și al Academiei de Psihologie Clinică. Abidin a fost, de asemenea, președinte al unui număr de societăți psihologice, cum ar fi Societatea pentru Studiul Psihologiei Școlare, Societatea pentru Reglementare și Practică a Copilului și Familiei, Societatea de Psihologie Clinică, Asociația Psihologică din Virginia și președinte al Consiliului de Psihologie din Virginia. 

Abidin deține Premiul pentru carieră distinsă al Societății de Psihologie Clinică a Copilului și Adolescentului în 2017,iar Premiul Abidin a fost înființat pentru a recunoaște și sprijini un psiholog distins la începutul carierei. Abidin a creat mai multe instrumente de evaluare care ajută clinicienii să determine funcționalitatea unei relații părinte-copil. El este autorul Index of Teaching Stress (ITS), Early Childhood Parenting Skills Program, o măsură care evaluează nivelul de stres al profesorilor, Parenting Stress Index, 4th Edition (PSI), care identifică zone problematice părinte-copil la părinții copiilor cu vârste cuprinse între 1 lună și 12 ani pentru a identifica relațiile disfuncționale și coautor al studiului Parenting Alliance Measure (PAM) și al Indicelui de stres pentru părinții adolescenților (SIPA), care evaluează, gradul de cooperare dintre părinți și nivelul de stres dintre părinți și adolescentul acestora. Abidin a făcut parte din consiliul de administrație și a fost consultant la Oakland School, Keswick, VA.

Eșantionul normativ al PSI™-4 

Normarea testului PSI™-4 în România a fost bazată pe un eșantion de 861 persoane, ca parte a unui proiect de cercetare mai complex, care a avut ca scop co-normarea unui număr de 4 instrumente psihometrice ce vizează domeniul evaluării clinice și judiciare pe populația României. Eșantionul normativ românesc al PSI-4 este format din evaluări ale părinților (N = 861), dintre care 761 (88.39%) de gen feminin și 102 (11.61%) de gen masculin. Mai multe detalii despre distribuția părinților în funcție de vârstă, nivel de educație, statut marital, venit, dar și despre distribuția copiilor în funcție de gen, vârstă, arie geografică, mediu de proveniență sunt disponibile în întregime în cadrul manualului testului.

Fii primul care scrie un review

Achiziționează acest produs

Fă-ți cont ca să beneficiezi în întregime de facilitățile TestCentral!

Pentru utilizatorii care se află la prima achiziție a unui test este obligatorie achiziția kitului cu numărul minimal de administrări afișat care să includă manualul(manualele) tehnic(e) al(e) instrumentului. Prețurile conțin TVA.

Ai nevoie de mai multe informații?

Ești interesat de anumite produse și îți este necesară descrierea procedurii de achiziție?
Un membru al echipei TestCentral te va ghida, oferindu-ți toate detaliile de care ai nevoie.

Member of the
Giunti Psychometrics International Group

Associate Member of the
European Test Publishers Group

Affiliate Member of
International Test Commission

SUS