Condiţiile de eligibilitate pentru licenţiere

Instrumentele (testele) psihometrice distribuite de TestCentral în România se supun tuturor standardelor APA și ITC în domeniu, fiind așadar clasificate în conformitate cu modelul A-B-C recomandat de APA. Așadar, testele și instrumentele psihometrice reprezentate de noi sunt accesibile doar utilizatorilor calificați

În conformitate cu standardele internaționale și cu reglementările APA, fiecare instrument este desemnat ca fiind de tipul A, B sau C și fiecare din aceste tipuri cer o calificare diferită pentru a putea fi achiziționate. 


Instrumente de clasă A 

Un instrument de clasă A poate fi achiziționat de orice entitate, organizație sau instituție, precum și de orice persoană indiferent de calificarea ei profesională. De obicei testele de calificare A, care nu cer o anumită formare profesională, sunt destinate uzului în business sau în zona educațională. 


Instrumente de clasă B 

Instrumentele de clasă B sunt destinate acelor persoane care au absolvit studii universitare cu profil psihologic ori asimilate acestora (asistența socială, psiho-sociologie, psihopedagogie specială). Aceasta este o concesie făcută situației din România, căci standardul APA stabilește accesibilitatea instrumentelor de tip B exclusiv pentru absolvirea unui curs de psihometrie la nivel de Master, precum și (condiții cumulate!) training specializat sub supervizarea unui psiholog calificat. 


Instrumente de clasă C 

Instrumentele de clasa C sunt destinate exclusiv persoanelor care au absolvit cursul specific de utilizare instrumentului sau care sunt membri ai unor organizații profesionale care îi califică pentru uzul respectivului test, ori care lucrează sub supervizarea directă a unui psiholog calificat pentru uzul respectivului test. 


În cadrul prezentului site, achizițiile sunt restricționate în baza compatibilității dintre profilul profesional al beneficiarului și testul pe care acesta intenționează să îl achiziționeze.

Există o multitudine de factori care sunt luați în considerare în judecarea nivelului de calificare al unei persoane, pe lângă formarea sa profesională. Se consideră calitatea de membru în organizații profesionale cu activitate în zona psihologiei sau consilierii, calitatea de angajat al unei instituții activă în aceste zone, experiența generală în testare și în psihometrie, precum și utilizarea intenționată a testului. Studenții, precum și celelalte persoane care nu au calificarea necesară, trebuie să primească girul supervizor al unui psiholog calificat, care va avea întreaga responsabilitate pentru utilizarea testelor.

Ai nevoie de mai multe informații?

Ești interesat de anumite produse și îți este necesară descrierea procedurii de achiziție?
Un membru al echipei TestCentral te va ghida, oferindu-ți toate detaliile de care ai nevoie.

Member of the
Giunti Psychometrics International Group

Associate Member of the
European Test Publishers Group

Affiliate Member of
International Test Commission

SUS