Ce este PSI™-SF-4?
PSI™-SF-4 măsoară stresul în sistemul părinte-copil pe baza percepției părintelui asupra caracteristicilor copilului, caracteristicile personale ale părintelui și interacțiunii dintre copil și părinte. El este forma scurtă a PSI™-4 și oferă o evaluare rapidă a domeniilor generale ale stresului parental. Toți cei 36 de itemi ai PSI™-4-SF sunt preluați din forma lungă a PSI™-4.
Dezvoltarea PSI™-SF original a fost inițiată de cercetători și clinicieni care au solicitat un instrument valid de evaluare a stresului în sistemul părinte-copil care să poată fi administrat în mai puțin de 10 minute. Deoarece clinicienii care lucrează în diverse medii de asistență medicală primară au un timp limitat disponibil pentru pacienți, un instrument scurt i-ar ajuta să identifice și să vizeze familiile care au cea mai mare nevoie de servicii de monitorizare. În alte medii, cum ar fi școlile și clinicile de sănătate mintală, specialiștii au raportat necesitatea unui instrument scurt de evaluare a stresului pentru evaluările sistemului părinte-copil. Preocupări și nevoi similare au fost exprimate de cercetători, care au raportat nevoia unui instrument scurt de evaluare a stresului parental care să poată fi completat în timpul redus în care aveau acces la participanții la cercetare.
Pentru mai multe detalii, consultă secțiunile Scale și Caracteristici pe pagina testului.
Cui se adresează și pentru ce este recomandat PSI™-SF-4?
PSI™-SF-4 este deosebit de util specialiștilor care își desfășoară activitatea în domeniul clinic, al consilierii și psihoterapiei familiale, în domeniul școlar, cât și în domeniul expertizei psihologice judiciare, fiind un instrument de clasă B (destinat celor licențiați ca psihologi, fie cu expertiză în psihometrie sau competențe dobândite în arii asociate).
Cea mai comună utilizare este pentru screening-ul și triajul în vederea evaluării sistemului parental și identificării aspectelor care ar putea duce la probleme în ceea ce privește comportamentul copilului sau al părintelui. Utilizat în acest fel, PSI ajută clinicianul să identifice arii problematice specifice și puncte forte asociate cu copilul, părintele sau sistemul familial. Aceste informații pot fi utilizate pentru conceperea planului de tratament, pentru stabilirea priorităților intervenției și/sau pentru evaluarea de monitorizare. Ca instrument de screening, PSI-SF-4 ajută la identificarea sistemelor părinte-copil cu cea mai mare nevoie de asistență; acest lucru este valabil chiar și în cadrul populațiilor cu risc crescut. Alte contexte comune pentru administrarea PSI-4 includ centre medicale unde copiii primesc îngrijiri medicale, contexte de terapie fără spitalizare/internare, clinici pediatrice și atunci când se face monitorizarea rezultatelor terapiei. În context medical, există nevoia de a identifica familiile cu risc de parenting disfuncțional sau care manifestă probleme de sănătate mintală care ar putea afecta tratamentul medical, cum ar fi non-aderența la protocolul de tratament.
Care sunt particularitățile PSI™-4?
AVIZAREA CPR. PSI™-SF-4 este în curs de avizare de către de către Colegiul Psihologilor din România.
ÎN CO-ADMINISTRARE. Alături de Child Sexual Behavior Inventory (CSBI), de Parent-Child Relationship Inventory (PCRI™) și de Uniform Child Custody Evaluation System (UCCES), Parenting Stress Index™(PSI™) este esențial în evaluearea sistemului parental, identificând atât aspectele problematice care pot contribui la apariția comportamentelor disfuncționale la nivelul părintelui sau copilului, cât și punctele forte ale copilului, părintelui sau ale dinamicii familiale. Instrumentul are ca obiectiv principal identificarea nivelului de stres parental și a situațiilor de risc asociate, ce pot influența negativ comportamentele de parenting și dezvoltarea comportamentala a copilului. Aceste instrumente abordează teme critice și de mare importanță în activitatea psihologilor clinicieni, în special a celor care activează în domeniul expertizei psihologice judiciare, dar și în alte arii conexe.
FORMA SCURTĂ. PSI™-4-SF este forma scurtă a PSI™-4 și oferă o evaluare rapidă a domeniilor generale ale stresului parental. Toți cei 36 de itemi ai PSI™-4-SF sunt preluați din forma lungă a PSI™-4.
Scalele PSI™-SF-4
PSI™-SF-4 este un chestionar cu 36 de itemi, care evaluează evaluează trei domenii (subscale) principale: Distres Parental (DP), Interacțiune Disfuncțională Părinte-Copil (P-CDI) și Copil Dificil (DC). PSI™-SF-4 include, de asemenea, scala de validitate, Răspuns Defensiv și scala Stres Total.
Scala de Stres Total
Scala Răspuns Defensiv
Subscala Interacțiune Disfuncțională Părinte-Copil (P-CDI) se concentrează pe percepția părintelui conform căreia copilul nu îi îndeplinește așteptările și că interacțiunile sale cu copilul nu îi oferă satisfacție în rolul de părinte.
Subscala Copil Dificil (DC) se concentrează pe unele dintre caracteristicile comportamentale de bază ale copiilor care îi fac ușor sau dificil de gestionat.p style="border-color: var(--black); text-align: justify;">
Profiluri demonstrative PSI™-SF-4
Revizie BUROS | DA, reviewed in J. F. Carlson, K. F. Geisinger, & J. L. Jonson (Eds.), The nineteenth mental measurements yearbook. |
Abreviere | PSI™-4-SF |
Data publicării | 2024 |
Populația vizată | părinți de copii și adolescenți (2-19 ani) |
Forma de administrare | administrare creion-hârtie/online, individual sau grup, cotare online |
Vârsta | părinți (18 - +61 ani); copii (2 - 19 ani) |
Volumul eșantionului | 861 |
Calificarea necesară | B |
Durată | 20 minute |
Tipul itemilor | enunțuri, scală likert cu 5 trepte (de la acord puternic la dezacord puternic) |
Numărul itemilor | 36 |
Eșantionul normativ al PSI™-SF-4
Normarea testului PSI™-SF-4 în România a fost bazată pe un eșantion de 861 persoane, ca parte a unui proiect de cercetare mai complex, care a avut ca scop co-normarea unui număr de 4 instrumente psihometrice ce vizează domeniul evaluării clinice și judiciare pe populația României. Eșantionul normativ românesc al PSI-SF-4 este format din evaluări ale părinților (N = 861), dintre care 761 (88.39%) de gen feminin și 102 (11.61%) de gen masculin. Mai multe detalii despre distribuția părinților în funcție de vârstă, nivel de educație, statut marital, venit, dar și despre distribuția copiilor în funcție de gen, vârstă, arie geografică, mediu de proveniență sunt disponibile în întregime în cadrul manualului testului.
Trebuie sa fii autentificat pentru a adăuga un review.
Achiziționează acest produs
Fă-ți cont ca să beneficiezi în întregime de facilitățile TestCentral!
Pentru utilizatorii care se află la prima achiziție a unui test este obligatorie achiziția kitului cu numărul minimal de administrări afișat care să includă manualul(manualele) tehnic(e) al(e) instrumentului. Prețurile conțin TVA.
Fii primul care scrie un review