Despre motivele care au stat la baza dezvoltării cursului de Prim ajutor în SME, despre abilitățile care fac diferența când vine vorba despre salvarea unei vieți, dar și despre semnele de civilizație ai unei societăți, ne-a vorbit chiar autoarea, psih. Ana Moise.

Dacă ar fi fost suficient doar să ne dorim o lume mai bună, am fi făcut deja parte din ea. Cursul ”Prim ajutor în Sănătate mintală și emoțională (SME)” este cel mai nou dintre pașii meniți să ne apropie de acea societate sănătoasă, informată și tolerantă, în cadrul căreia calitatea vieții întrunește cel puțin standarde medii. Atunci când am adăugat acest curs în portofoliul TestCentral am pornit de la situația SME în lume și în România, dar și de la dorința de a contribui activ la schimbare, construind împreună cu tine comunitatea la care visăm. În acest spirit, drumul ne-a condus la Ana Moise, o persoană care și-a dedicat întreaga viață profesională acordării de sprijin celor care cred în evoluție.


Ana Moise este doctor în psihologie, lector universitar, psiholog specialist autonom și supervizor și a dezvoltat acest curs în baza unei experiențe practice de aproape douăzeci de ani. Pentru că este cu sinceritate o adeptă a formării continue, a urmat patru programe de certificare internațională, care i-au adus în CV competențele ideale pentru a-ți oferi ajutorul: Mental Health Facilitator (MHF), Master Trainer (MHF-MT) și consilier în carieră GCDF, supervizor (CSP) pentru consilierii în carieră și trainer (T-GCDF) la NBCC International. Am rugat-o pe Ana să ne spună mai multe despre ce presupune un astfel de curs și care sunt motivele care au determinat-o să îl creeze.

De ce să parcurgi un astfel de curs? 

- Din nefericire, cu toate eforturile depuse, sănătatea mintală este un subiect care încă generează destul de multă sensibilitate la nivelul populației și poate conduce la fenomene distructive precum stigmatizare, bullying și câte altele. Parcurgerea unui astfel de curs poate crea avantaje atât la nivel individual, pentru că uneori a avea instrumentul de acțiune potrivit la momentul potrivit poate salva vieți și poate face diferența, cât și la nivel de societate, pentru că dezvoltarea competențelor de sprijin poate avea o contribuție semnificativă la crearea culturii de sănătate mintală și emoțională din România și la creșterea calității vieții. 

Ce învață o persoană la un astfel de curs? 

- Spre deosebire de alte situații, de la acest curs o persoană pleacă imediat cu abilități practice. În primul rând, învață schema completă a unui proces de intervenție rapidă, pornind de la identificarea situațiilor cu potențial dezadaptativ și personalizarea modului de explorare a acestora, putând face apel cu ușurință la instrumente științifice care să îi asigure validarea demersului. De asemenea, un astfel de curs permite dezvoltarea abilităților prin care pot fi anticipate situații cu potențial periculos pentru viața omului și susținerea recuperării.


Ce anume v-a determinat să oferiți astfel de cursuri? 

- Boala psihică este privită în continuare de către societate ca o afecțiune rușinoasă, chiar reprobabilă. Acest fapt explică reticența multor persoane aflate în impasul de a cere sprijin. Pe de altă parte, există foarte multe persoane aflate în situații dificile care nu știu unde să ceară sprijin sau nu au unde să ceară acest sprijin. Mi-am dorit ca acest curs să crească accesul la serviciile de sănătate mintală și emoțională. De asemenea, consider că identificarea și intervenția rapidă în zona dificultăților de natură psihică și emoțională ar trebui să fie abilități însușite de fiecare membru al societății. 

Care sunt așteptările dvs legate de sănătatea mintală și emoțională în România? 

- Pentru mine, toleranța față de suferință în general și față de suferința psihică în special este o valoare fundamentală pe care o consider și un semn de civilizație a unei comunități / societăți. Îmi doresc ca acest demers să aibă efect în demersurile de conștientizare a impactului pe care îl are boala psihică la nivel de societate. Cred că fiecare dintre noi își poate aduce contribuția în ceea ce înseamnă atenția acordată celor din jurul nostru, iar împreună să construim o comunitate puternică care să miște lucrurile. 

Ce recomandări puteți face celor care doresc să acorde primul ajutor în SME? 

- Este un rol care se bazează pe valori profund umaniste, care generează numeroase satisfacții celor care îl practică. Consider că este foarte important modul în care ne setăm așteptările cu privire la felul în care putem fi de folos, astfel încât acestea să nu genereze presiune și să ne facă să greșim. Pe de altă parte, este recomandat să acordăm permanent atenție propriei stări de echilibru și să evaluăm disponibilitatea de a acorda ajutorul oricărei categorii de persoane aflate în dificultate, în orice moment al existenței noastre.

Poți găsi mai multe detalii despre Ana sau despre cursul ”Prim ajutor în SME” pe pagina dedicată acestuia.


Interviul cu dr. psih. Ana Moise s-a desfășurat de la distanță, la începutul lunii Februarie 2022, la lansarea cursului Prim ajutor în SME. 
A scris Camelia Ionescu, M.A. Psychologist, Marketing Specialist @TestCentral. Dacă ai întrebări sau sugestii, îmi poți scrie aici.
Articolul a fost actualizat ultima oară pe data de 04.02.2022

Ai nevoie de mai multe informații?

Ești interesat de anumite produse și îți este necesară descrierea procedurii de achiziție?
Un membru al echipei TestCentral te va ghida, oferindu-ți toate detaliile de care ai nevoie.

Member of the
Giunti Psychometrics International Group

Associate Member of the
European Test Publishers Group

Affiliate Member of
International Test Commission

SUS