Out of Office - Revenim la birou pe data de 9 Ianuarie 2025, iar până atunci vă dorim 🎉 Sărbători Fericite 🎉 alături de cei dragi!

NEO PI-R™

NEO Personality Inventory, Revised™

Inventarul Revizuit de Personalitate NEO™(NEO PI-R™) - celebrul chestionar de personalitate Big Five

Categorie: Cod produs: NEO PI-R™

Ce este NEO PI-R™? 

NEO PI-R™ este cel mai utilizat chestionar de personalitate în psihologia modernă, evaluând constructele clasice ale modelului Big Five. NEO PI-R™ poate fi considerat standardul pentru ceea ce se numește "modelul canonic al Big Five", în întreaga lume. NEO PI-R™ este un instrument de măsurare concis pentru cele cinci dimensiuni majore sau domenii ale personalității, precum și pentru cele mai importante trăsături sau fațete care definesc fiecare domeniu. Împreună, cele 5 domenii și 30 de fatețe ale NEO PI-R™ permit o evaluare comprehensivă a personalității adulte. Deși numele chestionarului este derivat de la inițialele primelor trei domenii măsurate, adică Nevrotism, Extraversie și Deschidere, NEO este un nume propriu, nu o abreviere, și nu trebuie citit pe litere. Pronunția corectă este N-E-O. 

Chestionarul se auto-administrează și este destinat femeilor și bărbaților de orice vârstă, evidențiind stilul emoțional, interpersonal, experiențial, atitudinal și motivațional al respondentului. Administrarea testului se face în 30-40 minute, iar scorarea se realizează în câteva secunde prin formatul online. 

NEO PI-R™ este fundamentat pe un model conceptual care capitalizează decenii de cercetări și de analize factoriale asupra structurii personalității. Scalele sale au fost elaborate și perfecționate printr-un melanj metodologic, utilizând atât metode raționale cât și de analiză factorială. La baza sa stau cercetări intensive, desfășurate timp de 15 ani, pe eșantioane de adulți, atât pe populații clinice, cât și pe populații normale. Dovezile privitoare la fidelitatea, stabilitatea și validitatea de construct asociate scalelor sunt prezentate în detaliu într-o serie de publicații internaționale. 

Pentru mai multe detalii, consultă și secțiunile Scale și Caracteristici pe pagina testului. 


Cui se adresează și pentru ce este recomandat NEO PI-R™? 

NEO PI-R™ se adresează specialiștilor din domenii variate interesați de evaluarea personalității normale, cu sau fără elemente de psihopatologie anterior identificate, putând fi astfel folosit cu adulți și/sau adolescenți în aria business, în aria sănătății mentale, în aria educațională și în cercetare, în scopul identificării detaliate a structurii factoriale de personalitate. 

NEO PI-R™ poate fi utilizat în consilierea profesională și psihologie industrial-organizațională, contribuind semnificativ în selecția de personal, studiul siguranței ocupaționale, în leadershipul transformațional și dinamica de echipă, precum și în conturarea intereselor vocaționale. 

În domeniul clinic, atât în consiliere, psihologie clinică, dar și în psihiatrie, servește pentru înțelegerea stilurilor emoţionale, interpersonale, experienţiale, atitudinale și motivaționale ale clientului, în stabilirea diagnosticului, în facilitarea comunicării și apropierii empatice, pentru feedback și insight, pentru anticiparea cursului terapiei, pentru selectarea tratamentului optim. 

În medicina comportamentală și psihologia sănătății, inventarul poate fi utilizat pentru identificarea predispoziției la boli coronariene, locului relativ al controlului privind propria sănătate și a comportamentului anormal legat de boală. 

În cercetarea cross-culturală, poate fi extrem de util în compararea științifică a diferitelor culturi, la fel precum poate contribui în domeniul geneticii moleculare și comportamentale, de exemplu în investigarea trăsăturilor moștenite relevate prin studiile gemelare. 

În psihologie educațională, Deschiderea și Conștiinciozitatea joacă un rol important în asocierea cu alte concepte din aria menționată. 


Care sunt particularitățile NEO PI-R™? 

ACREDITARE CPR. NEO PI-R™ este recomandat de Colegiul Psihologilor din România și a primit în 2009 avizul pe o perioadă nedeterminată pentru domeniile de utilizare: psihologie clinică, consiliere psihologică, psihologie educaţională, consiliere şcolară şi a carierei, psihologia muncii, psihologia aplicată în servicii. 

DETALIERE. Pe baza raportului NEO PI-R™ și a consultării literaturii de specialitate privind studiile corelaționale dintre factori, fațete și diverse comportamente sau fenomene psihologice, se pot extrage numeroase concluzii predictive. 

LARGĂ APLICABILITATE. NEO PI-R™ poate fi administrat în toate contextele în care evaluarea detaliată a personalității contribuie la cunoașterea și augmentarea premiselor deciziilor: profesionale și de carieră, de selecție și dezvoltare, clinice și de sănătate, educaționale sau de cercetare.


IMPORTANT. Recomandăm utilizarea celei mai recente versiunii a testului: NEO-PI-3™ (NEO Personality Inventory 3™) care include o serie de optimizări relevante în diagnosticul personalității. Toți utilizatorii testelor NEO PI-R™ și NEO FFI™ beneficiază de un discount de 30% la achiziția starter-kitului NEO-PI-3™ (care include manualul NEO PI-3™/NEO-FFI-3™). Acest discount nu este cumulabil cu alte promoții în desfășurare. 

Scalele NEO PI-R™

Dimensiunile (cei cinci factori) și fațetele (câte șase) asociate lor sunt:

Nevrotism (N)

  • Anxietate (N1), Furie-Ostilitate (N2), Depresie (N3), Timiditate (N4), Impulsivitate (N5), Vulnerabilitate (N6)

Extraversie (E)

  • Căldură (E1), Spirit gregar (E2), Asertivitate (E3), Activism (E4), Căutarea stimulării (E5), Emoții pozitive (E6)

Deschidere (O)

  • Fantezie (O1), Estetică (O2), Sentimente (O3), Acțiune (O4), Idei (O5), Valori (O6)

Agreabilitate (A)

  • Încredere (A1), Onestitate (A2), Altruism (A3), Complianță (A4), Modestie (A5), Blândețe (A6)

Conștiinciozitate (C)

  • Competență (C1), Ordine (C2), Simțul datoriei (C3), Dorință de realizare (C4), Autodisciplină (C5), Deliberare (C6)


Profilul NEO PI-R™


Revizie BUROS DA, reviewed in J. F. Carlson, K. F. Geisinger, & J. L. Jonson (Eds.), The twentieth mental measurements yearbook.
Abreviere NEO PI-R™
Data publicării 2009
Populația vizată adolescenți și adulți
Forma de administrare Individual / Grup, Autoevaluare
Vârsta peste 14 ani
Volumul eșantionului 2200
Calificarea necesară B
Durată 30 de minute
Tipul itemilor Itemi verbali, cotați pe o scală Likert cu 5 puncte
Numărul itemilor 240

Paul T. Costa, Jr., PhD

Paul T. Costa a activat din 1985 până în prezent în calitate de conducător al Secțiunii de cercetare a stresului și metodelor de coping, cât și al Laboratorului de personalitate și cogniție din cadrul Centrului de cercetare gerontologică, a Institutului național de cercetare a îmbătrânirii și a Institutului național pentru sănătate. Este foarte cunoscut mai ales datorită contribuției sale substanțiale la întocmirea NEO® PI-R.

În anul 1964, obține B.A. (bachelor of arts) în psihologie la Universitatea Clark. Continuă studiile la Universitatea din Chicago unde obține M.A (master of arts) și Ph.D. în domeniul dezvoltării umane. Mai târziu, în 1972 lucrează ca lector al secției de Psihologie clinică, în cadrul Universității Harvard, pentru că în 1973 să devină profesor asociat al Universității Massachusetts din Boston.

Este membru al unor numeroase Societăți și Divizii de psihologie (Gerontological Society of America, 1965, Division 20, Adult Development and Aging, 1975, Division 38, Health Psychology, 1985) și autorul a peste 300 de studii și articole pe tema personalității și nu numai (Hierarchical linear modeling analyses of the NEO® PI-R scales in the Baltimore Longitudinal Study of Aging, Age trends and age norms for the NEO® Personality Inventory-3 in adolescents and adults, Assessment).

Robert R. McCrae, PhD

Robert R. McCrae activează din 1983 ca lider al Secțiunii de cercetare a stresului și metodelor de coping, cât și al Laboratorului de personalitate și Cogniție din cadrul Centrului de cercetare gerontologică, a Institutului național de Cercetare a Îmbătrânirii și a Institutului Național pentru Sănătate, alături de colegul său Paul Costa. Este cunoscut mai ales datorită contribuției sale substanțiale la dezvoltarea NEO® PI-R.

În anul 1971, obține B.A. (bachelor of arts) în filosofie la Universitatea de stat Michigan. Continuă studiile la Universitatea din Boston unde obține M.A (master of arts) și Ph.D. în domeniul psihologiei personalității. Mai târziu, în 1974 lucrează ca lector al departamentului de Psihologie, în cadrul Universității Boston, pentru ca în 1975 să devină asistent de cercetare în Programul de cercetare a personalității, din Studiul de etalonare a îmbătrânirii (Normative Aging Study) din clinica Universității Massachusetts din Boston. În 1978 devine director al unui proiect ce investighează fumatul și personalitatea, aparținând aceleiași universități.

Este membru onorific al unor numeroase Societăți și Divizii de psihologie (Gerontological Society of America, Division 20, Adult Development and Aging, Society for Personality Assessment) și autorul a peste 300 de studii și articole pe tema personalității (Toward a geography of personality traits: Patterns of profiles across cultures, Personality plasticity after age 30, National character and personality, Current Directions in Psychological Science).

Eşantionul normativ românesc al NEO PI-R™  

Eșantionul normativ românesc provine dintr-o colecție de date de mare volum, conținând 3761 chestionare. Setul de date utilizat ca eșantion normativ reprezintă 58.50% din colecția de date și a fost extras aleator, cu un control al cotelor, adică astfel încât să asigure o cât mai bună reprezentativitate pe o serie de criterii demografice (vârstă, gen, mediu de proveniență, nivel educațional, zonă statistică). 

Eşantionul normativ românesc este reprezentativ are un volum de 2200 persoane, dintre care 1100 sunt femei şi 1100 sunt bărbaţi. Vârsta minimă în acest eşantion este de 14 ani, iar vârsta maximă de 62 de ani (m=30.30, SD=11.61). 

Eşantionul normativ pentru adolescenţi este format din cei 450 de subiecţi incluşi şi în eşantionul NEO PI‑R (157 cu vârste cuprinse între 14 şi 17 şi 293 cu vârste cuprinse între 18 şi 21 de ani), la care au fost adăugaţi, prin extragere aleatorie, din colecţia de date mai mare, un număr suplimentar de 350 de elevi şi studenţi. În total, acest eşantion cuprinde aşadar 800 de adolescenţi, cu vârste cuprinse între 14 şi 21 de ani (m=14.99, SD=1.67). 

Eşantionul colectat pentru Forma R a NEO PI‑R este compus din două colecţii de date separate. Prima se bazează pe un studiu care a inclus un număr de 88 de studenţi (41 de băieţi şi 47 de fete), cu vârste cuprinse între 19 şi 25 de ani (m=20.26, SD=.93). Aceştia au evaluat şi au fost evaluaţi în schimb fiecare de câte un părinte, totalizând astfel un număr de 88 de părinţi (48 de bărbaţi şi 40 de femei), cu vârste cuprinse între 39 şi 62 ani (m=47.41, SD=5.10). Colecţia astfel rezultată conţine 176 de cazuri. A doua colecţie de date se bazează pe un studiu în care au fost adunate date de heteroevaluare din partea unor colegi. Un număr de 53 de studenţi de master (23 de băieţi şi 30 de fete), cu vârste cuprinse între 21 şi 26 de ani (m=23.02, SD=1.39), au fost evaluaţi de cel mai bun prieten sau cea mai bună prietenă (de acelaşi sex cu persoana evaluată).În total a rezultat astfel un eşantion normativ pentru Forma R a NEO PI‑R format din 229 de subiecţi.

Fii primul care scrie un review

Achiziționează acest produs

Ai nevoie de mai multe informații?

Ești interesat de anumite produse și îți este necesară descrierea procedurii de achiziție?
Un membru al echipei TestCentral te va ghida, oferindu-ți toate detaliile de care ai nevoie.

Member of the
Giunti Psychometrics International Group

Associate Member of the
European Test Publishers Group

Affiliate Member of
International Test Commission

SUS